Jelenlegi hely

Szeretjük ezt a házat

Szeretjük ezt a házat

A döntés, hogy téglából építkezzünk-e vagy belevágjunk egy olyan favázszerkezetes technológiába, amelynek hazánkban szinte semmilyen múltja nem volt, komoly dilemmát okozott. Aztán, mint már oly sokszor, az élet megadta a választ. A 70 m2-es pincénk elkészítésével megbíztunk egy vállalkozót, akinek közel négy hónapig tartott csak ezt megépíteni. Ekkor már igen a tél derekán jártunk, ami egyáltalán nem tett jót a betonnak. Döntöttünk, eladtuk a falakhoz szánt téglát, megvettük a vázszerkezethez szükséges faanyagot, és innen saját kezünkbe vettük az építkezést.

Az építkezés egyik legelső és nagyon meghatározó lépése a tervezés. Egyes dolgokról pontos elképzeléseink voltak, másokban a tervező szabadon gondolkodhatott. Mivel a telkünk nem túl nagy és főleg nem széles, tudtuk, hogy az igényeinknek megfelelő méretű ház sajnos nem lehet földszintes, ki kell használnunk a tetőtér adta lehetőségeket is. Ennek ellenére szerettük volna, ha a ház nem tornyosul a magasba, hanem visszafogottan rejti magában a felső szintet. A pince szintjét a lehető legalacsonyabbra vettük és a tető alacsony hajlásszöge is ezt a látszatot segíti.

A bejárat a házba elég hangsúlyos szerepet kapott az oszlopokkal, falilámpákkal és az ablakmagasságig felfutó kőburkolattal, hogy a hozzánk érkezők számára hívogató legyen. Fontos szempontnak tartottuk azt is, hogy a garázs közvetlenül a házhoz kapcsolódjon, de ne a pincén keresztül. Azt hiszem sokan találkoztak már az egy éjszaka alatt lefagyott kocsifeljáró problémájával, amikor reggel nagyon kellett volna sietniük.

A házon belül és kívül is egyaránt visszatükröződik, hogy nemcsak használjuk a fát, hanem a hangulatát is szeretjük. Kívül a széles ereszalja egyszerre teszi a tetőt szebbé és esőben a ház körül egy 80 cm-es sávot tart szárazon. Az esőcsatornába beleesett csapadék egy kerti ciszternában tárolódik, ami később locsolásra is használható.

A házon belül, a mahagóni színűre festett, látszógerendás mennyezet adja meg a fa melegségét, és ezt a falak napsárga színével fokoztuk, hogy minél otthonosabb legyen a hangulat. Mahagóni színűre festettük az összes nyílászárót is.

A földszintre az egységes tér a jellemző, amit egy kicsit azzal törtünk meg, hogy a nappali szintje egy lépcsőfokkal lejjebb került, és a szalagparketta-burkolat is eltér a többi helyiség kőburkolatától. A fölszinten mindenhol padlófűtés található, mivel a nagy ablakfelületek nem sok teret hagytak a radiátoroknak, illetve a hűvősebb őszi-tavaszi időkben a kőburkolat nemcsak színében, hanem érzetében is melengeti a hideg lábakat. A nagy üvegfalak, déli tájolásuk lévén, télen sokszor +3 Celsius fokot adnak hozzá a termosztáton beállított hőmérséklethez.

A konyhából nyílik a pince lejárata, ahol külön helyiségben van a kazán és vízmelegítő, található még egy kis, lépcső alatti tároló valamint egy nagy tér a nagy buliknak. Igaz, erre ritkán van lehetőség, mégis nagyon hasznosnak bizonyult már többször is ez a strapabíró helyiség, ahol a kedves vendégnek nem kell viselkednie. A pincéből kis, bemélyesztett kertbe lehet kimenni, amit lépcső köt össze a nagy kerttel.

A földszintről zárt, vasvázra szerelt, akácfa lapokkal burkolt lépcső visz fel a tetőtérbe. A gyerekek miatt itt, a lépcsőfeljárónál látszik a legjobban a mosható, mégis matt fényű festék előnye. Az előző, még nem lemosható festés, millió kicsi kézlenyomattal volt "díszítve", ami lassan, de biztosan szürkét varázsolt az eredeti sárgából.

A tetőtérben kapott helyet a hálószoba a gardrobbal, egy fürdőszoba és a gyerekek szobája, valamint egy elég tágas közlekedő. A hálószoba egyszerű, hiszen csak alvásra használjuk, mi felnőttek. Tájolása északi, ami az alacsonyabb hőmérséklete lévén alváshoz a legmegfelelőbb. Az ágy felett megtörik a tető síkja, hiszen kívül pont ott található a bejáratot védő kis tető. Közvetlenül a hálóból nyílik a nagyon jól bevált gardrobe, mert nagyon jó dolog átlátni a ruhatárat, nem pedig csak keresgélni a sötét szekrény mélyén.

A gyerekek szobájához kellően tágas hely állt rendelkezésünkre, ezért Ők bátran növekedhetnek, van még bőven lehetőségük. Fiúnk szobájában egy újabb be nem tervezett dolog kínálta magát, mégpedig annak az üvegfalnak a helye, amin keresztül a szeme még az Ő magasságával is kapcsolatot tudott teremteni az udvarral. Azért vigyázat, mert ezt a jó ötletet élénkebb gyerekek esetében csak biztonsági fóliával ellátott üveggel ajánljuk! Kislányunk szobája először úgynevezett vendégszoba volt, de szíves-örömest mondtunk le ennek lehetőségéről, amikor Ő valósággá fogant.

A fenti közlekedő érdekessége az a galéria, ami összeköti a földszinti térrel. A galériáról az ebédlő asztalra, illetve az egyik üvegfalon keresztül a kertre lehet kilátni. A közlekedő nappali fényét is ez biztosítja.

A fürdőnek is kellően tágas tér jutott, amit itt, a tető síkjából kiácsolt ablakkal tágítottunk tovább. Sajnos egy nagyobb sarokkád nem fért el, de ennek kompenzálására vettük a kicsit különlegesebb formájú, az ülőrésznél kitáguló műanyag kádat. A kád alját mi még külön jól kiszigeteltük a házak falában is használt ásványgyapot szigetelőanyaggal, így a meleg fürdővíz még hosszabb ideig marad meleg. A csempe hidegségét a fonott székkel, virágtartóval és a fonott szennyestartókosárral valamint az itt is visszaköszönő lambériás menyezettel enyhítettük.

A lambériázott felületek kellemesek a szemnek és sok-sok évig semmilyen törődést nem igényelnek, felületük könnyedén tisztítható.

Sokan megszokták még kérdezni, hogy "nos, milyen is ezeknek a házaknak a hőszigetelése"? Én gyakorlatiasan a gázszámlánkat szoktam ilyenkor megmutatni.

Szeretjük ezt a házat, mert minket tükröz mind az egyéniségünkben, mind a munkánkban, és általa kapott már jó pár család kedvet cégünkhöz és ehhez az építési rendszerhez.

Információval szolgált:
Balás Marianna

Kivitelezés - Balás és Tsa Bt.
Faanyag - Szálka Kft.

További cikkek hasonló témában

Folyosó tervezés alapjai

Tervezési lehetőséget kínálunk a szűkebb, vagy széles folyosókhoz...

Finomított átalakítás

Az 1930-as években épült brit otthonnak sürgősen szüksége volt egy...

Adventi koszorú

Az ünnepek közeledtével mindenki elkezd ilyen vagy olyan módon...

Hozzászólások