Jelenlegi hely

Lakberendezés - interjú Gulyás Rita lakberendezővel

Lakberendezés - interjú Gulyás Rita lakberendezővel

Sorozatunk legérdekesebb állomásaként az egyre elterjedtebb lakberendező tevékenységről beszélgetünk partneremmel, Gulyás Rita lakberendezővel. Manapság is - bár egyre elfogadottabb - de még vitatott a szakma itthoni megítélése. Most megtudhatjuk, miben kérhetjük a lakberendező segítségét, hogy lakásunkból otthon váljék.

Otthon Tudós: A lakberendezői tevékenység iránti érdeklődés mikorra datálódik? Tudtommal előtte pénzügyi vonalon dolgoztál...

Gulyás Rita: Igen, de mindig éreztem, hogy ez nem az igazi, és folyamatosan kerestem azt a hivatást, aminek valóban értelmét látom, és örömömet lelem benne. 1997-ben jelentkeztem a Junior Lakásművészeti Iskola kétéves lakberendezői kurzusára és már az oktatás ideje alatt is vállaltam kisebb-nagyobb munkákat. Ez az időszak elég megterhelő volt, mert mindezt a banki munka mellett, este-éjszaka-hétvégén csináltam. 

Otthon Tudós: Gondolom, érezted magadban a tehetséget, és ezért fordultál a lakberendezés felé...

Gulyás Rita: Végiggondoltam, hogy mi az, amivel mindenfajta külső kényszer nélkül szívesen foglalkozom, és rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg nem véletlen, hogy már évek óta minden lakberendezéssel kapcsolatos könyvet és folyóiratot, ami Magyarországon megjelent, megvettem és az első betűtől az utolsóig elolvastam...

Otthon Tudós: Mi volt az első munkád?

Gulyás Rita: Az első "igazi" munkám - több kisebb, ismerősöknek, barátoknak tervezett lakás után - egy 53 m2-es legénylakás teljes átalakítása és berendezése volt. (Az erről szóló cikk az OTTHON Magazin 2002. februári számában olvasható.) Itt aztán tényleg a falbontástól kezdve a kiegészítők beszerzéséig mindenben kikérte a véleményemet a tulajdonos.

Otthon Tudós: Jelenleg egy lakberendező stúdióban dolgozol. A tevékenységed inkább csapatmunka vagy önálló tevékenység?

Gulyás Rita: Ez így nem teljesen igaz, a "lakberendező stúdió" tulajdonképpen egy személyben én vagyok (a férjemmel közösen alapított vállalkozásunkban). Több olyan időszak is volt, amikor dolgoztam együtt lakberendező kolléganőkkel (tervezés, kivitelezés, pályázat kapcsán), de az utóbbi években inkább egyedül vállalok megbízásokat. Mindkét munkastílusnak megvan az előnye és a hátránya is, néha érzem egy megbízható munkatárs hiányát, máskor meg élvezem, hogy én osztom be az időmet magamnak (na, meg persze az ügyfeleim...)

Otthon Tudós: Milyen kapcsolódó ismeretekkel kell rendelkezni ehhez a munkához?

Gulyás Rita: Az nem elég, ha elvégzünk egy tanfolyamot, vagy akár egy kétéves iskolát is… Azután még folyamatosan, kemény munkával, hozzáolvasással, szakemberekkel, kivitelezőkkel való megbeszélésekkel lehet és kell továbbfejlődnünk, mert az ügyfeleink azt várják tőlünk, hogy mindenhez értsünk egy kicsit: a víz-, gáz-, villanyszereléshez, a burkoláshoz, a bútortervezéshez, és még ki tudja, mi mindenhez...

Otthon Tudós: Hogy fogsz neki egy megbízásnak?

