Jelenlegi hely

Karibi otthon homokszínben

Karibi otthon homokszínben

A tengerparti házak akkor élnek igazán szerversen együtt a környezetükkel, ha a parti élővilág és a tenger színei megjelennek a homlokzatokon és belső terekben. Erre a görög vidékek klasszikus kék-fehér házai a legjobb példák, de minden tengerpart más és más módon mutatja be víz és az ember kapcsolatát.

A Karibi-tenger partján épült villaépület belső terei egészen más hangulatot árasztanak, mint egy görög otthon.

Színeiben, anyagaiban a tengerkékje helyett inkább a part menti táj és annak növény világa jelenik meg, modern formavilággal ötvözve.

Az épület külseje megtartotta a mediterrán vidékek praktikus, hófehér falait, de a minimál stílus jegyében egyenes vonalvezetéssel, nagy üvegfelületekkel és szürke nyílászárókkal egészítette ki.

A belső terek alaptónusa szintén a fehér, illetve a szürke és homokszín különböző árnyalata.

A ház központi nappalija a természetes anyagok egész sorát vonultatja fel a bútorain: mint például a nádfonatos karfás székek, az uszadék fából készült lámpatest vagy a fonott konzolasztal a kanapé mögött.

A természetes anyagok és a nyers színvilág az összes helyiségben megtalálhatóak, azonban mégsem marad vegytisztán ez a naturális, letisztult, minimál hangulat. Mindenhol feltűnik valamilyen formai játék, egy-egy érdekes mintájú bútordarab, néhány felnagyított architektonikus részlet vagy furcsa dísztárgy. Ilyen például a fekete-fehér, gömb lábú lerakó asztalka, a monumentális kő étkezőasztal az aranyozott henger lábával, a felette lógó kagyló-csillár vagy az eltúlzott posztamensekre helyezett szúrós csillag díszek.

Ezek a részletek a 80-as évek posztmodern stílusát idézik meg, amely előszeretettel alkalmazott ilyen provokatív, de ugyanakkor dekoratív tárgyakat, hogy oldja a száraz, funkcionalista tereket.

A szürke árnyalatai végig vonulnak a villán. A sötétszürke nyílászárók és belső csigalépcső mellett mindenhol szürke, koptatott padlóburkolat található, mely egységesíti a tereket, természet közeli hangulatot kölcsönözve nekik. Ezt a hatást fokozzák a natúr teraszbútorok és a hálószoba baldachinos ágya.

A saját terasszal rendelkező fürdőszobában szürke, fahatású hidegburkolatok kerültek, ahol az érdekes részletet a fényes, kerámia zsámoly, a karibi tengerpartot pedig a terasz uszadék rönkbútorai képviselik.

Tengerparti életérzést nemcsak a klasszikus kék-fehérrel lehet elérni. A hangsúly a természetes anyagokon van, amelyek a parti élővilághoz kapcsolódnak. Ezt ötvözhetjük akár modern szürkékkel vagy eltúlzott formai poénokkal is, mint ebben a játékos, mégis érezhetően vízparti karibi villában.

Fotó: www.siennacharles.com

Szakértő:

Jaksa Szilvia Anita
tervező lakberendező
művészettörténész

Dekortech Stúdió
+36 20 476 4369
jaksa.szilvia@dekortechstudio.hu
www.dekortechstudio.hu

További cikkek hasonló témában

Húsvét a lakásban

A tavasz gyönyörű ünnepe, a Húsvét pedig jó alkalom arra, hogy a...

Velencei otthon
A megfoghatatlan olasz stílus, a ’dolce vita’,...
Nyitott, de mégis zárt terek

Az épület az USA-ban, Kaliforniában található egy kiváltságos...

Hozzászólások