Jelenlegi hely

Szobanövények a fürdőszobában

Szobanövények a fürdőszobában
A fürdőszoba páradús levegője sok szobanövény számára ideális hőmérsékletet és páratartalmat biztosít. A növényeket tarthatjuk polcon, sarokpolcon, szekrényke tetejére, kád sarkában, akár WC tartályon is. Használjuk a fantáziánkat, a jacuzzi környékén egész növénydzsungelt alakíthatunk ki.
Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy a fürdőszoba sok fényt kap, akkor a következő növényeket bátran elhelyezheted ott: Orchiea, Azálea, Páfrány, Kukoricalevél, Buzogányfa (Elefántláb), Pöttyös fikusz, Filodendron, Bromélia. A nagy, tarka levelű szobanövények tolerálják a kevésbé világos helyeket.

Tehetjük a növényeket színes kaspóba, kerámiákba, de itt is ügyelni kell az öntözésnél, hogy ne álljon meg a víz a kerámia aljába, mert könnyen kirohad a gyökér. Helyezzünk el a polcokon néhány kiegészítő kelléket a növények mellé, kagylókat, gyöngyöket, csigákat, illatos gyertyákat.

Ha csak közepesen világos fürdőszobád van, amin legalább egy ablak van, akkor ezek a növények lesznek a legmegfelelőbbek: Rákvirág, Vitorlavirág, Könnyezőpálma, Borostyán.

Azonban ha fürdőszobádon nincs ablak, akkor is van megoldás: Buzogányvirág, Anyósnyelv, Levélbegónia, Tenyérarália, Könnyezőpálma.

Íme, még néhány növény, amelyeket a fürdőszoba környezetébe illeszthetünk: Vizi pálma, páfrány, broméliák, pálmák, aráliák, szarvasagancs páfrány, Vénusz páfrány.

Vizipálma
Egyes fajok elérhetik akár az 5 métert is, de a szobanövényként elterjedt vízipálma kb. 50-100 cm. Három élű száruk végén a levelek körkörösen helyezkednek el és elérhetik a 25 cm hosszúságot. Többnyire tavasszal hozza fehér-sárgás virágait, de néha csaknem egész évben képes virágot viselni. Kezdő kertészek számára is jó választás, hiszen nem igényel sok törődést, csak a gyökerét állandóan tartsuk vízben.

Szobapáfrány
Sokak által ismert és kedvelt növény. Teljesen sima és egészen fodros levelű változatokban is ismert. Apró levélkéi üde zöld színűek, a levelek pedig nagy, lehajló ívben biztosítanak laza, de ugyanakkor dús, nagy zöld tömeget, emiatt a helyiség bármely pontján feldobják a hangulatot. Ha meg tudod oldani, magasabb növényállványra vagy függőkosárba tedd, mert így sokkal jobban érvényesül a növény formája, hiszen levelei az 1,8 méteres hosszúságot is elérhetik.

Csokrosinda
Hasonlít a szobapáfrányhoz, hiszen tömött, dús, hosszan lehajló levelei vannak, viszont dekoratívabb annál. Eredetileg zöld levelei vannak, de a fehér-zöld csíkos fajtakör egyre inkább terjed.

Kisebb-nagyobb levélrózsacsomókat képez, és számtalan sarjat hoz. Mivel ilyen a növekedési habitusa, leginkább növényállványra helyezd, vagy olyan helyre, ahol gond nélkül tud csüngeni, például a fürdőkád sarokrészére.

Csüngőágú fikusz
Ha nincs megfelelő növényállványod, vagy jobban szereted a nagyobb, álló cserepeseket, akkor nyugodtan szerezz be egy csüngőágú fikuszt, vagyis Ficus benjaminát.

Trópusi eredetű, elegáns, igénytelen szobanövény. Saját hazájában akár 25-30 méteres fává is nőhet, nálunk csupán a 2 méteres magasságot érheti el. Kecsesen ívelő ágai vannak, amiről magyar elnevezését is kapta. Kérge sima és szürke színű, levelei szabályosak, fényesek. Lombkoronája laza, de nem ritka, ezáltal a lakás sok részébe illik. Vigyáznunk kell, hogy közvetlen napfény ne érje, mert hamar megégnek a levelei. Tejnedve mérgező.

Gardénia
Ha úgy gondolod, hogy szeretnél virágokban is gyönyörködni a fürdőszobádban, akkor elsősorban a Gardenia jasminoidest ajánljuk. A fás szárú, egy méternél is magasabbra megnövő növénynek gyönyörű, vajszínű vagy fehér, vaníliaillatú virágai vannak. A legtöbben tartanak tőle, hiszen nehezen megtartható növény hírében áll, de ez fürdőszobai tartásnál nem áll fenn. Maga a növény a Távol-Keletről származik, így szereti az állandó, 20-23 °C körüli hőmérsékletet és a párás levegőt. Azoknak ajánljuk, akiknek fényes, napos a fürdőjük.
 
Fotók: www.flickr.com, www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Erdei romantika

Bérelhető lombház zseniális építészeti...

Fehér pompa

A fehér a legvilágosabb szín, amely minden fényt...

Kaliforniai otthon

A Flagship projekt a Dupuis Design alapján készült Californiában,...

Zseniális térszervezés: élet 22 négyzetméteren

Tim Seggerman New Yorki építész a lehető legtöbbet hozta ki egy...

Hozzászólások