Jelenlegi hely

Otthon - biztonságban

Otthon - biztonságban
Elsősorban a konyhában sürgölődő háziasszonyok, az örökké felfedezni vágyó gyerekek és a bizonytalanul mozgó idős emberek vannak veszélyben a lakásban, de egy rossz lépés, egy meggondolatlan  mozdulat és bárkivel megeshet a baj.

A biztonságos otthon kiépítésében a konyha az egyik legfontosabb helyiség, hiszen itt veszélyben van gyerek és felnőtt egyaránt. Ha nincs elegendő hely az étel előkészítéséhez, könnyen történhet baleset.

Az elmélet szerint a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely, vagyis a három konyhai alaptevékenység színtere egymástól való távolsága nem lehet túl nagy. A mosogatót, a hűtőt és a tűzhelyet összekötő képzeletbeli vonal ideális esetben nem lehet hosszabb hat méternél, de természetesen a háromszög oldalainak hossza a konyha alakjától és méretétől függően változhat.

Érdemes azok biztonságos működését is átgondolni. A fiókok ne csapódjanak vissza, a szekrényajtók viszont jó, ha egy kis rásegítés után maguktól visszacsukódnak, így elkerülhető a kellemetlen fejbeverés. Fontos, hogy megfelelő védelemmel legyen ellátva a tűzhely, ahol a gyerekek égési sérüléseket szenvedhetnek. Másik jelentős veszélyforrás a gyógyszeres és vegyszeres szekrény. Érdemes útját állni a kíváncsi gyerekkéznek.

A nappali minden bizonnyal az a helyiség, ahol a család az ideje legnagyobb részét tölti. Fontos, hogy kényelmes, könnyen mozgatható bútorokkal rendezzék be, amelyek biztonságosan használhatók. Ami nem lóg ki, nem jelent veszélyt, ezért nem csak esztétikai szempontokból találóak a süllyesztett megoldások. Az éles sarkok nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is kellemetlen sérüléseket okozhatnak, ezért praktikus sarokvédőt ragasztani a bútorokra. Ha lehet, olyan szőnyegpadló kerüljön a lakásba, ami éghetetlen.

A könyvespolcokat, fali szekrényeket mindenképp érdemes a falhoz rögzíteni. A nappali tele van elektromos szerelvényekkel, amelyek mágnesként vonzzák a gyerekeket. A végzetes balesetek megelőzésének egyetlen biztos módja a konnektorvédő, vagy talán még jobb megoldás az elforgatható, biztonsági dugalj.

A többszintes lakások lépcsőinél mindenképp ajánlott gyerekvédő rácsot felszerelni a lépcső alsó és felső részén is.

A fürdőszobában elsősorban a burkolat helyes megválasztása a fontos. Ne legyen túl fényes, mert az jobban csúszik, ha idősek használják a helyiséget, érdemes fokozottan csúszásgátló burkolatot választani. Esetükben célszerűbb zuhanyt építeni a fürdőszobába, mint kádat. Időseknek és gyerekeknek egyaránt érdemes csúszásgátlót helyezni a kádba vagy a zuhanytálcába, ezeket általában a háztartási boltok is árulják néhány száz forintért.

Fotók: www.flickr.com   

További cikkek hasonló témában

Elegáns hétköznapok
A kanadai kisvárosban található családi ház...
Időtlen időkig

Nyugalom, kiegyensúlyozottság és letisztult színvilág jellemzi az...

Dr.Dream Matrac - A kényelem nem luxus
Amit a Dr.Dream matracról tudni kell:
Az új...
Kandallók - a lakás díszei

Nincs hangulatosabb, mint otthon a kandalló előtt olvasgatva,...

Hozzászólások