Jelenlegi hely

Minimalizmus Izraelben

Minimalizmus Izraelben
Az Axelrod Architects sztárépítészei tökéletesen elhatárolódnak attól a nézőponttól, hogy a terek a forma és a funkció alapján hierarchiába rendeződnek. Munkáikban a magán és a publikus szféra nem válik el egymástól, az enteriőr minden irányba megnyílik, ettől lesznek lakóházaik monumentálisak és átláthatók.

Az Axelrod Architects építészei a tulajdonos valamennyi kérését szemmel tartva alakították ki ezt a közel kétszáz négyzetméteres otthont. A tervező egyáltalán nem akart eltérni a homogenitástól, arra törekedett, hogy a ház minden szegmense tökéletesen egységes, és egyöntetű legyen. A tulajdonos barátnője azonban jó érzékkel egy kevés nőiességet és lágyságot mégiscsak vitt a ház falai közé.

Belépéskor egy olyan térben találjuk magunkat, amelynek nem érzékeljük a határait. Az egyes helyiségek mintegy beleépülnek a másikba, de mindez nagyon átlátható, és átgondolt, így a közös és az intim szférák nem „zavarják” egymást. „Az építészet és a belsőépítészet konkrét határa megfoghatatlan. Mi egy 200 négyzetméteres bútort terveztünk, melynek egyes részletei életképtelenek egymás nélkül” – mondja az iroda vezetőtervezője. Az építész példaként megmutatja, hogy az a fal, amely az egyik helyiségben még térelválasztó elem, a másikban már praktikus gardróbszekrény.
 

         

A házban minden fehér, a bútorok, a kiegészítők, a burkolatok is. Más esetben a fehér mintegy keretezi a lakóteret, olyan, mint a háttér színei egy impozáns festményen. Itt azonban éppen úgy az alapos tervezés része, s a kompozíció fontos kelléke, mint valamennyi más megoldás. 

Alapvetően kevés bútor van a helyiségekben, s egyik sem hangsúlyosabb a másiknál. Nincs központi elem, a berendezések egymást kiegészítve teremtik meg a ház hangulatát. A vastag textúrájú, fehér kanapék a nappaliban nem jellegzetesen minimalista darabok, mégis remekül illeszkednek a szobába.

         

Az egymással szemben elhelyezett kanapék kemény sarokkal tűzdelt, alacsony dohányzóasztalt ölelnek körül, ami tökéletesen illik a villa légkörébe. Rímelve a bútorok formavilágára a tervező tojáshéjra emlékeztető design foteleket, s egyéb kortárs design tárgyat helyezett el a ház különböző pontján. A burkolat fehér márvány, de a nappaliba került egy hosszú szálú selyemszőnyeg is, mely némileg lágyítja a szigorúbb vonalakat.
   
         

A nappali mintáját követve modern összeállítás jellemzi a lakás további állomásait is. Az étkezőasztal műanyag, a fém lábú étkezőszékeket fröccsentett műagyag ülőkékkel látták el. Az asztal fölé akasztott design csillár közel 900 csipkevirágból áll. A villanykörte középen helyezkedik el, s jól megvilágítja a csillár valamennyi elemét.

         

A fürdőszoba a ház déli frontján található. A keskeny csaptelepek közé ékelt kis tároló szekrény, valamint a karcsú tükör a rohanós reggeleken is tökéletesen funkcionál.
   
         

Az intim zónák egy része az üvegkorláttal övezett emeleten találhatóak. A három háló jól elszeparáltan, elegáns távolságban bújik meg a vendégfogadó tértől, s akárcsak a többi helyiségben, a nőies, lágy kiegészítők itt sem maradtak el.

Ez a férfiak által épített, de női kézzel díszített otthon éppen annyira lett feminin, mint amennyire egy tökéletesen komponált minimalista házban az elfogadható.

Szöveg: Závodi Anna
Fotó: Axelrod Architects

További fotók a galériában.

További cikkek hasonló témában

Klasszikus olasz részletek

Mansfield Residence Los Angelesben.
Az volt a cél, hogy a...

Fellegek felett
A Föld legelszigeteltebb államában, Új-Zéland...
Rusztikus szépség és modern luxus

Kevés dolog tud úgy segíteni a pihenésben, mint egy a természet...

Torony rönkház

Egyszerűen remek munka, mely még inkább lenyűgöző, ha meggondoljuk...

Hozzászólások