Jelenlegi hely

Móricz-ház

Móricz-ház
 
A Dunakanyarban, Leányfalun található a Móricz-család rezidenciája.
Móricz Zsigmond lassan száz éve vásárolta ezt a hatalmas kertet, amin a Móricz-ház folyamatos változáson ment keresztül, ami az író feleségeinek jellemétől is függött…
A hatalmas zöld környezetben, lakályos házikó, amely hosszú évek távlatából is melegséget áraszt. Az egész ház stílusát a paraszt-romantika lengi át, ami Móricz Zsigmond munkásságát is tükrözi. A paraszti világ az egyik jellemző vonala a novellákon, regényeken keresztül, a másik az urbánus regény, mint stílus és a gentry világ, ami a későbbi éveire jellemző. A ház stílusában is a paraszti motívumok keverednek a polgári díszítőelemekkel. Az utóbbira utal például a nagypolgári tágasság, a bútorokban többféle stílus visszaköszön, ami azt tükrözi, hogy nem tudatosan válogatta össze háza berendezését, hanem ami számára megtetszett. 


A barokk bútorokon keresztül, így található meg a paraszti kisszék is.
A keveredés a különböző életszakaszokon keresztül változott, természetesen függött az anyagi helyzetétől is. Az unokákat, dédunokákat a mai napig a dédnagyapa által vásárolt bölcső „szolgál ki”.
Folyamatosan alakult át a ház és annak kertje, ami három év múlva lesz száz éves, aminek négy sarkára Móricz Zsigmond egy-egy hatalmas fát ültetett.
A kertnek a részei aszerint volt beépítve, elrendezve, amilyet a felesége ízlésvilága kívánt. Janka véleménye az volt, hogy nincs szükségük erre a fényűző luxusra, hatalmas kertre, ami költözésük előtt szőlőbirtokként funkcionált. 


Mivel felesége tanítónő volt, emellett nagyon pedáns, furcsa, hogy mégis a szabadszellemű író mellett találta meg a helyét. Műveiben mindig ő volt a modell, a házsártos feleség képe. Janka halála után, színésznő felesége kialakította az angol kertet.
Simonyi Mária akkoriban ünnepelt színésznő volt, a gyönyörű nő számára fontosak voltak a külsőségek, szellemileg azonban, nem voltak igazi társak.
A buxus lugas is az angol kert egyik jellemzője, ami ad egyfajta keretet a háznak. 

A hozzáépítés stílusából látszódik, hogy milyen ütemben épült a ház, ahogy növekedett a család, vagy több pénz állt rendelkezésre, olyan módon változott otthonuk képe. A ház folyamatosan épült, ami „Elfújta a szél” novellájában részletesen leírt. A veranda a mai napig a társasági élet színhelye, ahol a nagy család évente egyszer összejön.

Nagy társadalmi életet élt Móricz Zsigmond, ezzel ellentétben lánya Virág inkább elvonult, és feldolgozta édesapja hagyatékát. A bútorok nagy részét tíz évvel ezelőtt egy betörés alkalmával ellopták, olyan értéket vittek el, ami nem pótolható.
Így, munkásságának fontos kellékei mára a Petőfi Irodalmi Múzeum része, ott kaphatunk igazi ízelítőt a Móricz-i környezetről.
 

További cikkek hasonló témában

Életmódváltás otthonunkkal

Legtöbbször csak akkor döbbenünk rá, hogy életünkön, életmódunkon...

Exclusive fogászati rendelő
Elegáns hall, szépen világított terek, csalogató...
Feng Shui
Feng Shui, egy több évszázados kínai gyakorlat,...

Hozzászólások