Jelenlegi hely

Húsvét a lakásban

Húsvét a lakásban

A tavasz gyönyörű ünnepe, a Húsvét pedig jó alkalom arra, hogy a lelkünkön kívül az otthonunkat, a környezetünket is szebbé varázsoljuk.

A húsvét a tisztaság, a belső, lelki újjászületés, a lelki nagytakarítás időszaka is kellene, hogy legyen. Ezért érdemes a környezetünkkel együtt ünneplőbe öltöztetnünk lelkünket is. A tavaszi melengető napsugár feltölti az embert energiával, a kiskertben fakadnak a virágok, krókuszok, hóvirágok, bimbós a nárcisz, a tulipán… A természet megújul, mi pedig az újjászületés ünnepére készülünk – a népi és a családi hagyományokat ötvözve próbáljuk szebbé tenni.

A háziasszonyok ünnep előtt „nagytakarítanak”: kiszellőztetnek, felfrissítik a bútorok „ruháját”, új dekorációkat helyeznek el a lakásban, lecserélik a függönyöket… A textíliák színe, mintája és anyaga egyaránt a tavaszt idézi: a frissességet, a könnyedséget, a megújulást. A legelterjedtebb színek ebben az időszakban a napsárga, a mézszín, a kék a türkiztől a búzavirágig, a zöld életerős, változatos árnyalatai. A Húsvét hagyományos színei azonban eltérnek ettől: ezek a piros és az aranysárga, melyek az asztalok dekorációjában jelennek meg elsősorban.

Húsvét az ajtón
Az ajtóra ilyenkor is tehetünk díszeket, főleg barkaágból font koszorút, vagy a koszorú közepébe tűzött, vagy kötött kifújt hímes tojást. Ez egyúttal jelölheti azt is, hogy a háznál locsolókat várunk. Egyes helyeken újabban szokás húsvét hétfőjén a kilincsre akasztott táblácskával jelezni, hogy a locsolókat szívesen látják-e a házban.

Virágot az ablakba
Az ablak kifelé mutat, befelé néz. A megtisztított ablaknál, a párkányon a cserepes jácintok, nárciszok, tulipánok és primulák egyvelege szépen mutat.

Húsvét a konyhában
A konyha a nagy sütés-főzés tojásfestés miatt soha nem lehet igazán csillogó rendben az ünnep alatt. Ilyenkor a háziasszonyok többsége itt tartózkodik, megérdemli tehát, hogy vidám hangulatú dekorációt tegyen a konyhába. A húsvéti mintás szalvéták, asztalkendők mellett a falakat is dekorálhatjuk.

A reggelihez vagy uzsonnához a tavaszt idéző, vidám hangulatot árasztó terítés „illik”. A piros-fehér színű – legyen az csíkos, kockás, pöttyös – abroszra „húsvétmintás” étkészlet kerülhet, pl. virágokkal teli süteményes tányér és csésze, kiscsirkés-nyuszis-bárányos szalvéta, tojásdad alakú kínálótál. Az asztalokra a hagyományos fonott kosarakba kerüljenek a festett, hímes tojások.

Az ünnepi lakás egyik legmutatósabb díszévé vált a „húsvétfa”. Alapja a barkaág, mellé a zöldellő, virágzó vadcseresznye, vadkörte ágat illeszthetjük. A barkaágakra kifújt és festett tojásokat akaszthatunk.

Arra mindenesetre figyeljünk, a sok szín, minta, forma együttes végeredménye ne legyen giccses, ne zavarja a szemet.

Ötletgazdagságunknak semmi sem szabhat határt, különösen akkor, ha az ünnepnapokat a családi együttlét lehetőségének tekintjük, így az előkészületekben részt vehet a család apraja-nagyja.

Hozzászólások