Jelenlegi hely

Folyosó tervezés alapjai

Folyosó tervezés alapjai

Tervezési lehetőséget kínálunk a szűkebb, vagy széles folyosókhoz, hogy minél jobban érvényesüljön a világítás, és kihasználhatóbb legyen a tér.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontosak a folyosók. Elvégre naponta sokszor megfordulunk rajta, összeköti a ház részeit. Érdemes figyelmet fordítani rá, még ha gyorsan át is futunk rajta, nagy szerepe van a ház elrendezésében. Akár nagy, vagy kicsi, törekedjünk a minél színesebb, részletesebb ötletekre, hogy minél több örömöt leljünk a házban.

Fókuszpontok

Első pillantásra a Dallas ház juthat eszünkbe, másodlagosan egy gyönyörű lépcsőház, csodás bútorokkal. Azonban egy közelebbi pillantást ha vetünk rá, az ív vége túlmutat a helyiségen. Az ív határozza meg a fókuszpontot, keretezi az ebédlőt, ahol az asztal az ív közepén van, ugyanakkor a szemközti falra a tükör visszaveri a fényt és mozgást. A folyosó egyszerűen berendezett, bár nem túl szűk, de szerény méreteket öltött.

A párizsi lakásban a fehér falak semlegesítik a kompozíciót, melyhez hozzájárul a szőnyeg semleges színe. Az aranyozott tükör és asztal csillogása határozza meg a fókuszpontot.

Szélesség és magasság

Nagyobb termeknél nagyobb befogadóképességgel tervezhetünk, amit a bútorokban mutathatunk meg.  Ez a klasszikus formája a modern mediterrán háznak, amely Floridában található, és kifinomult harmónia jellemzi. Míg a festmény nagy hangsúlyt kap, figyelmet kapnak a falburkolatok és a padló anyaga, amely meghatározó az átmenetben. Nagyvonalú szélességben teszi lehetővé az asztalt, a magasabb mennyezet teret enged a kibontakozásnak.

Részletek

Összehasonlítva az előző példával, ez a modern német lakás feltárja a saját építészetét. Élessége és pontossága kifinomult felületeket határoznak meg. A világítás okosan be van építve az alsó falban. A folyosó szűkebb, mégis tágabb hatást nyújt, amelyet elsősorban az egyik oldalon lévő üvegfallal érünk el.

Beépített szekrények

Akár modern, vagy hagyományos, az oldalfalak mentén nagyszerű helyet építhetünk ki szekrények számára. Egyedi építésű szekrényeket, fiókokat ravaszul elrejthetünk, és mégis esztétikailag modern hatást vált ki.

Keretezés

Ebben a 19.századi otthonban a hosszú folyosót felosztották, és így próbálták az arányokat elfogadhatóbbá tenni.

Megjelenés

Ebben az ausztrál otthonban egy szörfdeszka gyűjtemény kapta a fő hangsúlyt, amely saját gyűjtemény.

Világítás

Képzeld el ezt a texasi házat lógó lámpák nélkül. Meghatározó szerepe van, mivel a berendezés szerény. A világítótestek egyéni karaktert adnak a térhez. Igaz, szükség van egy aránylag magas belmagasságra, hogy ezt a hatást elérhessük.

Galéria

Akár egy galériát is létrehozhatunk, ahol saját művészeti gyűjteményünket mutatjuk be. A legjobb elhelyezés a szemmagasságban, vagy annál kicsit lejjebb van. Kisebb darabok ideális elhelyezése folyosókon.

Forrás: houzz

További cikkek hasonló témában

Növények az otthonunkban
A növények elhelyezése örök feladata a...
Manhattani padlástéri lakás

Igazán nehéz elérni, hogy egy szűk, padlástéri lakásból egy tágas...

Hogyan őrizzük meg egy loft lakás eredeti hangulatát?
A manapság főleg Amerikában divatos loftokat...
Türkiz színek kívül-belül

Se nem kék, se nem zöld...  Azok a helyiségek, melyekben szerepet...

Hozzászólások