Jelenlegi hely

Görög otthon

Görög otthon
Aki járt már Görögországban, biztosan hallotta a szinte örök érvényű mondatot, ami valahogy így hangzik: κανένα πρόβλημα  – azaz semmi gond! A görög ember szerint kétféle probléma létezik: a kisebb és a nagy. Egyikkel sem kell törődni, mert a kicsi megoldódik magától, a nagy ellen pedig úgysem tehetünk semmit – így tehát minden rendben van!

Görögország nemcsak az európai kultúra és műveltség, hanem a mediterrán lakberendezés bölcsője is. Építészete sajátos, olyan egyedi vonalvezetéssel és stílussal rendelkezik, amelyet az egész országban megcsodálhatunk. A tradicionális görög enteriőrök valóban minimál stílusúak, kevés bútorral és két szín – kék és fehér – váltakozásával. Ez az egyszerűség és funkcionali­tás puritánságát tekintve már-már spártainak mondható. Az autentikus 210 négyzetméteres, négy hálószobás családi ház kizárólag helyi mesteremberek szorgos kezének munkáját di­­csé­ri. Nagyvonalúan elegáns a hatalmas terekkel és a nagy belmagassággal épített tengerparti villa. Stílusát tekintve modern mediterránnak mondhatnánk a teljesen funkcionális, nem fényűző, mégis elegáns és kényelmes otthont.

     
           

Hagyomány és egyszerűség: e két tulajdonsága miatt lehet számunkra olyan ismerős és kedves, hiszen a magyar népi motívum és formavilággal rokon jellemzőket fedezhetünk fel stílusjegyeiben. Az épület falai vakítóan fehérek, ám a meg­szokott kék tető helyett a villa fedelére is fehér színt választottak, így lett a ház nemesen egyszerű és kissé hűvös eleganciájú. Már a külső homlokzat is azt sugallja, hogy a tér belső kialakítása is modern és funkcionális lesz. A jóslatunk valóra vált, hiszen az egész enteriőr fehér és világos, amelyet csak itt-ott tör meg egy-egy sötétebb szín a helyiségben. 

             

Szinte az egész ház egylégterű és szellős. A nappali kanapéja is világos színű, melyet a kissé durván megmunkált – amely szintén a tradicionális görög stílus védjegye –, kerek dohányzóasztallal tettek egységessé. Milyen más színnel díszítenék a ka­napét, semmint kék díszpárnákkal.

     

A vörös konyhabútor töri meg az egyhangú színvilágot, melyet a fehér és a drapp színekkel tompítanak. Fényes frontfelületek, szögletes vonal­vezetés és csak a legszükségesebb kiegészítők. Semmi flanc és cicoma. Ám a főzőlap fölötti hat részre osztott ablakkompozíció mindenért kárpótolja a főzni vágyót. A textúráját tekintve bőr ebédlőszékek színében visszaköszön a vörös árnyalat, míg a drapp árnyalatú természetes anyagból készült asztalfőn elhelyezett tengerfű székek a föld színeit hozzák az enteriőrbe.
Boltívek és a görög építészet csodálatos elemei, oszlopok tagolják a hatalmas területet.

     

Az összetartozást és az együttlét örömét sugallja a nyílászárók mellőzése a földszinten, nincs szükség intimitásra, hiszen a szenvedélyes és temperamentumos, mediterrán életben együtt lenni jó.

A háló a pihenés szentélye, csak itt költözik be a házba az intimitás. A nagyméretű hálószobában is a természet közelsége és a gyönyörű panoráma hangsúlyozása volt a cél. Az egyszerű franciaágy, a fehér pamut ágyneművel és kék lenvászon ágytakaróval nem akarja felvenni a versenyt a látvánnyal. A falak egy része fával burkolt, amelytől melegebb hatásúnak és barátságosabbnak érezzük az enteriőrt. Körben pedig a tenger, a tenger és a tenger.

     

A vendégszobában jól láthatjuk a puritánságot, két egymás mellé helyezett egyszemélyes ágy, a közös éjjeliszekrényen egyetlen olvasólámpával, sehol nem találunk fölösleges dekorációs tárgyakat. A spártai egyszerűség a fürdő­szobában is folytatódik, világos márványburkolatok, fehér beépített kád, alulról beépített mosdó, amely nagyon praktikus, hiszen a pulttal nagy rakodófelületet kapunk. Ám a hatalmas ablak, a természetes fény beengedése a helyiségbe itt is fontos szerepet kapott.

     

Az egész villát körbeölelő hatalmas terasz, lekerekített formáival és oszlopsorával, amelyet a kerti medence tesz még lát­vá­nyosabbá is a mediterrán építkezés fő eleme.

Az egész enteriőrt praktikusan és rendeltetésszerűen rendezték be a görögországi családi házban, valahogy úgy, amilyen a görög ember attitűdje is. Hiszen „mindennek rendelt ideje” van a görög mentalitás, életigenlés és hitvallás szerint, ahogy már a Bibliában is olvashatjuk: „Mindennek rendelt ideje van… és ideje van a születésnek és ideje a meghalásnak; …ideje a rontásnak és ideje az építésnek;… ideje van a sírásnak és ideje a nevetésnek;… ideje van a szeretésnek és ideje a gyűlölésnek.”

Szöveg: Szatmári Éva
Fotó: Stefan Beyer

További fotók a galériában.

További cikkek hasonló témában

Nőies vonalak
Kifinomult és harmonikus, ezek a szavak jutottak...
Ház az erdőben

A sűrű fák ölelésében varázslatos fény járja át a házat. A...

Lángos itthon és a világ körül
A lángosra sokszor tekintünk hungarikumként. A...
Intelligens és bátor a berni pásztorkutya

A ma ismert fajtatiszta berni pásztorkutya tenyésztését a svájci...

Hozzászólások