Jelenlegi hely

Nagy belmagasság

Nagy belmagasság

Előnyök és hátrányok..

Ahol magas a mennyezet, ott a boltozat ívelt formája külön kialakítást igényel. A boltíves mennyezeteket évszázadokkal ezelőtt katedrálisokban vagy bazilikákban használták, később azonban az építészek különböző kastélyokban és manapság már otthonokban is kezdték használni. Napjainkban különböző épületeknél találkozhatunk ilyen mennyezetekkel.

Előnyei a boltozatos mennyezetnek
A boltíves mennyezet általában ablakokkal és tetőablakokkal van ellátva, amelyek természetes fénnyel árasztják el a helyiséget. A fűtési/hűtési energiaigény csökkenéséhez a dupla üvegezést ajánlják a szakemberek.

A gerendák olyan divatos díszítőelemek, amelyek karaktert adnak a térhez. A boltíves álmennyezet nagyszerű ötlet még akkor is, ha eredetileg nem voltak gerendák. Rusztikus érzést tesznek hozzá, és kiemelik, karakteressé teszik az egyszerű helyet. A gerendákkal díszített mennyezet növeli a térérzetet.

Hátrányai a boltíves mennyezetnek
A magas mennyezet azt jelenti, hogy rengeteg kihasználatlan hely van, ami semmire nem használható. Nagy kiterjedése által tágas, szellős helyet kapunk. A mennyezeti ventillátor vagy a villanykörték cseréje szakembert igényel a hatalmas magasság miatt.
Hideg napokon a magas mennyezet miatt több energiára van szükség a melegítéshez, illetve forró napokon a hely lehűtésére.

Forrás: DigsDigs

További cikkek hasonló témában

Férfias lendület egy női tervezőtől

A londoni székhelyű belsőépítész; Katharine Pooley a felső tízezer...

1,6 milliárd épületek energetikai korszerűsítésére
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd...
A legjobb térelválasztók
Elég lehet egy-egy rövidebb falszakasz, mely...
Egy nyugodt otthon megvalósítása

Arra kérték az Ausztrál MCK Architects stúdiót, hogy a szerény...

Hozzászólások