Jelenlegi hely

Otthonok és praktikák

Otthonok és praktikák

Kérdéseikre Fias Berta szakértőnk válaszol.

Fias Berta lakberendező igyekszik a lehető legteljeskörűbben tanácsot adni olvasóinknak ahhoz, hogy otthonuk valóban élhető és esztétikus legyen.

A rovat célja, hogy megfelelően tájékoztassa a levélírókat, olvasókat, mire figyeljenek oda háztartási szerelés közben, milyen praktikák alkalmazhatóak építkezés, átalakítás során, hogyan befolyásolhatjuk a színekkel az adott helyiség hangulatát.

Sorolhatnánk az újabb és újabb felvetéseket, de talán lássuk a konkrét kérdéseket!

1.
Aktuális teraszfelújításban szeretnék tanácsot kérni Öntől. Jelenleg a teraszt az állatok (kutyák, macskák) élvezik egyedül, ám mi szeretnénk kizárólag saját használatra fenntartani. Részben higiéniai okokból, részben azért, mert hamarosan kisbabánk születik. Mit javasol?  Noémi

Köszönöm a kérdést és a mellékelt fotót is. A teraszuk tényleg igen nagy, és szép, élvezhető pihenőt lehetne belőle kialakítani. Jól látható, hogy méretes növényzet veszi körül a kertet, ami igen sok fényt elvesz a terasztól. A ház modern stílusa miatt kovácsoltvas íves korlátot ajánlanék, fekete vagy fehér színben. A növényeken sajnos a kutyák is, macskák is áttörnek, ezért a korlátot a lépcsőtől vezetném fel, ám derékmagasság felé nem engedném a kerítést. A terasz körüli boróka szépen nyírható, fontos, hogy ne vegye el az uralmat a terasz és a napfény elől. A visszavágás után a csonkok is hamar bezöldülnek, maximum egy nyár alatt besűrűsödik és azokat a területeken is visszazöldül, ahol "macska-kutya miatt" kiégett. Mivel meredekebb a lépcső körüli rész, ezért ideig-óráig megoldást jelenthet a szúrós-tüskés növények - magasabb cserjék jelenléte is (tűztövis, borbolya). Ezeket már nagy növényként kell ültetni, mert ha fiatalként kerülnek a kertbe, akkor a kutya hamar hozzászokik és mire megnőne a növény, addigra kitapossa. Ezért célszerű ezekből akár egy méteres magasságban összefüggő sövényt nevelni - ezt főleg borbolyából könnyű. A dézsás megoldás szép, de sok helyet is foglal, és az állatokat nem gátolja meg semmiben, nehezíti az életüket. Ennek ellenére pár kaspó az összefüggő borókafal elé tehető. Megfelelő korláttal és növényzettel szép szigetet alakíthatnak tehát ki maguknak!

2.
Van egy régi fenyő kerti asztalom négy székkel. Nem szívesen dobnám ki, mert kényelmes, de esztétikailag nem tetszetős. Hogyan frissíthetnénk fel a bútort úgy, hogy ma is megfelelő impozáns darab legyen belőle? Henriett

Egy régi bútor megmentése nem csak a környezetünk óvása miatt nemes dolog. Bútoraink felújításakor érdemes figyelembe venni több dolgot.  Első és legfontosabb a felújítandó bútor vizsgálata. Felújításról leginkább a fa bútorok esetében lehet szó. Meg kell néznünk, hogy az adott bútor milyen felületkezelést kapott. Sokszor nagyobb munka a felület előkészítése, mint az új felületkezelés felvitele a bútorra. Tudunk kell azt is, hogy milyen stílusra vágyunk, milyen környezetbe kerül a felújított bútor? Ha megvizsgáltuk a bútort, meghatároztuk szín és formavilágát, megkezdhetjük az anyagok beszerzését. Nagy valószínűséggel szükségünk lesz csiszolópapírra, esetleg gyalura, felületkezelő anyagokra, párnákra és/vagy szivacsokra, szövetanyagra. Ha festett a bútorunk, akkor a megkopott festéket teljesen le kell csiszolni – ez a legnagyobb munka. Ha natúr a bútorunk szintén csiszolással kell a felületet előkészítenünk.  A csiszolt felületet pormentesítenünk kell, és csak utána kezdjük meg a bútor felületkezelését, színezését. Ha elkészültünk, az új színnek megfelelő textilből varrjunk új huzatot akár a régi párnákra is. Javasolt az UV álló, és víztűrő anyagok alkalmazása, hogy ha esetleg megázik a bútor a párnák/szivacsok ne szívják magukba a vizet.
Szép harmóniát teremthetünk azzal, ha a bútor színét a párnákon/szivacsokon is használjuk. Különlegessé teszik kertünket/balkonunkat a színesre festett kerti párnákkal is.

3.
Lakásunk teraszára többnyire bever az eső, a virágaim valószínűleg hálásak lennének, ha esővízzel öntözném őket. Hogyan gyűjthetném praktikusan össze az esővizet úgy, hogy a balkont ne foglalják el a vízgyűjtő edények? A másik kérdésem, hogy hétvégi házunk kertjében hogyan alkalmazható ez az eljárás? Mária

A balkonon történő esővíz gyűjtés egy kicsit nehezebb, mint egy háznál. A házak esetében a meglévő ereszcsatorna vezeti az esővizet – csak azt kell gyűjtő edénybe terelnünk. A legegyszerűbben úgy tehetjük ezt, hogy a csatornát elvágjuk olyan magasságban, hogy aláférjen egy esővizes hordó. Mindenképpen érdemes ilyen esetekben a falat leszigetelni, hogy a felfröccsenő és az edényből kifolyó víz nem árthasson neki. Az esőcsatornát kijjebb is vezettethetjük a ház oldalfalától – és alá szintén tehetünk vízgyűjtő edényt. Ha nagyobb beruházást megengedhetünk magunknak építtethetünk egy ciszternát is, amely mértétől függően már nagyobb mennyiségű vizet képes tárolni. A domborzati viszonyok függvényében gravitációs módon, vagy szivattyúval nyelhetünk belőle locsoló vizet. Még nagyobb beruházással jár, de nagyon praktikus, ha az esővizet bevezetjük a házba. Így használhatjuk mosásra, wc öblítésre, illetve mosakodásra is. A leginkább környezetbarát módszer a használt  esővíz bio szennyvíztisztítóba történő elvezetése, amely víz ott megtisztulva gyökérzónás öntözésre kiválóan alkalmas.
Balkonon kültéri burkolással foghatjuk meg a vizet, de csak kis mennyiségben. A hely függvényében meghatározott méretű vályúcskát építhetünk, melynek egyik vége egy kisebb medencévé szélesedik, ahonnan kisebb kannával vehetünk vizet. Számottevő mennyiségre ne számítsunk. Folyamatos vízkiemeléssel elraktározhatunk némi esővizet, melyet javasolt sötét és hűvös helyen tartani, mert hamar „megbuggyanhat”.

Fias Berta - interior designer
Tel.: (06 30) 930 5444
E-mail: berta.fias@luispirit.hu

További cikkek hasonló témában

Meleg, modern otthon Coloradóban

Egy hegyvidéki településre látogatunk, Aspenbe, ahol ez a szép...

Orchideák a lakásban

Az illatos növények királya, az orchidea szépsége...

Helló Jövő! Helló Smart TV!
Hamarosan Magyarországon is kaphatók lesznek a...
Can Tho Ház

A Landmark Építészeti Iroda inspiráló lakást készített egy fiatal...

Hozzászólások