Jelenlegi hely

Kinek nem kell öröklési illetéket fizetnie?

Kinek nem kell öröklési illetéket fizetnie?
De kinek lesz jobb és hogyan? Nézzük meg a pontos részleteket. Az öröklési illetékkel kapcsolatos előírásokat az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény tartalmazza.
Ahhoz, hogy a szabályokat megértsük, ismernünk kell, hogy mi is az alapja az illetéknek, mi után számolják azt ki. Az illetéket az örökölt vagyon úgynevezett tiszta értéke alapján határozza meg az Adóhivatal. Az örökölt vagyon tiszta értékét nem más, mint a hagyatékot terhelő tartozásokkal csökkentett forgalmi érték.

Vagyis, ha például az örökölt ingatlant jelzáloghitel terheli, melyet vissza kell fizetni, akkor a még fennálló hitel összege a forgalmi értékből levonásra kerül, és az után senkinek sem kell illetéket fizetnie.

Korábban is így volt, és ez most sem változott, hogy az örökös és az örökhagyó rokoni kapcsolata határozza meg a fizetendő illeték mértékét. Ezen túl fontos az is, hogy mi van az örökségben, hiszen ez alapján is eltérhet, hogy mennyit kell fizetni.

Ki mentesül a fizetési kötelezettség alól az új szabályok alapján?

A legújabb változás az, hogy az örökhagyó egyenes ági rokona semmilyen illetéket nem kell, hogy fizessen. Mit jelent ez? Ki az egyenes ági rokon?

Egyenes ági rokonság alatt a leszármazókat, illetve felmenőket értjük, vagyis a gyermek, unoka, dédunoka, szülő, nagyszülő, dédszülő. A kedvező szabály az örökbefogadással létrejött rokoni kapcsolatra is vonatkozik.

A fenti mentességet élvező rokoni kapcsolatokon kívül továbbra is megmaradt, hogy a további rokoni kapcsolat szerint 3 csoport létezik, és a csoportokon belül eltérő szabályok élnek.

Az I. csoportba a közeli hozzátartozók közül a házastárs, a mostoha- és nevelt gyermek, a mostoha- és nevelőszülő tartozik.
Nekik kell a legkevesebb illetéket fizetni.

A II. csoportba ma már csak az örökhagyó testvére tartozik. Nekik többet kell fizetniük, mint az I. csoportba tartozó rokonoknak.

A III. csoportba már mindenki más beletartozik. Százalékosan ők fizetik a legtöbbet az államkasszába.

Az új szabályok mellett megmaradt egy régebbi, 2009 elejétől meglévő kedvezmény is, mely szerint az I. csoportba tartozó örökösök 20 millió forintig illetékmentesen örökölnek. Abban az esetben azonban, ha az ő örökségük több mint 20 millió forint, akkor sem kell a teljes örökség után megfizetniük a kötelező illetéket, csak a 20 milliós határ feletti összeg után kell befizetniük azt.

Amennyiben a pontos mértékeket is szeretné valaki megismerni, azt az illeték törvényben, vagy az APEH internetes oldalán is megtalálhatja, fontos azonban, hogy minden esetben a 2010. augusztus 28-tól hatályos szöveget keresse.

Forrás: http://baubid.hu
Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

A természet hangjai a lakásunkban

Ki ne kapná föl a fejét a zajos városi mindennapokban egy kedves...

Miért válasszuk a bio életmódot?

Pár éve még ezekre az élelmiszerekre gyanakvással tekintettünk,...

Egy polgári otthon kényelme - avagy a praktikus is lehet otthonos

A megbízást 2002 nyarán kaptuk egy tágas polgári családi ház...

Természetközeli és harmonikus

Bodrogkeresztúrtól mintegy hét kilométerre emelkedik a közismert...

Hozzászólások