Jelenlegi hely

Orchideák a lakásban

Orchideák a lakásban

Az illatos növények királya, az orchidea szépsége és változatossága sok növénykedvelőt ámulatba ejt. Az Orchideák a kosborfélék családjába tartoznak. Színpompás virágaik a szivárvány minden színében előfordulnak, és ez a színgazdagság elsősorban a nemesítéseknek köszönhető. Nem kevesebb mint huszonkétezer (!) faj tartozik a kosborfélék családjába.

A cserepes orchideát rakjuk kavicsos tálcára és a tálcát helyezzük az ablakpárkányra a radiátor közelébe. A növényt feltétlenűl védenünk kell a tűző naptól. A szobanövény orchideák nem bírják a meleget és a fülledtséget ezért biztosítanunk kell a jó szellőzést.

Mint minden virágos növénynek, az orchideának is sok fényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön és virágozzon. Az orchideák számára a lakásban a legmegfelelőbb a keleti vagy nyugati fekvésű ablakpárkány, vagy az ablak közelében elhelyezett virágállvány. Erős napsütésben, különösen déli oldalon az ablakot vékony függönnyel árnyékolni kell.

Meglehetősen sok fényt igényel egész évben, de nyáron a tűző nap kárt tehet benne. Ilyenkor tegyük ki a kertbe szórt fénybe, például laza lombú fa alá.

Öntözése is a hőmérséklet függvénye. Tavasztól nyár végéig hetenként locsoljuk, ekkor kaphat tápoldatot is, télen elegendő két-három hetenként vízhez juttatni. A magas páratartalom érdekében gyakran permetezzük a leveleket.

Amire feltétlen figyeljünk, az a speciális orchideaföld, amit magunk is összeállthatunk. Összetevői: tőzegmoha, fakéreg, édespáfrány gyökere és egy kevés faszén. Az átültetésre minden második év tavaszán keríthetünk sort. Mindig csak egy számmal nagyobb cserépbe, kosárkába kerüljön. Léggyökereik szinte szabadon lógnak a levegőben. Az orchidea ugyanis a levegőből veszi fel a szükséges vizet és nem a földből, mivel eredetileg fán lakó növényről van szó.

A virágok phalaenopsziszokon általában hónapokig megmaradnak, a többi növénynél inkább csak hetekben mérhető az élettartamuk. Általában minél "keményebb", viaszosabb a virág, annál tartósabb lehet. Ha a növény otthon gyorsan ledobja a virágait, az lehet attól is, hogy megfázott, vagy hogy egyenesen, szoktatás nélkül került a virágházból a boltba, de az is lehet, hogy a hely mikroklímája nem tetszik neki. Ha kicsit várunk, és a növény tovább romlik, keressünk másik helyet számára.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Ön megálmodja, mi megvalósítjuk!

A könnyűszerkezetes építési mód napról-napra egyre meghatározóbb...

Egyszerű geometria

Floisand Studio által tervezett Teh House egy magánlakás...

Fenyőbútorok kezelése, ápolása

Fenyőből készült bútorok a természetes fa melegségét, szépségét...

Füredi otthon
Egész évben nagy a nyüzsgés Balatonfüred...

Hozzászólások