Jelenlegi hely

Kívül kicsi, belül nagy

Kívül kicsi, belül nagy

Alapvető cél volt az egyszerűség és a minden igényt kielégítő kényelem. Az építettők - egy fiatalos házaspár - Budapestről kívántak kiköltözni és ehhez találtak egy csendes, nyugodt helyen egy picinyke lejtős telket. Ide kellett összehozni egy kívülről kicsi, belülről nagy, tágas, a modern életvitelnek megfelelően mindennel felszerelt lakóépületet.

A telek kis és keskeny paraméterei egy földszintes kialakítású épület képét vetítették előre, mellyel az építtetők egyetértettek, azonban "a belső tereknek nagyoknak és tágasnak kell lenniük, ugyanakkor mindent tartalmazniuk kell" volt a határozott igény. És a tervezéshez nagyon aktívan, határozott ötletekkel, letisztult formai igényekkel álltak elő. Az épület minőségi kivitelezése a házigazda állandó jelenlétével valósult meg, a belső terek díszítése és harmóniája a háziasszony rengeteg törődését és ízlését dicséri.

A ház az utca felől szolíd, egyszerű külsőt mutat, beilleszkedve a település épületei közé. Érdekessége a külső színezés, borús időben is derűs hangulatot áraszt. Nincs tele nyílászárókkal, belül mégis minden világos. Az udvarra, a kertbe érve nagyon barátságos, szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk. A fűvel és növényekkel, teraszt határoló sziklakerttel kialakított tér a pihenés, kikapcsolódás helye. A hatalmas terasz lefedése megvéd a hirtelen nyári esőtől, ugyanakkor szellősségével nem korlátozza a kilátást, sőt a telek lejtése miatt kiemelkedik, megnyugtató látványt nyújtva a kertre pillantó tekinteteknek. A terasz ezen kiemelkedése ügyesen kihasznált, mivel alatta kis pincerész található, ahol a kandalló tűzifa tárolása is megoldott.

Az épület belső kialakítása nemesen egyszerű, minden van benne, ami egy mai modern lakásban, és mindez harmónikusan elrendezve. Az egyszerűség és a tágas belső terek kívánalma nem engedte, hogy sok apró helyiségre tagozódjon a lakás, így amit csak lehetett egy-egy nagyobb térbe kellett célszerűen összekomponálni. A helyiségek a nappalin keresztül kapcsolódnak egymáshoz, ide érkezünk a főbejáraton át és innen megyünk tovább a szobákba, konyhába, fürdőbe. A térnyerésnek egyik példája a fürdőszobai falmélyedésben kialakított üveges polcrendszer, mellyel bútorokat takarítottunk meg, és ide tettük a sokszor útban lévő radiátort is. A fürdőszoba térhatását növeli még a mosdó feletti nagy tükörfelület is, melyet a helyiségen körbefutó díszítő csempe keretez. A kikapcsolódásnak és relaxációnak fontos elemeként jelent meg a szauna, mely szintén a fürdőben került elhelyezésre és ehhez méltóan a fürdőkád kétszemélyes, a szauna utáni üdítő mártózáshoz. A hosszúkás konyhában az egyik fal végig bebútorozott, beleépítve - a konyha-bútorral megegyező burkolattal - a legkorszerűbb háztartási gépek: grillsütős tűzhely, kivezetett és kihúzható páraelszívó, mosogatógép. Van itt minden, ami egy konyhába kell, hatalmas munkafelület, világosság az ablakokon keresztül és tér. A konyhai bútorsorral szemben azonnal étkezhetünk is. Itt ismét megjelenik, mint díszítő és tároló, a falba sülyesztett fülke, melybe a háziasszony kávéskészletét vagy egyéb díszeit teheti.

A nappaliban egy légies, üvegezett asztal körül kényelmes fotelek csábítanak leülésre, akár tévénézésről, akár a kandalló tűzében való gyönyörködésről van szó. A szerény egyszerűséggel megépített kandalló egyben megoldja a tavaszi és kora őszi temperálását is a lakásnak, a felső kerámiarácsokon keresztül ontja a meleget. A hálószoba egyszerűen csak hálószoba, semmi fölösleges nincs benne, a szekrények a falba rejtve egy hatalmas üvegajtó mögött lelhetők fel. Az épület összes helyiségébe egyfajta kerámialap padlóburkolat készült és ehhez illeszkednek az egyéb burkolatok és berendezések, melyek színeikben fiatalosak, könnyedek és egyszerűek. A nyílászárók elé mindenhol, az éppen aktuális igényekhez jól állítható, szalagfüggönyök kerültek. Ennek hatására valamint az ereszkiugrás miatt nyáron a belső klíma kellemesen hűvös, télen viszont rengeteg bent a fény. Az egyszerűséget oldja az épület belsejében elhelyezett sok virág, ezzel hozva be a lakásba természetet és annak nyugtató hatását. Az építtetők megvalósították álmukat: egyszerűség és komfort, magas színvonalon.

Szauna – Policoop Kft.
Cserép, falazat – Neda-Bau Kft.
Nyílászárók – Fenestra Kft.
Épületgépészet – Kusovszky Sándor
Tervezés – Farkas János

További cikkek hasonló témában

A legjobb térelválasztók
Elég lehet egy-egy rövidebb falszakasz, mely...
Kényelmes öröklakás

Történelmi iskolából csodás családi fészek. Libby Kirwin befektető...

Határtalan fantázia = határtalan lehetőségek!
A Rokcoco KFT-t 2009-ben  alakítottuk azzal a...
Kicsi kabin New York külvárosában

A nyári erőteljes felmelegedésben...

Hozzászólások