Jelenlegi hely

Rendezett funkcionalizmus

Rendezett funkcionalizmus
Olaszországban, Nápolytól mintegy 50 km-re található Benevento, amelynek egyik csendes, lakóparkjában található ez a letisztult szín és formavilágú lakás.
Azt mondják a belső építészek és a lakberendezéshez értők, hogy szép teret alkotni könnyű, ám otthont, ahol valóban jól érezzük magunkat, már annál nehezebb. Hiszen egy lakás sosincs kész, velünk együtt, az ott élőkkel változik.

Otthonunk megálmodásakor, berendezésekor fontos a stílusválasztás, hiszen ott töltjük életünk fontos pillanatait, itt hajtjuk álomra a fejünket. Így nem szabad engednünk a kísértésnek és holmi divathóbortnak bedőlve rendezni be otthonunkat, ami éppen abban a pillanatban nagyon tetszik, de valahogy mégsem illik hozzánk. Igen, mert az otthonunk a védjegyünk is egyben. Ha harmóniát sugall, akkor még életünk legzűrösebb időszakában is könnyű megnyugodni falai között, ám ha rendezetlen, akkor mindig menekülni fogunk és minél kevesebb időt vágyunk otthon tölteni.

Az olaszországi lakásban a funkcionalizmus és a letisztult vonalak volt a fő cél. Stílusát tekintve modern, melyet áthat egy csipetnyi keleti filozófia: a zen. Ha szeretjük a tiszta vonalakat és színeket, nem szeretjük a túldíszítettséget, a zsúfolt szobákat, akkor ez a stílus kis és nagy alapterületű lakásokban egyaránt alkalmazható.

A lakás három részre tagolódik: a nagy alapterületű nappali és étkező részre, a hálószobákra és a tetőtérre. A főbejáratból nyílik a nappali szoba, ahol gyönyörű fehér keretben helyezték el a bútorokat. Nincs semmi túldíszítettség, csak a világos és sötét színek váltakozása. A fehér szín optikailag egyébként is tágítja a teret, így a szoba közepén elhelyezett fehér, szögletes kanapéval pedig még nagyobbnak és tágasabbnak érezzük a helyiséget. A nagyon megtervezett szobában a polcokat gipszkartonból alakították ki, így van elég rakodó felület. Ám a szoba optikai fókuszában Emiliano Perino és Luca Vele, Rotondi művészduó alkotása áll, mintegy a szoba berendezése is ennek a műnek lett alárendelve.

A nappali szobából csak egy lépés az a helyiség, amely a szórakoztatást kívánja szolgálni. A nagy képernyős plazma tv alatt található Lecourbusier, állatmintás pihenőszék, pedig egy kis színt és játékosságot ad a helyiségnek.

Az étkezőben is az ében és fehér színkombináció uralkodik, azaz folytatódik. A szögletes, letisztult formatervezésű konyhabútorban, a hatalmas fiókokban és az egyben, felfelé nyitható ajtók között minden használati tárgy jól megfér. A téglalap alakú bambusz asztal köré, fehér policarbonátból készült Kartell székek kerültek, mely kerekdedségével oldja a tér szögletességét is.

A hálószobában már becsempésztek egy kis melegséget, hiszen a cappucino színű falak és a szintén meleg árnyalatú sötétítő függöny adja a helyiség keretét. A hófehér és mélybarna bőr támlás franciaágy színvilágában térnek vissza a lakás többi részén látható színek.

                           

A hálóhoz illeszkedő fürdőszobában is a kontraszt a jellemző. Világosszürke márvány borítás és fekete szögletes dupla mosdó. Egyszerű, funkcionális és letisztult.

A tetőtérben található hálószobában látszik leginkább, hogy van benne élet. Itt sincs semmi fölösleges díszítés, szürke-fehér színvilág uralkodik. Mégis megtölti élettel a dolgozóasztal és a beépített polcon található könyvek.

Rendezett és letisztult enteriőr. Kiegyensúlyozott, nyugodt légkört árasztó otthon, mely valóban kitűnő meditáláshoz és a pihenéshez.

Tervező:
Ernesto Fusco
interior designer
ernestofusco.it

Fotó:
Roberto Pierucci

További cikkek hasonló témában

A szőnyegtisztítás fortélyai

A szőnyegek otthonunk kiemelkedő díszei, így fontos hogy sokáig...

Harmónia mindennap

Őszi lombok mögött, lágy New England-i lankák közé simul be ez az...

Házban párban – Pély Barna és Galambos Dorina otthona

Kettejük szerelméről úgy írtak a bulvárlapok tavaly, hogy ilyen...

Hozzászólások