Jelenlegi hely

Mediterránház olimpiai hangulatban

Mediterránház olimpiai hangulatban

Kammerer Zoltán és családja 2000-ben a sydneyi olimpia után kezdte építtetni a házukat Gödön, amely 2001 nyarára készült el. Zoli azon a településen nőtt fel, ezért mindenképpen vissza akart költözni oda.

Ez a tojáshéjszínű, terméskővel díszített mediterrán típusú épület Zoli szüleinek házától kétutcányira található. Nagy változás volt ez Kammererék életében, hiszen előtte Csepelen, egy kilencedik emeleti bérlakásban éltek.Az új lakóház kialakításban nagy szerepet játszott, hogy mindenkinek meglegyen a saját birodalma, ahová elvonulhat és Zoli a versenyek előtt, a felkészülések idején nyugodtan pihenhessen.A ház alapterülete 240 négyzetméter. Szinteltolásos technikával alakították ki, amely külső- illetve belső szemlélőként egyaránt rabul ejti az embert.

Ezzel az építési módszerrel megvalósult a ház kialakításának célja, az egyes szintek teljesen elszeparáltak egymástól.A földszinttel egy magasságban található a nappali, a konyha, a kamra, az előszoba, a hálószoba és egy kisebb fürdőszoba. Hajni és Gergő kedvenc szobájában, a nappaliban a fehér álmennyezet új színekkel lesz feldobva. A padlólap színe meleg, barackos árnyalatú halványszürke erezettel. Az üvegasztal és a kék székek fémes vázának hidegségét, megtöri a barackárnyalatú függöny, a sárga bőrfotel, a kandalló és a fa bútorok. Ezt a nagyjából 60 négyzetméteres, padlófűtéses lakrészt nyugodtan nevezhetnénk amerikai konyhának is, mivel egy U-alakú fapulttal van leválasztva a főzőhelység. A konyhabútor különböző elemei, a fiókok, az ajtók sárga és bordó színűek.

Ez a meghökkentő élénk színkeverék remekül mutat. A kerámialapos villanytűzhely és a konyha felszereltsége bárkinek kedvet adna a főzéshez, sütéshez. A kis fürdőszoba tisztaságot árasztó fehér. Itt a mellékhelységen kívül egy kézmosó lett kialakítva.A hálóba lépve nyugodtságot és harmóniát találunk. A fa bútorok egyszerűségét a faltól falig érő teli tükrös szekrény teszi extravagánssá. Zoli úgy tervezi, a hálószoba parkettáját padlószőnyegre cserélik, ám Hajnalka nem igazán örül. Azt mondja a szőnyeget sokkal nehezebb tisztán tartani. Fél szinttel lejjebb két autó beállására alkalmas garázs és mosókonyha található.Amikor még fél szinttel lejjebb megyünk a családfő egyik kedvenc lakrészébe, a dühöngőbe érkezünk. Hajni szerint ez a helység még látványosabb, amióta a sarkokat és az egyik falat terméskővel rakták ki.

A padlólap itt is meleg, barackszínű, de erőteljesebb az árnyalata, mint az amerikai konyhában. Itt kapott helyet a bérlakásból áthozott tévé állvány, amelyet még Hajni ajándékozott Zoli születésnapjára. A tévézni vágyók L alakú, szürke bőrbútoron helyezhetik magukat kényelembe. Ehhez a szobához tartozik még az a kisebb, nagyjából 8 négyzetméteres beugró is, ahol több kondigép is edzésre csábítja a ház lakóit, ám ezeken csak Hajnalka szokott mozogni, ha ideje engedi. Zoli inkább futni vagy biciklizni jár.A földszinttől félemelettel feljebb Gergő szobáját, egy vendégszobát, az ereklye szobát, egy nagy fürdőszobát és egy kisebb mellékhelységet találunk. Ez a szint idővel Gergő saját birodalmává lesz átalakítva. Hajnalka éppen a házépítés idején volt terhes. Mivel ekkor még nem tudták a pici nemét, két gyermekszobát alakítottak ki. Egyiket rózsaszínre, amíg a másikat zöldre festették. Gergő érkezésekor a rózsaszín szobából lett kialakítva a vendégszoba. A pici szobájának fala nyugtató zöld, amelynek egyetlen aranyos dísze, a főként sárgás hatású, macis tapétacsík.

Rengeteg plüssmackó, játék, kisautó hever amerre csak nézünk. Plusz vidámságot csal a szobába a faltól-falig kihúzott zsinórra hol fülénél, hol farkincájánál csipesszel erősített apró figura. Itt található a kisfiú ágyacskája is, de Hajni és Gergő gyakran alszanak, pihennek együtt a vendégszobában. Ez a szoba ezért inkább csak, mint játékszoba funkciónál.A vendég - és a gyerekszoba közös teraszban folytatódik, amely érdekességét, a kovácsoltvas korlátot Zoli barátja készítette. Ebben a díszkorlátban nem feltűnő, de figyelmes nézelődő számára kivehető az olimpia jelképe, az öt egybefonódó karika, ami mellett állandóan lobog a magyar zászló. Érthető, hogy a jó barát az ötkarikás motívummal lepte meg Zolit, hiszen az éremszobában a rengeteg díj között talán a legfényesebbek a Sydneyben nyert négyes és páros olimpia aranyai, amelyet most már az athéni is bővít.Továbbhaladva a fürdőszobába érünk, amelynek karakteres zöld színe van. Egy nagy sarokkádat, egy zuhanyzót és dupla kézmosót lett kialakítva a legkényelmesebb tisztálkodás érdekében. A legfelső szintre érve már csak egy tárolót találunk, ahová a karácsonyi kellékeket, régi játékokat, ruhákat pakolják.A telek 250 négyszögöl, amelyet az utcafronton kovácsoltvas kerítés díszit. Medencét nem csináltattak a kertbe, mert a szülők attól tartottak, Gergő megsérülhet, beleeshet. Ráadásul pár száz méterre van strand és a Duna part is. Az ápolt kert sarkában található egy kisház, egy autó beálló, ami befedését tervezik, egy sziklakert és Dudu, az angol buldog birodalma. A sziklakert alatt egy kisebb, nagyjából 12 négyzetméteres borospincét alakítottak ki. Itt régi borosüvegekben tartanak bort, pálinkát és ami igazán pikánssá teszi hagymát és szalonnát.Szerző: Jázmin

Fotó: Tumbász Hédi

További cikkek hasonló témában

Egy kis hegyi kunyhó

Amikor lefekszik és kitekint az ablakon, látja a csillagokat, és...

Otthonos vendégház

A vendégház 102 négyzetméteres, amerikai stílusú könnyűszerkezetes...

Kortárs otthon Brazíliában

Ez a konstrukció Santa Catarina...

Merész és szórakoztató

A New York-i székhelyű tervezőcsapat Chango & Co. látványos...

Hozzászólások