Jelenlegi hely

Tágas tér, barátságos miliő

Tágas tér, barátságos miliő
A New York szívében található gyárlakás, avagy divatos néven loft  igazán egyedi hangulatú. A tágas alapterületű hatalmas ablakokkal rendelkező otthonban kényelmesen elfér az ötfős család.

Joanna Bibby és Harriet Maxwell Macdonald álmodta meg és alkotta meg ezt a Pazar otthont. Az Ochre Design Company szakembereinek igazi csemege volt a terek kialakítása, mely során a tulajdonosok szinte szabat kezet adtak a lakberendezőknek.

A lakásban nincs előszoba, a betérőt egy hatalmas alapterületű nappali szoba fogadja, amelyet egybeépítettek a konyhával. Nincs megosztás, nincs tagolás, csak a jól körbejárható tér. A szoba egyik fala teljes egészében ablakfelület, mely garantálja a helyiség sajátos, és jó hangulatát, hiszen a magas emeleti otthonban így szinte egész nap besüt a napfény. Szükség is van a helyre, hiszen az édesanya egész nap otthon tartózkodik a három gyerekkel, akiknek hatalmas a mozgás- és helyigénye. Itt aztán van lehetőség egész nap a játékra és a szétpakolásra. Szerencsére még az alsó szomszédok haragjától sem kell tartani, hiszen ezekben a felújított gyárépületekben a födémek nagyon vastagok.

          

A nappali berendezése eklektikus. Fókuszpontba állították a tervezőpáros által ide alkotott különleges üveg csillárt, amely este úgy világít, mintha varázspálcával apró fénypontokat rajzolna a plafonra. A teret csak bútorokkal tagolják, egy kerek üveg étkezőasztal van a fal mellett, amelyet egy üde színű design kanapé és egy hozzá színben harmonizáló szögletesebb fotel vesz körül. Itt kapott helyet  kandalló és a hatalmas tükör – ami valódi régiség - is. A padló sima fa burkolattal fedett, amely a nappaliban lakástextillel borított, azaz egy semleges színű szőnyeget helyeztek el rajta. A selyemből készült római roló nemcsak az intimitást szolgálja, igazi ékessége az ablakoknak.

         

A dolgozószobában található könyvespolc szerkezete vas, leginkább egy salgó polcra emlékeztet. Nagy bátorságra vall a lakberendezésbe bevonni egy ilyen ipari jellegű polcot, de a hely miliője és levegője szinte követeli magának ezt a hideg hangulatot.

         

A konyhai rész (amely egybe épült a nappalival) sem a túldíszítettségével gyönyörködtet. Mégis ez a minimál, nyitott polcos konyhabútor, az előtte lévő konyhaszigettel a maga puritán módján illeszkedik az enteriőrbe.

         

Itt tér vissza a nappali rész fókuszpontjába állított üveg design csillár kisebb változata is, amely annyira kontrasztos a konyha résszel, hogy egyenesen szemet gyönyörködtető.

         

A lakás másik oldalán, egy keskeny folyosóval elválasztva találhatóak a hálószobák és a fürdőszoba. A szülők hálószobájában nagyon jól kihasználták a teret.

         

Egy gipszkarton fallal választották el a gardróbot, ahonnan a fürdőszoba is nyílik, így vált igazán intimmé, - szinte lakás a lakásban - a szülők élettere. A hálószobában is a visszafogott stílus uralkodik. Fehér és világosszürke az egész enteriőr, amelyet egy durván megmunkált plafonnal és következetesen egy design csillárral tettek izgalmassá.

         

A kisfiú szobájában is sok a természetes fény, hiszen itt is hatalmas az ablak. Ez már egy sokkal kuckósabb szoba, melegséget ad a puha, ezt mutatja a lekerekített ágy és a padlószőnyeg is.

         

A fürdőszobában nincs burkolat  a falon, csak a padlót fedték le nagyon ízlésesen a tervezők. A különálló fürdőkádat, pedig csak egy egyszerű, szintén nyitott polccal egészítettek ki.

A kissé rideg környezet, a kevés bútor és a már-már puritán hangulat ellenére mégis egységesnek érezzük az enteriőrt. A stílusok és formák bátor használatával lett igazán egyedi az a városi otthon.

Szöveg: Szatmári Éva
Tervezők: Ochre Design Company
Fotó: www.ochre.com

További cikkek hasonló témában

Hosszúkás ház Szingapúrban

A Chiltern Drive House Szingapúr központi részén került...

Időutazás a retro világába
Retró ruhában járunk, retró zenét hallgatunk és...
Nyitott, de mégis zárt terek

Az épület az USA-ban, Kaliforniában található egy kiváltságos...

Hozzászólások