Jelenlegi hely

Hivatlan vendégek...

Hivatlan vendégek...
A tavasz közeledtével lassan a rovarok is beköltöznek otthonainkba. A társbérlők egy része ártalmatlan, de van olyan, amelytől szívesen megszabadulnánk. Mielőtt mérgező szereket használnánk, vegyünk igénybe néhány házi praktikát.
Senki sem szereti, ha otthonát inváziószerűen ellepik a rovarok: hangyák, pókok, legyek, szúnyogok. Mielőtt mérgező szereket használnánk, vegyünk igénybe néhány házi praktikát. Otthonunk higiéniája szempontjából is gondolnunk kell a megelőzésre. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszereket ne hagyjuk a legyek, a hangyák vagy a darazsak prédájául, tegyük a hűtőbe vagy takarjuk le őket.

Másik lényeges szempont, hogy a szemeteset soha ne hagyjuk fedetlenül. A szemetes fedelét csukjuk le, miután kiürítettük ajánlott minden alkalommal kimosni.

A repülő rovarok ellen a leghatékonyabb megoldás, ha nem engedjük be őket a lakásba. Hogy szellőztetni tudjunk, szereljünk fel szúnyoghálót vagy megfelelő függönyt, aminek a résein a rovarok nem férnek át.

Nagyanyáink egyik bevált praktikája: öntözzük le a padlót kevés bodzalevél teával, mivel ez elűzi a legyeket. A ragasztós lap is bevált módszernek számít, hatásos is, annak ellenére, hogy nem esztétikus. Egy másik hatásos házi praktika, ha az ajtófélfára menta, bazsalikom vagy levendula csokrokat, zsákocskákat akasztunk. Ezek intenzív illata ugyanis távol tartja a legyeket, azért időnként morzsolgassuk meg a leveleit.

A jó idő beálltával megjelentek a hangyák. Ha csak elriasztani szeretnénk a hangyákat, akkor is sokféle bevált módszert használhatunk. Derítsük ki, hol lehet a hangyák fészke, majd ezt a területet alaposan locsoljuk be ezerjófű, mezei mimóza és fokhagymatea keverékével. Amennyiben a fészket mégsem találjuk, de a hangyákat szeretnénk távol tartani, tartsunk a lakás különböző pontjain vagy a polcokon összemorzsolt és szárított csokrot ezekből a teákból. Intenzív illatuk távol tartja a hangyákat. 

A hangyák vonulási útjára tegyünk citromszeletet, sütőport, fahéjat vagy cseppentsünk levendulaolajat. Ha elpusztítani szeretnénk a rovarokat, akkor keverjünk össze bóraxot és porcukrot. A hangyák ezt beszállítják a bolyba az utódok táplálására, így a boly kipusztul. Ha kisgyerekünk van, nagyon elővigyázatosan alkalmazzuk ezt, mert ők is hajlamosak az édességet elnyalogatni! A férfiak mellett a hangyáknak is kedvence a sör. Ha lapos kistányérba cukrozott sört teszünk, abba belemásznak és bele is fulladnak.

A legkellemetlenebb társbérlők közé tartoznak a szúnyogok. Itt is sokat tehetünk megelőzésképpen. A víztartókat, esővíztárolókat tartsuk lefedve. Ha kis tavakat, medencét telepítünk, akkor csak az esetleg beletelepülő békák vagy telepített halak segítségére számíthatunk, amelyek nagyon szeretik a szúnyoglárvát. Különben a tavacskával együtt szúnyogkeltetőnk is lesz.

A molyok egész évben hol innen, hol onnan bukkannak elő. Az élelmiszerekben élő molyok ellen a legjobb védekezés, ha a gabonafélékből készült termékeket felbontás után jól záródó fém- vagy üvegedényben tartjuk. Tartalék készleteinknek készítsünk egy fadobozt vagy tartsuk jól záródó szekrényben, ahova kis csomag borsot, szegfűszeget vagy fahéjat is tegyünk. A ruhamolyok ellen pedig alkalmazzuk nagyanyáink jól bevált eljárását, a levendulacsokrot. Néha dörzsölgessük meg a növényeket, hogy felélénküljön az illatuk. A levendula az emberi szervezetre is nyugtató hatással van, úgyhogy a napot is nyugodtabban kezdjük levendula illatú ruhában.

Még a leghosszabb lábú vagy éppen nagyon szőrös pókok is ártalmatlan társbérlőink. Megfogják a repülő rovarokat, ezzel segítenek nekünk. A pókhálókat takarításkor távolítsuk el nyugodtan, de az állatokat ne bántsuk!

A csótányok az otthoni higiénia legádázabb ellenségei. A megfelelő tisztaság, az életmaradékok eltávolítása valamint a lakásban található rések betömése a legfontosabb.

Mielőtt erős vegyszereket vetnénk be ellenük, próbáljuk ki a nyers uborka vagy pirospaprika használatát. A felszeletelt nyers uborkától elhullanak a csótányok, másnap könnyen összeszedhetjük azokat. Könnyen csapdába csalhatjuk őket, ha egy befőttes üveg száját bekenünk zsírral, és az üvegbe pirospaprikát szórunk. A paprika erőteles illatától beleszédülnek az üvegbe, de a zsíros, csúszós karima miatt csapdába esnek és nem tudnak kimászni.

Ezeknek az egyszerű, természetes házi praktikáknak a gyakorlatba ültetése kevés erőfeszítést igényel, ráadásul ha sikerül a rovarokat távol tartanunk, jóval nyugodtabban hajthatjuk álomra a fejünket.

(Fotók: flickr.com, sxc.hu)

További cikkek hasonló témában

Tippek és trükkök az esővíz gyűjtéséhez

Az esővíz gyűjtésével jelentősen csökkenthetjük a környezetünk...

Kandallók - a lakás díszei

Nincs hangulatosabb, mint otthon a kandalló előtt olvasgatva,...

Otthonteremtés alku nélkül - vendégségben Gundel Takács Gáboréknál

Mikor tudomást szereztem erről a munkáról, nagyon megörültem neki...

Hozzászólások