Jelenlegi hely

Kamra-tippek

Kamra-tippek

A kamra a konyha legfontosabb mellékhelyisége – akár nagy, akár pici, mindenképpen szükség van rá.

Érdemes átgondolva berendezni majd szisztematikusan bepakolni, így nem vesztegetünk időt később az örökös keresgetéssel.

Ehhez adunk tippeket és ötleteket, majd ahhoz, hogy melyek azok az alapételek, amelyekre szükség van egy mai háztartásban..

Kamra berendezése

A legtöbb háziasszony vágya egy tágas, klímázott kamra, a valóságban azonban kevés lakásban van hely (és pénz) erre.

Kisebb lakótelepi lakásokban a kamra sokszor csupán egy keskeny szekrény, vagy a pincét, erkélyt, közös tárolót muszáj „kamraként” hasznosítani.

Sebaj, a lényeg az, hogy legyen egy elkülönített helység ételek tárolásra..

Lakásfelújítás során feltétlenül gondoljunk egy kamra helység kialakításhoz, vagy ha egy új lakásba költözünk, ahol a kamra már adott, íme néhány tipp, mielőtt bepakolnánk:

- A kamra ideálisan a konyhából nyíljon, és legyen saját ajtaja, de ne legyen ablaka.
- A kamra lehetőleg külső fal mentén helyezkedjen, amely északra vagy keletre néz. (így hűvösebb lesz a hőmérséklete). Ha ez nem lehet megoldás, a lakás lehető leghűvösebb részében alakítsuk ki, azaz ne a kazán mellett! Ha erre sincs lehetőség, és a kamra belső falakkal van körbevéve vagy déli-nyugati falak mentén foglal helyet, feltétlenül szigeteljük le a falait.
- Célszerű kicsempézni a kamra helységét, vagy legalább is fényes, mosható festékkel a falakat lefesteni– ez egyrészt visszaveri a hőt, másrészt könnyű tisztítani.
- A kamra burkolata lehetőleg legyen kőből – válasszunk olyat, ami könnyen tisztítható.
- A kamrának legyen saját, funkcionális világítása – nagyobb helységekben nem elég csupán egy izzó!
- A kamrát U alakú polc rendszerrel rendezzük be – a polcok ne legyenek túl mélyek, max 30-40 cm, különben előbb-utóbb nem találunk majd semmit.  A polcokat könnyen lehessen tisztítani! (Natúr faléceket, polcokat feltétlenül lakkozzunk le!)
- A polcokon csoportosítsuk az ételeket – pl befőttek, konzervek, tészták, olajak stb. Segít az is, ha kosarakban vagy nyitott dobozokban tároljuk a hasonló típusú ételeket.
- Bizonyos ételeket érdemes vásárlás után befőttes üvegekbe áttölteni– pl bab, lencse, rizs, tésztafélék. Azonban lisztet csakis papírzacskóban ajánlatos tárolni.
- A rendszeresen használt ételeket mindig szemmagasságba tegyük vagy a legkönnyebben hozzáférhető helyre.
- Lehetőleg ne helyezzünk a burkoltra semmit, de ha muszáj, csakis üvegeket, edényeket stb – ételt ne, ugyanis az vonzza az egereket, patkányokat, csótányokat stb.

Ha nincs lehetőségünk kamrára, mint külön helységre – egy konyhaszekrény is megteszi, de a szekrény ne legyen közvetlenül a hűtőszekrény vagy a sütő mellett! Itt is csoportosítsuk az étel-típusokat a polcokon, és olyan ételeket, amelyeket hűvös helyen kell tárolni, csakis pincében vagy hűtőszekrényben tároljunk!

Forrás: www.tutitippek.hu

További cikkek hasonló témában

Természetes anyagokkal díszített moszkvai apartman

Egy család bízta meg Alexandra Fedorova-t, hogy tervezzen egy 165...

Hajtassunk jácintot és amarilliszt télen!
Nincs is szebb látvány, mint amikor kint...
Töltse meg szobáját a tavasz frissességével

Tavasszal az ébredő természet és a napsütés ereje mindent...

Csíkok és körök

A lakás bármely pontján alkalmazhatunk olyan trükköket, amelynek...

Hozzászólások