Jelenlegi hely

Otthonunk melegéért

Otthonunk melegéért
Ki ne szeretne a kandallóban égő tűz látványa mellett pihenni? A meleget és nyugalmat sugárzó berendezést egyre többen választják otthonuk fűtésére.
A kandalló mindig látványos és meghatározó eleme volt a lakások enteriőrjének. Manapság a díszítő funkció mellett jelentős szerepet tölt be, mint környezetbarát és hatékony fűtési módszer is. A fával fűthető modern kandallók működése jól szabályozható, tiszta és biztonságos. Egyes típusaik utólag is könnyen telepíthetőek, a hordozható kandallók pedig költözéskor vagy a lakásátalakítás során egyszerűen áthelyezhetők. Stílusukat tekintve lehetnek klasszikus, rusztikus vagy modern készülékek, forma tekintetében pedig csak a képzeletünk, illetve lakóterünk elrendezése szab határt a lehetséges változatoknak. Viszont a különböző kivitelű kandallók között jelentős árkülönbség lehet, néhány százezertől akár több millió forintig.
 
Tervezéstől a tűzgyújtásig
Mielőtt kiválasztanánk a kandallónkat, alaposan gondoljuk végig, mekkora helyiséget szeretnénk vele fűteni. Gondolkodjunk rendszerben: a nekünk tetsző berendezés alkalmas-e az adott tér kifűtésére, a meglévő kémény alkalmas-e a keletkező füstgáz elvezetésére és biztosított-e az égéshez kellő mennyiségű friss levegő folyamatos utánpótlása. A legfontosabb, amire nem gondolnak a kandalló-tulajdonosok, a lakás túlzott szigetelése, illetve a szellőzés hiánya. Lehet bármilyen jó kéményünk, magasságtól, keresztmetszettől, anyagtól függetlenül, megfelelő huzat csak akkor lesz benne, ha az általa kiszívott levegővel azonos mennyiségű friss levegő jut a házba. A kéményt lehetőleg szakértővel vagy az építésszel terveztessük meg annak érdekében, hogy elhelyezkedése leendő kandallónk szempontjából a legideálisabb legyen. A kandalló építését csak referenciával rendelkező szakemberre bízzuk. A felhasznált anyagokról, stílusról és méretről ízlésünk és pénztárcánk dönthet. A kandalló csak stabil, nem éghető födémre épülhet, és 15 négyzetméternél kisebb helyiségben nem javasolt. Tervezhetjük sarokba vagy a fal síkjához, de megépíthetjük úgy is, hogy körbejárható legyen, s több oldalról élvezhessük a tűz látványát.

Modern tűzfészek
Működés szempontjából két alapvető kandallótípus van: nyílt és zárt égésterű. Az előbbi a működéséhez – égéséhez – szükséges levegőt az adott helyiségből használja, szemben a zárt égésterűvel, amely a levegőt a külső környezetből fogyasztja. Ehhez természetesen egy csövön át a külső környezeti levegővel össze kell kötnünk. Új építésű házakban a zárt égésterű készülékek beépítését javasolják, mert ez az egyetlen műszakilag megfelelő megoldás arra, hogy kandallónk a lakótér levegőjétől függetlenül működhessen.

Vannak úgynevezett folyton égő kandallók, amelyek egyre jelentősebb szerepet töltenek be otthonunk fűtésében. (A tűztérbetét hatékonysága nagyban függ a méretezés pontosságától. A drágább tűzterek öntvényből, az olcsóbbak lemezből készülnek samottborítással, de ez nem jelenti azt, hogy hatékonyabbak is.) Egy átlagos kandallóbetét névleges teljesítménye 8-10 kW körül mozog, hatásfoka pedig 60-70%-os lehet, ami jelzi, hogy a közhiedelemmel ellentétben ezek a készülékek fűtésre igenis alkalmasak. A kandallóba a nap bármely szakaszában begyújthatunk, a meleget szinte azonnal leadják a környezetüknek. A korszerű, folytonégő tűzterek 8-10 órás, késleltetett égéssel, kevés tüzelőanyag felhasználása mellett egyenletes meleget adnak a teljes üzemidő alatt.
 

Mi lobogjon?
Kandallónk akkor működik a legmegfelelőbben, ha jó fűtőértékű, száraz, kemény fával tüzelünk, ilyen a bükk, a gyertyán, a tölgy, a juhar, a  nyír, az akác. A tűzifát lehetőleg egy-két évvel korábban vásároljuk meg, tavasszal, így felhasogatva, kellően száraz lesz mire eltüzeljük. A kellően száraz fa hőleadása kétszerese a 70%-os nedvességtartalmú fáénak.(A párolgás hőt von el.)

Forrás: www.otletmozaik.hu

További cikkek hasonló témában

Passzívházak Nyugat- Európában
Több, mint 50 országból érkeznek az résztvevők a...
6,3 négyzetméteres, gurul, most Marokkóban van. Mi az?

Öreg furgonból okos minigarzon. Norbi és Dóri megcsinálta!

Húsvéti dekorációs ötletek
Nincs is szebb alkalom otthonunk díszítésére,...
Stílusvarázs a fellegekben
A San Francisco egyik elegáns negyedében...

Hozzászólások