Jelenlegi hely

Retró nyár, retró lakás

Retró nyár, retró lakás

- Régi idők dalai, újratöltve
A retró, amely az 50-es 60-es és 70-es évek gondtalan jólétét reprezentálja szerte a nyugati országok ifjú, bohém társadalmi köreiben gyakran megjelenik a magyar lakások belső téri elrendezésében is.

A retró szó az angol „retrospective” szó rövidített változata, visszatekintést jelent és jelentése értelmében a közelmúlt divatját, szokásait igyekszik megragadni és jelenkorunkba ültetni.

Főképp a 20. század említett évtizedeinek ízlés és formavilága adta az ihletet: a bőség és töretlen gazdasági fejlődés, a háborús újjáépítési lázban égő miliőt idézi ahol mindenki boldogan éldegélt a bipoláris világának komfortzónájában. A gyakori szovjet és nyugati kardcsörtetés sem tudott nyomot hagyni a kor enteriőrjének optimizmust sugárzó, élénk színekkel operáló és futurisztikus megjelenésű formavilágán.

Természetesen a vasfüggöny ezen oldalán is fennmaradtak olyan használati tárgyak melyekre nosztalgiával tekintünk vissza és a romkocsmák hazai és külföldi népszerűségéből ítélve a jelenkor városi embere is szívesen időzik retró hangulatú helységekben.

A rövid listán retróra hajazó, néha még a kultikus jelzőt is megérdemlő dísztárgyak, használati tárgyak kaptak helyet, vegyesen, univerzálisan, Lajtán innen és Lajtán túl, amelyek beszerzése kétségtelenül feldobja tulajdonosa mindennapjait.
 
Jukebox - avagy pénzbedobós gramofon automata

Vagy még egyszerűbben csak a zenegép. Az amerikai filmek és a Marilyn Monroe korszak állandó kelléke. Sokáig a lemezkiadók fontos bevételi forrását is jelentette Amerikában ugyanis a zenegépekbe kerültek először a legfrissebb kiadott számok és kereskedelmi célú megszakítás nélkül játszotta a bluest (oké, pár dollárcent azért kellett). Ez a hatalmas szekrény nagyságú doboz a tranzisztor (és ezáltal a hordozható rádió) elterjedése előtt mindenütt megtalálható volt Amerikában, és egymagában szolgáltatta a zenei aláfestést és a fényjátékot. Kiváló befektetés a retró hangulat felidézésre plusz a Dj-t is hanyagolhatjuk házibuli esetén.
 

 
Maradva a zene témánál, mi sem bizonyítja jobban a szovjet blokk „technológiai fölényét” mint a Szokol rádió, amelyhez nem kellett egy apartmant kibérelni a hardver elhelyezéséhez. Kényelmesen elfért a rezsó felett, a linóleumpadlós nappaliban vagy épp hátra akasztva biciklivel útban a kolhozba. A Moszkvai Rádiógyár hordozható zsebrádióját 1963 és 1971 között gyártották és a termék életciklusa alatt több mint 10 millió példány készült.  Ideje leporolni a nagymama padláson porosodó kultikus értékű Szokolját hiszen: СОКОЛ is back!

Lehet műbőr, plasztik, fekete, fehér, rikító a lényeg a futurisztikus legömbölyített formavilágban van. A ceruzalábú kagylófotelek univerzálisan használt ülő alkalmatosságok voltak a világháború után keleten és nyugaton egyaránt. A jellegzetes Panton székeket a dán bútortervező és asztalos Verner Panton tervezte, amelyre 1955-ben saját céget is alapított a megnövekedett igény kielégítésére. Nem kis meglepetésre a Panton székek máig kaphatók a különböző kagyló formájú fotelekkel párhuzamban.
 

