Jelenlegi hely

Függönyök

Függönyök
Az emberek lelkivilága mindig befolyásolja vásárlásaikat. Különösen igaz ez lakásunk függönyeinek kiválasztására, ahol a színek, minták, anyagok és formák kavalkádja végtelen számú variáció létrehozására nyújt lehetőséget. Ám az ízlésünk mellet otthonunk adottságaira, az ablakok méretére, a helyiség fényviszonyaira is figyelnünk kell akkor, amikor eldöntjük, milyen függönyt választunk.
Lakásunk belsőépítészeti dizájnelemei piramisszerűen épülnek egymásra: a burkolókhoz, a festéshez választunk bútort, a bútorokhoz pedig különféle kiegészítőket és lakástextíliákat.
A függönyök, kárpitok piacán sokáig szinte kizárólag a nagymintás, élénkszínű szövetek voltak az uralkodók. Az utóbbi időben azonban egyre erősebben érezhető a Nyugat-Európában kedvelt módi hatása: letisztult stílusú, egyszerű, egyszínű anyagokat használnak fel, s bátran játszanak a színárnyalatokkal. A természetesség is egyre fontosabbá válik.A kínálati paletta pedig folyamatosan bővül. Így mindenki megvalósíthatja elképzeléseit, hisz az egyszerűtől, a romantikuson át a klasszikusig minden stílushoz találunk textilt.

Fényáteresztő függönyök
Az ablakok légies díszei

A mai fényáteresztők a régi fehér függönyök utódai, amelyek hagyományosan végigfutnak az ablak üvegfelülete előtt. Legfontosabb szerepük, hogy ne a csupasz ablaküveget lássuk, azaz hogy díszítsék a szobát és az ablakot. Ma már rengeteg féle anyagból és színben készülhetnek a fényáteresztő függönyök. Választhatunk organzát – amelynek határozott tartása van – vagy voile anyagot is, amely inkább szép esésével kelt feltűnést, de népszerű mostanában a zsorzsetthez hasonló sable is.
Az anyagok és a színek mellett a minták választéka is igen széles manapság. Van olyan függönyanyag, amelyet beleszőtt mintákkal díszítenek, van amelyet hímzéssel, de divatosak a dekoranyag hozzáadásával mintázott függönyök is. Újabb technika, amikor a függönymintát marással helyezik el az anyagon, ennek a festéssel szemben előnye, hogy nem fakul meg a napfény hatására.
Az anyagválasztásnál ügyeljünk arra, hogy minél vékonyabb az anyag, annál sűrűbb ráncolással kell számoljunk. Ez lehet akár háromszoros is, hiszen legalább kétszeres méret minden függönyanyagból szükséges, hogy igazán szép hatást érjünk el.
 
Sötétítők
A szobát hűsítő dekoráció

A sötétítőfüggönynek a dekorációs, esztétikai értékén túl legfontosabb funkciója az árnyékolás.
A forrósodó nyarak miatt sokan választanak olyan függönyöket, amelyekkel egészen elsötétíthetik a lakást. Erre a célra a teljes sötétítők és a rolófüggönyök a legalkalmasabbak. Ha a napfény kizárásával szeretnénk hűvössé tenni a lakást, jó választás az úgynevezett black-out sötétítő is. Ez különleges szövési eljárással készül, a színe és fonákja bármilyen árnyalatú lehet, a fényt a kettő közé elhelyezett fekete szálak zárják ki. A több réteg ellenére ezek finom, lágy, textiles anyagok, könnyű velük dolgozni, és felhelyezve is egyszerűen mozgathatók, kezelhetők.
Örökké divatosak a színházias jellegű textíliák is, amelyek egyszerűségükkel, letisztultságukkal hódítanak. Az egyszínű sötétítők lehetnek különleges vagy semleges árnyalatúak, sokan akkor választják ezeket, ha el akarják kerülni, hogy a helyiség zsúfolt benyomást keltsen. A nagymintás anyagok sem kevésbé keresettek, gyakoriak a barokkos, indás, kacsos motívumok.
Különféle kiegészítőkkel módosíthatjuk a sötétítő anyaga által meghatározott hangulatot. Ha például sötétebb színű függönyt választunk, hogy az valóban árnyékossá tegye a szobát, használhatunk hozzá világos árnyalatú szegélyt, drapériát, így ellensúlyozva a komor hatást. Ha a falaink világos színűek, és szeretnénk, hogy hasonló színű függönyünk ne olvadjon bele a környezetébe, kiemelhetjük sötét szegéllyel, drapériával. Egyes függönyök egyik oldalának a mintája a fonákján negatívban köszön vissza, így ezek akár önmagukkal is kombinálhatók.


 

Dekorfüggönyök
A különlegesség varázslói

A dekorfüggönyöknek – ahogy nevük is mutatja – elsősorban díszítő szerepük van a lakásban. Valójában nem sötétítenek, de nem is eresztik át teljes mértékben a fényt, inkább csak megszűrik azt, így hangulatos atmoszférát teremtenek a helyiségben. Köztes szerepükből adódóan sötétítővel és fényáteresztő függönnyel is kombinálhatók. Mivel ezek a textíliák fényáteresztő és sötétítő részeket egyaránt tartalmaznak, ezért önmagukban is az anyagok, színek és formák kimeríthetetlen variációival szolgálnak.
A dekorfüggönyök különleges formái a lapfüggönyök, amelyek kifeszített textillapokból állítanak össze. A kifeszítés miatt nem tömörödik össze az anyag, így meg tudja mutatni minden erényét: teljes szövését, mintázatát. Éppen ezért a lapfüggönyök nagyon szép, igényes kikészítésűek, aprólékos és exkluzív a díszítésük, és harmonikus bennük az anyagfajták aránya.


 

Egyéb praktikák
Hogy függönyeink szépek is maradjanak

Ha hosszú, „földig érő” függönyt szeretnénk, a padló felett egy úgynevezett takarítósávot meg kell hagyni. Ez laminált padlónál és parkettánál három, szőnyegnél, hidegburkolatnál pedig öt centiméter kell, hogy legyen.
Mindig vegyük figyelembe a megvásárolt függöny használati útmutatóját! A tisztításról általánosságban elmondható, hogy a legtöbbször a gyakori, nedves öblítés is elég ahhoz, hogy frissé varázsoljuk a függönyt, hacsak nem éri azt extrémen nagy szennyeződés vagy por. A tűző nap egyetlen anyagnak sem tesz jót, mint ahogy a forró vasaló sem.

További cikkek hasonló témában

Természetes anyagokkal díszített moszkvai apartman

Egy család bízta meg Alexandra Fedorova-t, hogy tervezzen egy 165...

Egyszerű módszerek konyhánk felújítására!

Ha nem romlott el semmi konyhájában, akkor...

Otthonunk melegéért
Ki ne szeretne a kandallóban égő tűz látványa...
A télikert
Rohanó korunk embere nagyon keveset van a...

Hozzászólások