Jelenlegi hely

Húsvét a lakásban

Húsvét a lakásban
A hosszú téli hónapok bezártsága után a tiszta üvegen beragyogó napfény, a nehéz drapériákat felváltó lebbenő függönyök, a portól megszabadított kárpitok, portalanított könyves szekrények, a gyermekjátékok polcokra helyezett rekeszei láttán határtalanul megkönnyebbül az ember.
Húsvétkor öltöztessük ünnepi díszbe az asztalt, a lakást. A néphagyomány és a modern lakberendezési eszközök segítségével belső egyensúlyunkat is megerősíthetjük. A húsvét a tisztaság, a belső lelki újjászületés, a lelki nagytakarítás időszaka is kellene hogy legyen. Ezért érdemes a környezetünkkel együtt ünneplőbe öltöztetnünk lelkünket is. Fontos, hogy a nyuszira, és más élő kisállatokra is megfelelően figyeljünk.

Húsvét az ablakban
Az ablak a ház szeme. Kifelé mutat és befelé néz. Cserépbe ültetett növényekkel díszítsük a párkányt, lehetőleg friss, virágos növények legyenek. Az ablakainkat feltétlen tisztítsuk meg. Ablakunkat dekorálhatjuk tojásfüzérrel is, vagy a gyermekek kedvéért akár plüss nyuszikkal körülvett barkából készült húsvétfát is tehetünk párkányunkra.

Húsvét az ajtón
Az ajtóra ilyenkor is tehetünk díszeket, főleg barkaágból font koszorút, és más az ünnepre utaló szimbólumokat, például a koszorú közepébe tűzött, vagy kötött kifújt hímes tojást. Ez egyúttal jelölheti azt is, hogy a háznál locsolókat várunk. Egyes helyeken újabban szokás húsvét hétfőjén a kilincsre akasztott táblácskával jelezni, hogy a locsolókat szívesen látják-e a házban.

Húsvét a konyhában
A konyha a nagy sütés-főzés tojásfestés miatt soha nem lehet igazán csillogó rendben az ünnep alatt. Ilyenkor a háziasszonyok többsége itt tartózkodik, megérdemli tehát, hogy vidám hangulatú dekorációt tegyen a konyhába. A húsvéti mintás szalvéták, asztalkendők mellett a falakat is dekorálhatjuk. A barátainktól kapott képeslapokat, családtagjaink üdvözleteit a konyhai üzenő táblára tűzhetjük, így látjuk, hányan gondoltak ránk az ünnep alkalmából.

Természetesen az ünnepi asztal sem maradhat díszítés nélkül. Egy fészek fonott kosárkába vagy vesszőfonatba ültetett tojásokkal, néhány gyertyával tehetjük ünnepélyessé az étkezést. Az asztaldekoráció főként a harmonizáló pasztell árnyalatú terítőkből, drapériákból és szalvétákból készüljön. Akár virágkompozíciót, illetve tavaszi virágkoszorút vagy egy csinosan felcicomázott cserepes növényt is helyezhetünk az asztal közepére.

Húsvét a szobában
A szoba ilyenkor rendes és tiszta. Az asztalokon barkaágak, virágok, melyek a tavaszt idézik. Sok családban előkerül a biblia, amit egy külön asztalkára helyeznek, ott nyitva ki, ahol a húsvéti eseményekről ír a könyv.

A húsvéti nyúl, kiskacsa, kiscsibe
Ha a gyereket az ünnepen egy kisállattal ajándékozzuk meg, óvatosan válogassunk. Ha van ismerősünk vidéken, úgy már akkor gondoskodjunk a nyuszi, kiscsibe, vagy kiskacsa sorsáról, amikor még csak tervezzük a megvásárlását. A kiscsibét, kiskacsát az apró gyermekek gyakran "túlszeretik", így ezeket már csak nagyobbacska gyerkőcnek vásároljuk meg.

Ha a gyermeknek feltétlenül állatkát szánunk, úgy vegyünk a lakásban később is tartható kanárimadarat, papagájt, pintyet, vagy tengerimalacot, hörcsögöt, kisegeret. Ezek ajándéknak is kiválóak, és nem kell tőlük megválni néhány nap után, ráadásul gondozásuk egy kisiskolásnak már nem is okozhat gondot!

További cikkek hasonló témában

Hangulatos mini garzon
A IX. kerületi Hőgyes Endre utcában, egy...
Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk
Az otthonunk stílusát ne formáljuk át a...
Egyszerű geometria

Floisand Studio által tervezett Teh House egy magánlakás...

Hozzászólások