Forrás: Furn Icons

 
Garantáltan megdobják a belső tér retró hangulatát (különösen, ha nem legénylakásról vagy garzonról van szó) a 20. század klasszikus közösségi játékai. Egy rulett asztal, pókerasztal, vagy csocsó telepítése a nappaliba vagy egy „férfibarlangnak” kialakított helységben órákra vagy akár napokra is kielégítő klasszikus szórakozást nyújthat a ház lakóinak, vendégeinek. A felüdülésként ható személyes kontaktuson alapuló szórakozások évezredes hagyományai elfeledőben vannak, amelyeket azonban érdemes (a társasjátékokat is beleértve) ápolni és rendszeresen űzni, mert pozitívan befolyásolják a problémamegoldó képességet, kreativitást, megtornáztatják az agyat és tartalmas szórakozást nyújtanak.
 

Forrás: PokerStars

 
Ez a mechanikus matuzsálem több mint 100 évet élt és manapság is vannak kőkemény protezsálói, ha másutt nem is legalább az írói körökben. A kifinomult, elektromos billentyűzethez szokott ujjainkat nem kell többé az írógép billentyűzetének vagy könyökkarának lebirkózására fordítani, de díszként a nappaliban igenis visszacsempészné a múlt század hivatalnokainak, értelmiségi, írói osztályának mindennapi atmoszféráját. Kiegészítőként beszerezhetünk egy drapp színű kardigánt plusz egy pipát és máris a nappalinkban rendezett irodalmi est (vagy farsang) reflektorfényében fürödhetünk J. R. R. Tolkien hasonmásaként.

Ha meg akarjuk ragadni a retró éra esszenciáját, akkor mindenképp be kell szerezni a) linóleumparkettát, a rosszabbik esetben vagy b) a páva minden rikító színében pompázó szőnyeget. A 60-as évek legnagyobb trendje a szőnyeg divat terén a szín volt. A lakástulajdonosok színt akartak csempészni az otthonuk minden szegletébe és ezért nagy népszerűségnek örvendtek az indiai, Gabbeh és Shaggy típusú gyapjú szőnyegek. A puha tapintású kézi és gépi készítésű szőnyegeket különböző geometriai formákkal díszítették a kezdetekben, ami a 60-as évek végére és a 70-es évek elejére felváltott a hippi korszakra jellemző „flower power” stílusú virágos mintájú díszítés.
 

Forrás: Design Milk

 
A fenti hat példa mellet még rengeteg egyéb lakberendezési és használati terméket is megemlíthetünk, amelyek a retró stílust karakteresen jellemzik:
 
Műbőr élénk színű kanapék lekerekített formavilággal
50x50 cm-t meghaladó színpompás párnák, túlméretezett terítők és ágytakarók
Az Andy Warhol stílusú pop art plakátok, poszterek
Kocka tévé, kocka rádió, bakelit lemezlejátszók
A kerámia és teflon helyett a réz és vas konyhai eszközök
Mozaik borítású fürdőcsempe
Olimpia gáztűzhely, rezsók, szovjet és NDK-s hűtők
Tárcsázós telefonok
Csatos bőröndök, Swing Time asztalok stb.
 

Forrás: GN Furniture

A retró stílus reneszánszát mi sem jelzi jobban, mint a már említett magyar találmány a romkocsma nemzetközi popularitása. A régi berendezési tárgyak értéke napról napra nő és nem meglepő hogy a nagy üzletláncok is igyekeznek meglovagolni a hirtelen támadt keresletet retró stílusú termékeikkel.

További cikkek hasonló témában

Skandináv apartman

A fehér uralkodó szín ellensúlyozására a fa gerendák kiemelését...

Tökéletes eklektika amerikai módra

„Elég munkát csináltam és elég tapasztalatom van ahhoz, hogy ne...

Higgyen a szemének és akassza fel a kabátját!

Készítsen előszobafogast lefelé fordított vállfákból a Dremellel...

Hosszúkás ház Szingapúrban

A Chiltern Drive House Szingapúr központi részén került...

Hozzászólások