Jelenlegi hely

Kárpitos bútorok a hétköznapok tükrében

Kárpitos bútorok a hétköznapok tükrében

Napjaink kárpitos bútorai - ülő, pihenő és fekvő alkalmatosságai - megannyi helyen és módon készülnek szerte az országban. Sorolhatnám a modern gigantikus gyártóktól kezdve a hagyományos módon előállított családi vállalkozásokon át, egészen az egyszemélyes, szűk, sötét pincékben "összehozott" bútorokig. A kégyelmünket és biológiai szükségleteinket szolgáló bútorok a mai piacon annyira sokszinűek (akár formáját, komfortosságát, anyagát, színvarázsát vagy előállításának módját tekintve), hogy vásárláskor a kiválasztás igen nagy terhet ró a vevőre.

Sajnos az értékesítési helyeken elterjedtek az úgynevezett "hasonmás", lekoppintott termékek, amik a vásárló réteget megzavarják. Küllemre olyan, mint egy minőségi termék, de azonkívül, hogy olcsón megvásárolható, más pozitívumot nem tudnék mondani róla.Néhány szempontot érdemes előtérbe helyezni ágy, vagy más kárpitos bútor vásárlásakor. Minőség, megbízható-ság, élettartam, garancia, kényelem, komfortosság érzete és természetesen az alapanyag. Nagyon fontos, hogy milyen alap-, segéd és kiegészítő anyagokat használnak a gyártók a bútor előállításához. Kívülről egy laikus ezt nem látja, de kitapintható és merjünk rákérdezni a belső szerkezeti felépítésekre is! Bármilyen kárpitos bútor teste-lelke a váz belső szerkezete, ami egyben a teherviselő. A jó, masszív, hosszú élettartamú vázak fenyőfából, helyenként bükköt alkalmazva a technológiai előírásoknak megfelelően készülnek. Lényeges, hogy a faelemek gyalult, megmunkált fából készüljenek, mert ezek nem sértik fel, nem roncsolják a rákerülő habanyagot, vattapaplant, szövetet.

Az a váz, melyet a stabilitásnak megfelelően előírt vastagságú, száraz fából, csapos kötésekkel állítanak össze, nem hasonlítható azzal, amit kispórolt szálkás fából, szegezéssel ütnek össze. Sajnos ezek nem tartósak. Az ilyen vázak a használat során ért fizikai hatásoktól meglazulnak, elmorzsolódnak, majd szétesnek.Fontos az is, hogy mi kerül a vázra, milyen sorrendben, hány réteg és milyen összedolgozással, élkészítéssel. Nagyon sokféle segédanyagot használnak az üzemi gyártás során a habanyagok, szivacsok ragasztásánál, a kényelmes ülő-fekvő felület kialakitása érdekében, ami megnöveli a bútor értékét, de élettartama is hosszabb. Azután jön a kárpit, ami szemet gyönyörködtető kivitelekben készül és izlésünkről, egyéniségünkről árulkodik. Sajnos ezekből is találhatunk a kereskedelemben gyenge minőségű "kópiát" divat szöveteket, amik rövid időn belül kifakulnak, elengedik tartásukat. Ha tehetik, ragaszkodjanak az eredeti szövésű bútorvásznakhoz, ami évek múltán is hálás.
Nem beszéltem még a rugós fekvőfelület-képzésről, amit mindenkinek ajánlanék szíves figyelmébe, ellentétben a szivacsos betéttel, ami 1-2 év múlva elveszti formáját, összetömörödik, kigödrösödik. A minőséget meg kell fizetni, ez már közhely, de igaz. A jó stabilitású, szabványoknak, előírásoknak megfelelő bútorokat csak nagyüzemben, ipari gépek használatával lehet előállítani.Gondoljunk bele, hogy az ember életének nagyobb részét vagy ülő vagy fekvő testhelyzetben tölti. Azért munkálkodnak a bútor- és faipari szakemberek, hogy minél kényelmesebb, és szervezetünket kímélő, igazi pihenést nyújtó ülő és fekvő bútorok kerüljenek a vásárlók elé. Egy rossz fekhelyen töltött éjszaka befolyásolja az emberek közérzetét, hangulatát, majd az évek során felhalmozódott egészségügyi problémák is esetlegesen visszavezethetők erre. Ha fontos az egészsége és az, hogy minőségi bútorok vegyék körül ott, ahol életének legnagyobb részét tölti (lakásban, munkahelyen), akkor forduljon hozzánk bizalommal.Információval szolgált:

Farkas Zsolt, Ondit Kft.

További cikkek hasonló témában

Ház a fán

A fára épült házikó csodálatos...

Hagyományos japán otthon

Ez a gyönyörű otthon egy fiatal,...

Lakásvásárlási illeték 2013

Hogyan alakul a lakásvásárlási illeték 2013. január 1. után?

Hozzászólások