Jelenlegi hely

Jól gondold meg, milyen konyha és milyen konyhabútor mellett döntesz

Jól gondold meg, milyen konyha és milyen konyhabútor mellett döntesz

A konyha univerzális helyiség egy otthonban, hiszen egyrészt funkcionalitásában kell jól teljesítenie, másrész közösségi térként is meg kell felelnie. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a megfelelő elrendezés mellett a körültekintően kiválasztott konyhabútor segíthet.

Arra a kérdésre, hogy milyen a jó konyhabútor, nem lehet válaszolni csak akkor, ha az ember ismeri az igényeket. Nem mindegy például, hogy a konyhában szinte csak a kávéfőzőt és a mikrohullámú sütőt használod majd, vagy órákat szeretnél benne eltölteni a sztárséf Gordon Ramsay alkotásait lemásolva. Az is fontos szempont, hogy a helyiség csak és kizárólag a sütés és főzés helye lesz-e, vagy közösségi térként itt kap helyet az étkezőasztal. Utóbbi esetben sokkal nagyobb térre és kényelmes bútorokra lesz szükség, amelyek a konyha Expedo termékei között széles kínálattal találhatók meg.

Tervezz meg mindent előre

Egy konyha kialakításánál fontos észben tartani, hogy költséges műveletről beszélünk, ezért érdemes hosszú távra tervezni, azaz jól átgondolni, milyet szeretnénk. Ez nem az a helyiség, amelyet évente átalakít az ember, persze nem lehetetlen, csak éppen rengeteg pénzbe kerül. Amellett, hogy a végeredménynek szemet gyönyörködtetőnek illik lennie, a használhatóság is fontos. Éppen ezért a polcok és tárolók elhelyezését érdemes annak a magasságához igazítani, aki a legtöbbet használja majd az eszközöket: ha egy hölgy 160 centiméterrel kezd sütni, de a polcok a férje 190 centijéhez illenek, nem sok jó sül ki a dologból. A konyhapult magasságára ugyanez igaz, ez a legtöbb esetben 85 és 95 centiméter között mozog.

A bútorok és háztartási eszközök elhelyezésére a főzési folyamat figyelembe vételével kell sort keríteni. Biztos, hogy egy háziasszony folyamatosan ingázik majd a tűzhely, a hűtő és a mosogató között – ha ezek méterekre vannak egymástól, egy félmaratoni táv is kijöhet a nap végére, ami igencsak fárasztó. A legfontosabb dolgok legyenek elérhető, egylépésnyi távolságra, rengeteg időt és fáradtságot lehet ezzel megspórolni.

Fiókok, polcok, szekrények, munkalap

A praktikusság szempontjából az alsó tárolókhoz fiókokat javasolnak a hozzáértők, azoknak a leghátsó részei is könnyedén elérhetővé válnak álló helyzetből, felülre pedig az ajtós vagy nyitott szekrények, polcok a legpraktikusabbak. Ha a felső sort nem éred el segítség nélkül, az sem baj: tárolóhelyre mindig szükség lesz, és bőven akad majd olyan konyhai alkalmatosság, amelyet csak néhány hetente vesz elő az ember, ezek elférnek a „magaslati” helyeken.

A munkalapot már érintettük, ennek azonban nem csupán a magassága lényeges, hanem az anyaga is. Készülhet fából, laminált lapból, gránitból és műkőből is, a választást az ember pénztárcája, valamint a felhasználás módja módosíthatja. A leginkább felkapott jelenleg talán a műkő, amely hőálló, karcálló, ráadásul nem nehéz tisztán tartani sem.

Ami a konyha és az abban található bútorok dizájnját illeti, általában az alapszínek dominálnak: a fehér örök klasszikus, de a barna különböző árnyalatai is népszerűek. Harsányabb megoldásokat ritkán választanak, éppen azért, mert hosszú éveken át kell használni az eszközöket, a trendek pedig gyorsan változnak. Ha ez így túl unalmas valakinek, a kiegészítőket bármikor variálhatja, ezzel feldobhatja a konyháját.

További cikkek hasonló témában

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Az otthonunk stílusát ne formáljuk át a karácsonyi dekorációval,...

Természetes anyagok otthonunkban

Semmi sem új a nap alatt - tartja a közmondás, s gyakran...

Viktoriánus villaépület

A lakás Ausztráliában található, melyet...

Hozzászólások