Jelenlegi hely

Padlóburkolatok a konyhában

Padlóburkolatok a konyhában
Az anyagok és a felületek kiválasztásán nagyon sok múlik, ha a konyhánkról van szó. Ekkor dől el ugyanis, hogy kaotikus vagy harmonikus lesz-e a látvány, illetve, hogy a jövőben milyen karbantartást, ápolást igényel majd a burkolat. Mivel látványos helyiségről van szó, mindenki olyan burkolatot szeretne, amely jól illik a szekrényekhez és a konyha többi részéhez. Egyeseknek a padló tisztíthatósága - különösen ott, ahol kutya/macska vagy kisgyermek van -, másoknak a tartósság a lényeg. Ismét mások a szépséget, esztétikumot, vagy a költséget veszik számításba.
A fa
Meleg hatású és kényelmes a konyhában, azonban vannak bizonyos fafajták,melyek célszerűbbek a konyhában a többinél. A tölgy, a juhar, a kőris, a teakfa és a bambusz tartósabbak, mint a puha fenyő vagy a cseresznye. A lenolajjal, viasszal kezelt fapadló szépen ragyog, de felületét évenként kezelni kell. Mindenképpen a legnagyobb kopásállóságú, kemény, felületkezelt típus mellett döntsünk.

A kerámialap és a kő
A leggyakoribb választás a konyhába. Kopásállóak, vízhatlanok, ezeket könnyű rendben tartani, ráadásul olyan gazdag szín-, méret- és formaválasztékban találkozunk velük, hogy a lehetőségek szinte végtelenek. A kőhatású kerámia nagyon keresett termék, ahogy maga a nyers kő is. Ezek közül konyhába praktikus a gránit, a pala, a mészkő és a zsírkő. Mindegyik strapabíró, könnyen tisztítható, azonban felületüket kezelni kell.

A természetes kő a konyha talán a legszebb és legtermészetesebb padlóburkoló anyaga. Igen tartós és strapabíró. Meg kell azonban említenünk, hogy keménysége miatt sokáig járva, illetve állva rajta a szakács számára ergonómiailag a legmegerőltetőbb változat. Minden kőlap egyedi, még az azonos tömbből hasított márvány vagy gránitlapok sem adnak egyforma erezetű mintát – ám éppen ez teszi egyénivé a természetes kővel burkolt padlót. A rusztikus kőlapok felszíne sokszor egyenetlen (nem teljesen sima), a matt felszínt érő színes folyadékok (kávé, tea, kóla, vörösbor…) nyomot hagyhatnak, ha nincsenek azonnal feltörölve.

         

A PVC és a linóleum
A rugalmas PVC alacsony árfekvésű, minimális karbantartást igénylő, tartós anyag, széles szín- és mintaválasztékban kapható. Járásra a kőnél és a kerámiánál puhább, kényelmesebb. Érdemes ebből is magas kopásállóságú termékeket választani.

         

A linóleum újra nagyon divatos, árban közel jár a kerámia- és a kőburkolatokhoz. Egyre gazdagabb szín- és mintaválasztékban kapható, lapokban vagy csempeméretű változatban láthatjuk. Évtizedekig bírja a strapát, tűzálló, viszonylag puha, tapintásra nagyon kellemes anyag.

Vinil
Számtalan színben és mintával kaphatók, sokszor az eredeti kő, vagy faburkolatot megszégyenítő élethűségben. Felszínük lehet sima, vagy dombornyomású – tovább fokozva a változatok számát. Megbízható, járásra a kőnél, padlócsempénél puhább, kényelmesebb. Minden helységben használható, így a konyhában is kiváló szolgálatot tesz. Gyakorlatilag vízálló, a kidőlt étel, ital, a felborult kutya/macska tányér tartalma maradéktalanul feltörölhetők, anélkül, hogy nyomot hagynának rajta. A kopásállósági fokozatokat itt is ellenőrizzük, mielőtt megvásárolnánk a kiválasztott padlóburkolatot.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a rendelkezésünkre álló anyagok választékában mindenki megtalálja az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt.

További cikkek hasonló témában

Modernre hangolva
A vizes helyiség klasszikus bútorozása átalakult...
Őszi nagytakarítás

Eljött az ősz, tegyük hát tisztává lakásunkat! Jöhet az...

Nyitott, de mégis zárt terek

Az épület az USA-ban, Kaliforniában található egy kiváltságos...

Hozzászólások