Jelenlegi hely

Párakedvelő növények a fürdőszobába

Párakedvelő növények a fürdőszobába
A fürdőszobai növények nagy része trópusi eredetű, így szeretik a meleg, nem túl napos, páradús helyeket. Ha ezt a környezetet tudod nekik biztosítani, nem lesz velük túl sok gondod.
Hetente egyszer öntözd meg őket, lehetőleg tápoldatos vízzel! Ha páfrányod van, akkor hígított tápoldatos vizet adj neki, mivel nagyon érzékeny növény. Figyelned kell még arra, nehogy felbukkanjanak az ugyancsak pont ilyen környezetet kedvelő gombák, például a szürkepenész. Ellenük egy-egy gyenge szellőztetéssel védekezhetsz! Ügyelj arra is, hogy növényeid ne kapjanak nagy huzatot, mivel lételemük a pára és a meleg. Ha nagyobb huzat éri őket, lehullajtják leveleiket.

Íme néhány fürdőszobai növény a színes skálából – tégy velük egy próbát, nem fogsz csalódni!

Szobapáfrány

Sokak által ismert és kedvelt növény. Teljesen sima és egészen fodros levelű változatokban is ismert. Apró levélkéi üde zöld színűek, a levelek pedig nagy, lehajló ívben biztosítanak laza, de ugyanakkor dús, nagy zöld tömeget, emiatt a helyiség bármely pontján feldobják a hangulatot. Ha meg tudod oldani, magasabb növényállványra vagy függőkosárba tedd, mert így sokkal jobban érvényesül a növény formája, hiszen levelei az 1,8 méteres hosszúságot is elérhetik.

Sokan panaszkodnak rá, hogy egyszerűen nem tudják megtartani. Nos, íme egy jó tanács: minél magasabb hőmérsékleten tartod, annál több párát igényel, máskülönben elkezdenek barnulni a levélkéi! A cserépalátétben soha ne álljon a víz, mert a gyökerei könnyen berohadhatnak, úgyhogy inkább gyakrabban kevesebb vizet adj neki!

Csokrosinda

Sok néven ismerjük ezt a dísznövényt, hívják zöldikének, csokros indának eredeti latin neve: Chlorophytum comosum. Hasonlít a szobapáfrányhoz, hiszen tömött, dús, hosszan lehajló levelei vannak, viszont dekoratívabb annál. Eredetileg zöld levelei vannak, de a fehér-zöld csíkos fajtakör egyre inkább terjed. Apró fehér virágaival, és kis sarj hajtásaival belopta magát a növénybarátok szívébe ez kedves növény. Már-már annyira elterjedt, hogy sokan nem is tisztelik kellően ezt a szép növényt.
Nem csak dekoratív formája miatt, hanem alkalmazkodó képessége is vonzóbbá teszi. A jól ápolt növény egymás után hozza a kis sarj növényeket, amelyeket leválasztva nagyon könnyen meglehet gyökereztetni, de ha rajta hagyjuk a növényen, még szebb és különlegesebb lesz szobanövényünk, leginkább növényállványra helyezd, vagy olyan helyre, ahol gond nélkül tud csüngeni, például a fürdőkád sarokrészére.

Kisebb-nagyobb levélrózsacsomókat képez, és számtalan sarjat hoz. Mivel ilyen a növekedési habitusa, leginkább növényállványra helyezd, vagy olyan helyre, ahol gond nélkül tud csüngeni, például a fürdőkád sarokrészére.

Csüngőágú fikusz

Ha nincs megfelelő növényállványod, vagy jobban szereted a nagyobb, álló cserepeseket, akkor nyugodtan szerezz be egy csüngőágú fikuszt, vagyis Ficus benjaminát.

Trópusi eredetű, elegáns, igénytelen szobanövény. Saját hazájában akár 25-30 méteres fává is nőhet, nálunk csupán a 2 méteres magasságot érheti el. Kecsesen ívelő ágai vannak, amiről magyar elnevezését is kapta. Kérge sima és szürke színű, levelei szabályosak, fényesek. Lombkoronája laza, de nem ritka, ezáltal a lakás sok részébe illik. Közepes vízigényű és közepes páraigényű. A legjobb, ha langyos lágy vízzel öntözzük.
Nagyon érzékeny a huzatra. Ha huzatot kap, tömegesen hullatni kezdi a még zöld leveleit is. Vigyáznunk kell, hogy közvetlen napfény ne érje, mert hamar megégnek a levelei. Tejnedve mérgező.

Cserépbe ültetve a fürdőszobád bármely részén jól érzi magát. Ha nem tetszik annyira a természetes formája, tavasszal enyhén megmetszheted.

Gardénia

Ha úgy gondolod, hogy szeretnél virágokban is gyönyörködni a fürdőszobádban, akkor elsősorban a Gardenia jasminoidest ajánljuk. A fás szárú, egy méternél is magasabbra megnövő növénynek gyönyörű, vajszínű vagy fehér, vaníliaillatú virágai vannak. A legtöbben tartanak tőle, hiszen nehezen megtartható növény hírében áll, de ez fürdőszobai tartásnál nem áll fenn. Maga a növény a Távol-Keletről származik, így szereti az állandó, 20-23 °C körüli hőmérsékletet és a párás levegőt. A bimbózás időszakában az éjszakai hőmérséklet ne emelkedjen 18 oC fölé, különben a növény elhullatja bimbóit. A nagy gardéniavirágok először viasz fehér színűek. Mielőtt elhervadnak, elefántcsont színűre változnak.  Illatuk a jázminéra emlékeztet. Azoknak ajánljuk, akiknek fényes, napos a fürdőjük.

Figyelj oda arra, hogy soha ne száradjon ki a talaj, és soha ne kapjon kemény, hideg vizet! Mindig forrald elő az öntözővizét, és amikor a bimbói már megjelentek, figyelj arra, hogy véletlenül se kapjon huzatot! Tény, hogy kicsit oda kell rá figyelni, de mindenképpen megéri, hiszen a gardénia az egyik legcsodásabb virágos növényünk.

További cikkek hasonló témában

Mindent megragasztunk!

A természet tavaszi-nyári újjáéledése inspirálóként hat...

Lyon Ízvarázs - 2012. július 9-14.
Július elején ismét felpezsdül a város egyik...
Pénzt takarít meg a motoros redőny
Gondolta volna, hogy a háztartási kiadások közül...
Kínából származik a shar-pei

Kínában a régmúlt időkben munkakutyaként, majd kutyaviadalokon is...

Hozzászólások