Jelenlegi hely

Mediterrán otthon

Mediterrán otthon

December elején ismerkedtünk meg egy kedves olvasónkkal, aki invitált minket, menjünk és nézzük meg, az Otthon Tudósban található hirdetések segítségével, milyen takaros házat sikerült berendezniük. Úgy éreztünk erre a meghívásra nem mondhatunk nemet. Íme a ház, amit az elôbb említett tény miatt kicsit magunkénak is érzünk.

Karácsony előtt pár nappal egy hideg szombat délutánon látogattunk el Gödre, a négytagú családhoz. A kétszintes ház a zord idő ellenére vidám, sárga színben egy pici dombról mosolygott ránk. A hangulatot csak tovább fokozta az ünnepi díszítés és az otthont körülölelő gondosan parkosított kert. A házba lépve megszűnt a hideg és a tél. Otthonos, meleg, nyugodt és harmónikus családi fészek tárult elénk.

A házasszonyának gondos "kezenyoma", mindenütt érzékelhető volt. Szem nem talált olyan zúgot, ahol ne lett volna valami apró kedvesség, ami a közeledő ünnepre utal. A kicsi, gardrób szekrénnyel ellátott előszobából balra nézve a konyhát és vele egy légtérben az ebédlőt pillantottuk meg. A szem először a műanyag ablakokon akadt meg és a felette elhelyezkedő kovácsoltvas tartón, amin hetykén átdobott organza anyag helyettesíti a megszokott függönyt. Ági, a ház asszonya elárulta, hogy Molnár Tünde dekorátor barátnőjével - aki nagyobb áruházak, kirakatok dekorációját készíti - közösen találták ki ezt a rafinált megoldást. A többi díszt és kiegészítőt is együtt készítették. A függönytartó nem az egyeltlen Tiffany cég által készített kovácsoltvas termék a házban, feltűnik még egy-egy lámpa, reggeliző készlet tartóváza és gyertyatartó is.

A bejárati ajtóval szemben elhelyezkedő barackos árnyalatban pompázó fürdőszoba maximálisan minden igényt kielégít. A hydro-masszázs fürdőkád peremén gyertyák, mécsesek sorakoznak a tökéletes relaxálás érdekében, amit a szülőkön kívűl a család szemefényei, Máté és Gergő is szívesen használ. A következő helység a nappali, ami meleg barack, barnás és rózsaszínes árnyalatokban úszik. Az ülőgarnitúrára nézve és benne ülve nehezen hisszük el, hogy tíz éve szolgálja a család kényelmét és csak egy áthúzásnak köszönheti fiatalos külsejét. A régi bútorhoz tökéletesen illenek a rattan kiegészítők, a fotel és a rengeteg virágtartó. Érthető, hogy ez lett a család kedvenc tere. Itt zajlanak a családi tévézések és innen, a nappali szobából látjuk az íves, műanyag, teliüveges ajtón keresztül azt az erkélyt, amit pár nap múlva az ott elhelyzett karácsonyfa látványa tesz majd még ünnepibbé.

Lassan elindulunk a tölgyfával borított lépcsőn és a fényképekkel díszített falakkal határolt folyóson az emeletre, ahol a szülők hálószobája mellett helyet kapott egy gardróbszoba, egy tisztálkodó helység és a fiúk különálló, ám közös erkélybe nyíló hálója. Az első helyiség a gardrób, ahol a rengeteg polcon tökéletes rend uralkodik. Vele szemben egy fésülködő asztal és a rajta elhelyezett mütyürök utalnak a szeretett nagyszülőkre.

A következő szoba a szülők háló birodalma, ahol visszaköszönnek a nappaliból ismert meleg szinek és a rattan bútorok újabb kiegészítői. A fiúk szobáit és a fürdőt is kissé hidegebb kékes szín határozza meg, amit ellensúlyoz egy-egy kilincsre akasztott plüssfigura vagy gyertyák és mécsesek. Az emeletről a már ismert folyóson lehaladva a nappaliba érkezünk, ahonnan egyből a pincébe megyünk. Ezt a teret két részre osztották az egyik részében edzőszobát, a másikban két autó parkolására alkalamas garázst rendeztek be. Természetesen itt kaptak helyet a kevésbé használatos tárgyak is.

Miközben haladtunk vissza a nappaliba a családfőtől megtudtuk, amikor rátaláltak a házra még félkész állapotban volt, így a belső kialakításban idejében közre tudtak működni. Idén augusztusban vette birtokba a család a házat. A választásnál több szempont közül talán a legmeghatározóbbak a nyugodt környezet, a jó közlekedés és az új építés. A tégla építésű házat dupla hő- és hangszigetelésű Dryvit réteggel látták el, ami a zajokat és a fűtésszámlát is lényegesen csökkenti. Hagyomános radiátorok adják a meleget, de sehol nem látni a falakat csúfító csöveket, mivel azok a padló alatt futnak.

A 100 nm alapterületű házat 160 nöl-es telekre építették fel, Németh Zoltán kivitelező irányításával, akivel maximálisan elégedettek. Tervbe van véve 2004 nyarára egy sziklakert és egy medence kialakítása a kertben. Utóbbit leginkább a fiúk várják, már gondolva a medencés bulik fergeteges hangulatára. A ház belső kialakításától kezdve a legapróbb részletekig az egész család ízlése teret kapott. A kulcsszó a "mediterrán otthon" és ennek kialakítása volt a cél. Mi ott jártunk és bizton állíthatjuk: sikerült!

Információval szolgált: Gubáné Csánki Ágnes
Dekoráció: Molnár Tünde
Díszkovácsolt termékek: Tiffany Bemutatóterem

További cikkek hasonló témában

A degu kifejezetten igényli a társaságot

A dél-amerikai Andokban őshonos degu, amely a rágcsálók rendjébe...

Vegyszermentes házi praktikák
Dédanyáink idejében is léteztek tiszta, csillogó...
Stílustalálkozó
Egyedi és megismételhetetlen stílusunk lakásunk...
Egyedi bútorgyártás A-Z-ig

Manapság nem elég csak egyedi bútorokról beszélni, mivel nemcsak a...

Hozzászólások