Jelenlegi hely

Növények az otthonunkban

Növények az otthonunkban
A növények elhelyezése örök feladata a növénykedvelőknek. A dísznövények a legkülönbözőbb formákkal, színekkel és illatokkal örvendeztetnek meg bennünket, emellett növelik a páratartalmat, és oxigént is termelnek. Mielőtt megvásárolunk egy növényt, döntsük el, hová szeretnénk elhelyezni, aztán az adott hely hőmérséklet- és fényviszonyai már meghatározzák a növényválasztást. A legtöbb otthonban ugyanis adottak a feltételek a jellemzően trópusi és szubtrópusi területekről származó dísznövények számára.
A zöld levelek behozzák lakásunkba a természetet. Ám ahány növény, annyiféle igény. A szobanövények helyének megválasztásánál körültekintőnek kell lennünk. Sok növény a legmostohább viszonyokat, még a nagyfokú fényszegénységet is elviseli. Ilyenek pl. a házmesterpálma, a japán vízipálma vagy rákvirág, a borostyánlevelű arália, és a kúszó filodendron. Függesszünk növénytartót falra, mennyezetre, szabad falrészre, tegyünk növényt tartókampóra felfüggesztett kerámiába, vesszőfonatú, fali tartóba. Egy edénybe több, közel azonos igényű növény is kerülhet. Helyet kaphat a növény térelválasztókon, polcokon, szinte mindenütt, ahol nincsenek útban, és az öntözéssel sem okozunk gondot.

Konyha, étkező

A konyhában gyakorlati szempontok miatt leginkább önmagukban álló levéldísznövényeket célszerű elhelyezni, hiszen a székeket gyakran átrendezik, a komódból vagy tálalószekrényből ki- és bepakolnak, megterítenek az asztalon. Ennyi mozgás mellé a karcsú és edzett, ellenálló növények valók. Ilyen lehet például a buzogányfa. Ha az étkező kellően tágas, akár olyan terebélyes növényt is választhat, mint a szobahárs vagy a szobakőris.

Nappali

Ha a lakás legnagyobb helyiségében elég fény van, viszont száraz a levegő, akkor a sivatagok napimádóit érdemes választani: a kaktuszokat és a pozsgásokat. Ezek egyesével vagy csoportosan ültetve is jól érvényesülnek; lényeg, hogy homokos, laza ültetőközegbe helyezze őket.

Az élő növény egészen különlegessé tudja tenni még az egyszerű dohányzóasztalt is. A fényigényes növények csak néhány napig bírják ezen a többnyire kevés, csak szórt fénnyel ellátott helyen. Különösen szép hatást érhet el, ha egy alacsony tálba a víz felszínén úszó vízisalátát vagy vízijácintot tesz.

A kicsi cserepes virágok közül a kankalinok, a korallvirágok vagy a narancssárga terméseivel díszítő korallbogyó is kedves díszt ad az asztalra helyezve.

Hálószoba

Még a modern kialakítású hálók egyszerű bútorzatát is jól kiegészíti egy buja növekedésű szobabambusz, a fehér tölcsérvirág vagy egy vitorlavirág. A nyugodt, pihentető alváshoz elsősorban a harmonikusan összeválogatott növények járulnak hozzá. Ilyenek lehetnek például a tarka színekben nyíló Elatior-begóniák vagy az egzotikus hatást keltő buzogányfa. Erős illatú növényeket, például gardéniát és liliomot azonban ne tegyen a hálóba.

Fürdőszoba

Mielőtt behurcolnánk növényeinket a fürdőbe, gondoljuk át az alábbiakat: Fürdőszoba méret, növény nagyság, fényigény, páraigény, valamint a fürdőszoba forgalma.

         

Világos fürdőbe tarthatunk orchideát, azáleát, szobapáfrányt, fokföldi ibolyát. A nagy, tarka levelű szobanövények tolerálják a kevésbé világos helyeket. Hűvös fürdőben tartsunk cikláment. Illatos lesz a fürdőnk, ha télen jácintot, tavasszal húsvéti liliomot, nyáron fehérliliomot vagy gyömbérliliomot tartunk benne. A földre állíthatunk szobapalkát, csüngőágú fikuszt.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Gyűjtsünk esővizet!
Egyre nagyobb számban foglalkoztatják a kertes...
Spanyol életérzés itthon
Jónás Dorka belsőépítész, Malaga mellett egy...
Modern otthon Krakkóban

A PCKO kreatív brit építészei és a...

A szőnyegtisztítás fortélyai

A szőnyegek otthonunk kiemelkedő díszei, így fontos hogy sokáig...

Hozzászólások