Jelenlegi hely

Konyhatervezési ötletek

Konyhatervezési ötletek
Egy konyha berendezése és tervezése nem egyszerű feladat. A konyhai eszközök helyét úgy kell megválasztani, hogy a felhasználási területhez a lehető legközelebb essenek, így például az edények a főzőzónához, a tányérok az étkezőrészhez, a tisztítószerek a mosogatóhoz közel kapjanak helyet. Ha ügyesen tervezzük és rendezzük be konyhánkat, sok időt és fáradtságot takaríthatunk meg.
Alapvetően a következő munkavégzési és hozzájuk rendelhető tárolási feladatokat kell megoldani:

- sütés-főzés
- mosogatás
- szeméttárolás
- élelmiszer tárolás
- konyhai eszközök tárolása
- edények, poharak tárolása

A konyhai polcot kétszeresen is kihasználhatjuk, ha befőttes üvegek tetejét leszedjük és a polc aljára erősítjük őket. Ezután a tetőre jöhet az üveg, amibe mindenféle hasznos kütyüt, fűszernövényt, vagy konyhai kiegészítőt tehetünk. Egy mozdulattal lecsavarjuk őket a főzés közben és még helyet sem foglalnak.

A polcok aljára szereljünk fel néhány kampót, és a bögréket fülüknél fogva akasszuk fel. Így máris kevesebb helyet foglalnak el a konyhaszekrényben.

Az evőeszközöket, a fakanalakat, a késeket és a többi konyhai eszközt a legtöbben el akarják tüntetni szem elől, pedig akár a konyha díszei is lehetnek, ha ügyesen találsz számukra helyet. Ma már számos helyen kapni készre gyártott mágnescsíkot, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy segítségével a felső szekrények alatti falfelületen tarthasd a fém evőeszközöket és késeket.

Divatos és praktikus megoldás az is, ha a sütőt nem a főzőlap alá teszik, hanem külön szekrénybe, magasabbra kerül. Az a lényeg, hogy könnyedén, erőfeszítés nélkül tudjuk kivenni belőle a tepsit. Ezt úgy érhetjük el, ha a sütőajtó közepe körülbelül egy vonalba kerül a konyhapulttal.

A konyhában az ergonómiai szempontok fontosabbak, mint bármelyik más helyiségben, hiszen itt a szó szoros értelmében mindennapi munka folyik, ezért a kényelmes használatért jó, ha minden a saját méretünkhöz igazított.

Ugyancsak biztonságosabb és egészségesebb, ha a munkafelület megfelelően világított. Ha nem szeretnénk újratervezni a konyha világítását, akkor legalább válasszunk olyan felfüggesztett szekrényeket, amelyek aljára világítótest szerelhető.

Élelmiszerek tárolására rendkívül hasznos megoldás lehet a kihúzható kamraszekrény, amely jól átlátható, és könnyen (két irányból is) hozzáférhető, a hagyományos polcos elemekkel szemben nagyon kényelmesen, egyszerűen kiemelhető a nekünk épp szükséges alapanyag.

A konyha berendezésénél törekedjünk a minél több praktikus helykihasználásra, úgy hogy legyen elég mozgásterünk, de mégis minden kéznél legyen, így a főzés is öröm lesz.

További cikkek hasonló témában

Roltechnik

Felöltöztetjük fürdőszobáját.

Romantika felsőfokon

Romantikus színvilág és klasszicista építészeti stílus. Edward...

Építészeti asszimetria

Ez az építészeti remekmű 2,62 hektáros területen fekszik, mely...

Hozzászólások