Jelenlegi hely

Konyhatervezési ötletek

Konyhatervezési ötletek
Egy konyha berendezése és tervezése nem egyszerű feladat. A konyhai eszközök helyét úgy kell megválasztani, hogy a felhasználási területhez a lehető legközelebb essenek, így például az edények a főzőzónához, a tányérok az étkezőrészhez, a tisztítószerek a mosogatóhoz közel kapjanak helyet. Ha ügyesen tervezzük és rendezzük be konyhánkat, sok időt és fáradtságot takaríthatunk meg.
Alapvetően a következő munkavégzési és hozzájuk rendelhető tárolási feladatokat kell megoldani:

- sütés-főzés
- mosogatás
- szeméttárolás
- élelmiszer tárolás
- konyhai eszközök tárolása
- edények, poharak tárolása

A konyhai polcot kétszeresen is kihasználhatjuk, ha befőttes üvegek tetejét leszedjük és a polc aljára erősítjük őket. Ezután a tetőre jöhet az üveg, amibe mindenféle hasznos kütyüt, fűszernövényt, vagy konyhai kiegészítőt tehetünk. Egy mozdulattal lecsavarjuk őket a főzés közben és még helyet sem foglalnak.

A polcok aljára szereljünk fel néhány kampót, és a bögréket fülüknél fogva akasszuk fel. Így máris kevesebb helyet foglalnak el a konyhaszekrényben.

Az evőeszközöket, a fakanalakat, a késeket és a többi konyhai eszközt a legtöbben el akarják tüntetni szem elől, pedig akár a konyha díszei is lehetnek, ha ügyesen találsz számukra helyet. Ma már számos helyen kapni készre gyártott mágnescsíkot, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy segítségével a felső szekrények alatti falfelületen tarthasd a fém evőeszközöket és késeket.

Divatos és praktikus megoldás az is, ha a sütőt nem a főzőlap alá teszik, hanem külön szekrénybe, magasabbra kerül. Az a lényeg, hogy könnyedén, erőfeszítés nélkül tudjuk kivenni belőle a tepsit. Ezt úgy érhetjük el, ha a sütőajtó közepe körülbelül egy vonalba kerül a konyhapulttal.

A konyhában az ergonómiai szempontok fontosabbak, mint bármelyik más helyiségben, hiszen itt a szó szoros értelmében mindennapi munka folyik, ezért a kényelmes használatért jó, ha minden a saját méretünkhöz igazított.

Ugyancsak biztonságosabb és egészségesebb, ha a munkafelület megfelelően világított. Ha nem szeretnénk újratervezni a konyha világítását, akkor legalább válasszunk olyan felfüggesztett szekrényeket, amelyek aljára világítótest szerelhető.

Élelmiszerek tárolására rendkívül hasznos megoldás lehet a kihúzható kamraszekrény, amely jól átlátható, és könnyen (két irányból is) hozzáférhető, a hagyományos polcos elemekkel szemben nagyon kényelmesen, egyszerűen kiemelhető a nekünk épp szükséges alapanyag.

A konyha berendezésénél törekedjünk a minél több praktikus helykihasználásra, úgy hogy legyen elég mozgásterünk, de mégis minden kéznél legyen, így a főzés is öröm lesz.

További cikkek hasonló témában

Elegáns hétköznapok
A kanadai kisvárosban található családi ház...
Éles karakterű otthon

Férfi padlás-hálószoba Lengyelországban.

Stuttgarti lakás a domboldalon

Mindenki azt szeretné, ha otthona tágas, világos lenne, csodás...

Új-Zélandi "kunyhó" country stílusban

A Back Country Házat egy építész...

Hozzászólások