Jelenlegi hely

Karácsonyi illat a lakásban

Karácsonyi illat a lakásban
Fahéj, narancs, szegfűszeg, vanília, fenyő. A karácsony varázslatos illatai felidézik azokat az időket, amikor még igazán vártuk az ünnepet, értettük üzenetét. Megmutatják, milyen volt gyereknek lenni karácsonykor. Elhozzák a feldíszített fát, a fényeket, a mosolyt szüleink arcán, a karácsonyi zenét, a havat, a szánkót és a nagymama süteményeit. Ha szeretnéd, hogy téged, családodat, vendégeidet is igazán magával ragadja az ünnepi hangulat, hívd cinkosul otthonodba a karácsony illatait.

Fahéj és vanília

A fahéjat és a vaníliát rudacskák formájában is megveheted, és különleges ünnepi dekorációkat készíthetsz belőlük.

A fahéj neve és illata egybeolvad a karácsonnyal. Ennek oka, hogy a tipikus ünnepi ételeket, süteményeket nagyrészt ezzel ízesítjük.

Egy különleges és szép illattál elkészítéséhez is felhasználhatod a fahéjat és a vaníliát. Tegyél egy üvegtálba szárított narancshéjat, vagy szárított narancs- és citromkarikákat, néhány fenyőtobozt, diót, mogyorót, mandulát. Rendezd el őket ízlésesen, majd a fahéj- és vaníliarudakat vágd fel apróbb darabokra, vagy szedd szét göndörödő kis levélkékre. Ezeket szórd szét a tálkában, és hogy fokozd az illatélményt, locsold meg az egészet fenyőillatú illóolajjal.

Fenyő

Az ünnep nemcsak a karácsonyfa, de annak jellegzetes gyantaillata nélkül is elképzelhetetlen, amelyet a tűlevelek végében lévő fenyőolaj áraszt. E különleges anyagnak légzéskönnyítő hatása van, ezért légúti meghűlések esetén kiválóan alkalmas a légtér fertőtlenítésére.

Narancs

Még mindig tipikus téli gyümölcsnek számít, hiszen ilyenkor fogyasztunk belőle a legtöbbet. A narancs bódító illata nyugtató, stresszoldó és kedélyjavító hatású. Emellett frissíti és fertőtleníti a levegőt, ami járványos időszakban különösen hasznos.

Egy kisebb narancsból, vagy akár mandarinból is készíthetsz illatozó fenyőfadíszt, ha ízlésesen kidekorálod szegfűszeggel, és átkötöd szalaggal. Az ügyesebbek egy cizellázó hámozókéssel körkörös, és egyéb érdekes díszítőmintákat hámozhatnak a narancsukba, ami ezáltal jobban illatozik majd, és mutatósabb is lesz.

Szegfűszeg

Szintén az ünnep jellegzetes fűszere, amely régen olyan nagy ritkaság volt, hogy halállal büntették azt, aki megpróbálta kicsempészni a Maluku-szigetekről.

Szerencsére ez manapság már nem így van, különleges illatát könnyedén otthonunkba lophatjuk. Ráadásul baktériumölő, érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatása van, így fogfájás esetén néhány szegfűszeg elrágcsálása vagy a szegfűszegolajjal történő ecsetelés jótékony hatású.

Mézeskalács

Az édes illatok az otthon melegével és a gyermekkor gondtalan örömeivel tölthetnek el, hiszen szorosan összefonódnak a karácsonnyal. Ennek hangulatát már az ünnepi előkészületek alkalmával lakásodba csempészheted, ha kisütsz néhány mézeskalácsdíszt, melyek otthonod ékei is lehetnek, ugyanakkor illatukkal körbelengik a helyiséget.

Különféle sütőformákat használhatsz a cél érdekében. A kész mézeskalácsokat szalagokkal a fenyőfára is kötheted, vagy felhasználhatod az asztali díszítéshez, esetleg fenyőkoszorúba is tűzheted őket.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Fa szerekezetű kocka-ház

Ausztráliában található ez a megújított...

Tágas penthouse lakás

A legújabb Callender Howorth projekt keretében teljes körű...

Sátor ház Ausztráliában

Eumundi Ausztráliában található egy erdővel körülvett tisztáson,...

Hozzászólások