Jelenlegi hely

Télbúcsúztató Ausztriában

Télbúcsúztató Ausztriában

A mi történetünk ott kezdődik, hogy meghívást kaptunk egy könnyűszerkezetes készházakat építő osztrák-magyar kft. mintaház állítására. A csendes borongós februári napon a cég telephelyén az új mintaház építési munkáit nagy érdeklődéssel figyeltük.

Mesébe illő gyorsasággal a szemünk előtt készült az új épület, délre már álltak a falak, s a bejárati ajtót be lehetett zárni. Ha nem néztünk felfelé, akkor az az érzésünk támadt, hogy valóban kész a ház. Délután a cég szakemberei a tetőszerkezet elemeit kezdték a helyükre emelni, s nem tűnt hihetetlennek, amit ígértek, hogy másnapra a tető is elkészül.De ezzel a mi problémánk nem oldódott meg. Azt szerettük volna megtudni, hogy egy ház, amely ilyen boszorkányos gyorsasággal épül, az vajon később hosszú távon mennyire lesz mentes az építkezések szokásos hibáitól és mennyire lesz kényelmes, otthonos. A cég építési tanácsadója Kárpáti József úr, amikor látta rajtunk, hogy kissé elbizonytalanodtunk, újabb merész ötlettel lepett meg bennünket. Ha van kedvük velünk tartani - mondta - szívesen meghívom Önöket is egy kis ausztriai kirándulásra. Nehéz lett volna nemet mondani, meg sem próbáltuk.Néhány nappal később a cég komfortos mikrobuszával és még néhány érdeklődő család kíséretében elindultunk Stájerországba, az ausztriai központba. Télbúcsúztató kirándulásunk során megtekintettünk egy On Top 199 típusú épületet, amely természetesen a legkorszerűbb nagypanelos technológiával készült. A ház nem üresen áll, hanem ahogy a képeken is látszik nagyon otthonosan berendezett, a cég munkatársai közül néhányan munkahelyként a házban dolgoznak ezzel is igazolva, hogy az épület lakható.Kirándulásunk napján ugyan kisütött a nap egy rövid időre, de a tél utolsó "harapásai" érezhetőek voltak, amikor kiszálltunk a kisbuszból. Kint -12 °C-t mutatott a hőmérő, de ebből az épület belsejében - a hatalmas üveg felületek ellenére - semmi nem volt érzékelhető. Kárpáti úr csendesen szemlélte hogyan reagálunk a "pálmaházi" melegre, csak azt sajnálta, hogy akik nyáron érdeklődnek azok számára nem ilyen egyszerű a bizonyítás.

Arra a kérdésre, hogy milyen egy könnyűszerkezetes épület hőszigetelése a kérdés feltevése nélkül is rögtön megkaptuk a választ.Belépve az épületbe a fogadótér után elénk tárult a 47 m2-es nappali a 10 m2-es beépített konyhával. A felső szintre egy íves lépcsőn lehetett feljutni, ahonnan izgalmas látványnak tűnt letekinteni a nappali étkezőjére. A fenti kis galéria mellett kényelmesen elfért a két nagy hálószoba, mindegyik külön-külön fürdőszobával.A cég ausztriai mintaházában dolgozó munkatársak nagyon kedvesen fogadtak bennünket és egy kis tájékoztató keretében megtudtuk, hogy ez a ház is az összes többi könnyűszerkezetes épülethez hasonlóan úgy készült, hogy a falelemekbe már a gyártás során beépítették a villanyszereléshez szükséges csőhálózatot, a falakra rákerült a gipszkartonozás, valamint a külső oldalakra az alapvakolat. Természetesen a nyílászárók is a helyükön voltak már a házállítás idején. Érdeklődésünkre elmondták, hogy a Magyarországra érkező házak elemei is

Ausztriában készülnek, a legmagasabb minőségi követelmények teljesítése mellett. Körülnézve az On Top típusú házban efelől semmi kétségünk nem maradt.Többen úgy éreztük nehezen tudjuk otthagyni ezt a gyönyörű házat, s már gondolatban mindenki az ott látottak alapján a saját otthonát kezdte tervezgetni. Kárpáti úr megígérte, hogy ebben is a segítségünkre lesz, mivel a cég budapesti irodájában felkészült szakemberek közreműködésével a tervek kialakítása is az ügyfelekkel közösen történik.A látogatás nagyon hasznos volt abban a kérdésben is, hogyha nem szerkezetkészen vásárolunk egy könnyűszerkezetes házat, hanem félkészen, vagy kulcsrakészen, akkor is biztonságban érezhetjük magunkat. Erről a fizetési feltételek is meggyőztek, hiszen vendéglátóinknál a házat csak a végén kell kifizetni.Tervezés, kivitelezés: Bien Zenker Hausbau Hungária Kft.

Csaptelepek, hidegburkolatok: Ker-Itália Kft.

Belső ajtók: Interpanel Kft.

További cikkek hasonló témában

Férfiasan modern

Franciaország a bohém élet fővárosa. Jól látható ez a manzárd...

Hozzászólások