Jelenlegi hely

Görög otthon

Görög otthon
A kék és a fehér állandó szereplői a görög tájnak, s nem csak a természet színei miatt, de az építészeti sajátosságoknak köszönhetően is. A házakat kívül belül fehérre meszelik, amely a tűző napsütésben vakítónak tűnik. A fehéren kívül másik jellemző színe a kéknek néhány élénk és meleg árnyalata, mellyel előszeretettel festik az ablakokat, ajtókat, székeket, asztalokat, és egyéb használati tárgyaikat.

A napsütés a hűsítő fehér falakban, a hagyományok tiszteletében, amely egyfajta emelkedettséget ad az egész stílusnak. Általánosan jellemző ezekre az enteriőrökre a régi és modern, a rusztikus és elegáns bútorok együttes jelenléte és eklektikus keveredése. Meghatározó sajátosság a külső térrel való közvetlen kapcsolat. A görögös stílusban berendezett nappali mindenképpen legyen terasszal, kerttel vagy balkonnal összenyitható, aminek hála a külső és a belső tér szinte eggyé válik, és nyáron jócskán megnő a lakás területe. Az ablakokra zsalugáter vagy spaletta illik, lehetőleg kékre festve.

A házak padlózata terrakotta kővel van burkolva, de néha használnak kisebb sima köveket, a padló, lábazat vagy a falak burkolására is.


Fotó: www.oneoffplaces.co.uk

Görögország jellegzetességei nyomot hagytak lakberendezési stílusukban is:

Anyaghasználatban mindenekelőtt a természetesség domináljon. Festett vagy natúr fa, és égetett agyag, cserép a magától értetődő alapanyagok. Berendezésben az egyszerű parasztbútorok passzolnak hozzá leginkább, persze nem feltétlenül kell régieket vennünk, régies stílusú, újonnan gyártott darabok is megteszik.

Díszítő elemeket nem túl sokat használnak, és ezek egy rész is elsősorban használati funkciót tölt be mint például fonott kosarak, tálak melyben a gyümölcsöket, kenyeret tartanak, vázák és kaspók melyekbe virágok és növények kerülnek.


Fotó: www.missdecor.com

A görög stílus azokhoz illik, akik szeretik a vidám, mégis erőteljes, klasszikus vonalakat, amelyekkel az utazók egész Görögország területén találkozhatnak. Természetesen ez is mediterrán, de másképpen, mint az olasz illetve a spanyol. Főként a színekre helyezi a hangsúlyt, ezáltal egységesebb és kötöttebb, biztonságosabban igazodhatunk el a stílusjegyek között.

Főoldali fotó: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

VölgyLiget

Budapest II. kerület belső részén, a Budai Tájvédelmi Körzet...

Tágas lakás a hegyoldalon

Austinban található ez a családi ház, melyet a század közepén...

Akácból készült fürdőszobai kollekció

A Siestro által gyártott termékcsalád egy egyedi fürdőszobai...

Őszi Orchidea és Bromélia Kiállítás

A Budavári Kertészetnek állít emléket az őszi Orchidea és Bromélia...

Hozzászólások