Gulyás Rita: Először beszélgetünk, megpróbálom megismerni a leendő megbízóim életstílusát, igényeit, elvárásait. Felmérem a lakást, házat, a meglévő bútorokat, fotókat készítek. Ha még csak alaprajzon létezik a lakás, akkor annak alapján fogok hozzá a tervezéshez. Nagyon fontos, hogy kialakuljon egy bizonyos fokú szimpátia, bizalom az ügyfél és közöttem, különben nehéz együttműködni, ráérezni arra, hogy pontosan mi is az, amire vágyik, amit szeretne kifejezésre juttatni az őt körülvevő térben.

Otthon Tudós: Van Rád jellemző stílus? A saját ízlésvilágodtól képes vagy elvonatkoztatni a megrendelő kedvéért?

Gulyás Rita: Mindkét kérdésre igen a válasz. Hozzám legközelebb a letisztult vonalú, időtállóan modern bútorokkal berendezett tágas, átlátható terek állnak, esetleg egy-egy régi bútordarabbal fűszerezve. Ezt a stílust azonban egyik ügyfelemre sem erőltetem rá, csak javaslatokat adok, terelgetem egy kicsit valamilyen irányba, olyan lehetőségekre hívom fel a figyelmét, amikre ő talán nem is gondolt. A végső döntés viszont mindig az ő kezében van, hiszen a fő cél az, hogy ő jól érezze magát az otthonában.

Otthon Tudós: Jelenleg min dolgozol?

Gulyás Rita: Egy fiatal pár lakásán végzem az utolsó simításokat: egyedi bútorokat tervezek a problémásabb helyekre. Ha ezt befejezem, akkor egy vidéki családi ház berendezési tervét fogom elkészíteni, majd a pedikűrösömnek segítek berendezni az új szalonját. Tavasszal pedig valószínűleg folytatódik egy már megkezdett munkám: egy százéves, mesebeli házikó teljes átalakítása, funkcionálisan a mai igényekhez igazítva, de hangulatában a régi időket idézve. Tehát nem unatkozom, mindig van mit csinálnom, és ezek mellett, ha még marad egy kis időm, akkor természetesen a saját lakásomat is mindig alakítom egy kicsit.

Otthon Tudós: Elterjedt nézet, hogy a lakberendezés a gazdagok mulatsága. A díjazás milyen rendszerben működik? Mi alapján számolódik a költséged, mi határozza meg?

Gulyás Rita: Ezt tévhitnek tartom. A díjazás mindig az adott munka jellegétől, nehézségétől függ, és az sem utolsó szempont, hogy mennyire van időhöz kötve a tervek elkészítése. Általában az első beszélgetés után adok árajánlatot, több szakaszra bontva, és az ügyfél ennek alapján dönti el, hogy igényt tart-e a munkámra vagy sem. A legtöbb esetben meg tudunk egyezni, de természetesen olyan is előfordult már, hogy valaki túl magasnak ítélte a tervezési díjat. Azt gondolom, ha áron alul dolgozunk, csak azért, hogy mindenképpen elfogadják az árajánlatunkat, azzal a saját munkánkat értékeljük le.

Otthon Tudós: Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Gulyás Rita: Valószínűleg a jövő év elején jelenik meg egy újabb cikk az egyik általam berendezett lakásról - remélem, ez ismét hoz majd néhány ügyfelet. Tervezem továbbá egy számítógépes tervezőprogram megvásárlását, amely nagymértékben megkönnyítené, és gyorsabbá tenné a munkámat, ezzel még inkább kielégíthetem jelenlegi és jövendő megrendelőim igényeit.

Fotó: Morvai Tamás
Szerző: Tiboldi-Kovács Tamás

További cikkek hasonló témában

Élje át a kő és a design elbűvölő erejét
Fedezze fel a Semmelrock beton térburkoló...
Modern faház vörösfenyőből
Az egyedi igényeknek megfelelően az építészek...
Gyógyító érintés
Manapság éppen ezért nem véletlen, hogy a...

Hozzászólások