Jelenlegi hely

Miniatűr szörnyetegek

Miniatűr szörnyetegek
Sokak életét megkeserítik azok a szabad szemmel láthatatlan kórokozók, amelyek a textilek, szőnyegek szálai között megbújva okoznak allergiát: a poratkák.
A lakásba beáramló levegő láthatatlan porszemcsék millióival kerül be otthonunkba, köztük számtalan apró poratkával. Az allergiások nem magára az állatra, hanem annak mikroszkopikus ürülékére érzékenyek, amelyet akaratlanul is belélegzünk, s légúti allergiás tüneteket válthat ki.
Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel megnövekszik, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb. A párás levegőjű lakásokban élők a legveszélyeztetettebbek, hiszen a magas páratartalmú környezet és a 17-25 °C közötti hőmérséklet ideális az atkák számára. A lakás levegőjének relatív páratartalmát tartsuk 60%, hőmérsékletét pedig 20 C° alatt! Sokat segíthet az is, ha filteres légtisztítóval tartjuk tisztán lakásunk levegőjét.

Mivel az atkák 55 °C felett elpusztulnak, azokat a textíliákat, amelyek feltehetően atkával szennyezettek – ágynemű, függöny –, legalább 60°C-os vízben kell mosni.

Az ágynemű a poratkák legkedveltebb élőhelye, ezért azt akár hetente mossák ki az allergiások. Nyáron tegyük ki gyakran a napra az ágyneműt, az atkák ugyanis az erős napsugárzás hatására elpusztulnak.

A poratkák további kedvenc élőhelye a szőnyeg, a kárpit, a függöny, és a bútorhuzat – ezeket is mindenképpen alaposan és rendszeresen tisztítsuk! Megoldás lehet az is, ha a természetes növényi anyagból, például pamutból készült lakástextileket szintetikus anyagúakra cseréljük.

Bár a szőnyegeknek megvan az a hálás tulajdonsága, hogy elnyelik a levegőben szálló port és nem engedik újra felszállni, ezt a port a szálak mélyéről még rendszeres porszívózással sem lehet eltávolítani. A porszívók ugyanis csak a szőnyeg mélységének felső egyharmad részén hatékonyak, ezért a rendszeres, profi szőnyegtisztítás és atkamentesítés elengedhetetlen. A korszerű szőnyegtisztítási technológia mélymosással – nagy mennyiségű vízzel és kíméletes tisztítószerekkel – távolítja el szőnyeg mélyén lerakódott szennyeződést, a látható szennyeződések mellett a mikroszkopikus anyagoktól, élőlényektől is megszabadítva minket.

Forrás: gyor.ingatlan.hu

További cikkek hasonló témában

Férfias lendület egy női tervezőtől

A londoni székhelyű belsőépítész; Katharine Pooley a felső tízezer...

Családi ház az Egyesült Királyságban

Ez a családi ház az Egyesült Királyságban, Windsorban található,...

A túllocsolás jele növényeinknél!
Fehéredik és penészedik a föld? Sárgulnak a...
Egységben  az egyensúly

A Fiesta együttes énekese, Csordás Tibi...

Hozzászólások