Jelenlegi hely

Férfias lendület egy női tervezőtől

Férfias lendület egy női tervezőtől

A londoni székhelyű belsőépítész; Katharine Pooley a felső tízezer tervezője.  Stílusára a klasszikus és kortárs stílusok kifinomult ötvözése jellemző, amelyet formai játékokkal és a luxus anyagok szeretetével kombinál. Ez a különleges, rá jellemző eklektika tette az egyik legkeresettebb belsőépítésszé Nagy Britanniában és világszerte egyaránt. Az itt bemutatott, 2012-es munkája is erről az egyedi stílusérzékről tanúskodik.

A lakás Londonban a Lancester Gate-nél található, fantasztikus kilátással a Hyde Parkra.

A ház, amiben a lakosztály található a 19. században épült, és a tervezés egyik fő irányelve az volt, hogy a modern belső terekben köszönjön vissza a külső homlokzat klasszikus stílusa is. Pooley pedig éppen ennek az ötvözésnek a szakértője.

A ház központi része a kétszintes, nagyszabású nappali, amely markáns színkontrasztjaival és csíkos textiljeivel kissé férfias, klub-hangulatot áraszt. A tervező a fehér - antracit kék - szürke színösszeállítást elsősorban réz és bronzszínű fémes kiegészítőkkel ötvözte, melyek sárgás árnyalatuk révén nem erősítik tovább a maszkulin benyomást, hanem egyrészt lágyítják az összképet, másrészt összekötik a modern és a klasszikus részleteket.

Ez leginkább a falburkolatoknál figyelhető meg, ahol a hagyományos faltagolásba - igazán mai megoldásként - sötétkék bőr betétek kerültek, de rézzel keretezve, amelyek egy kicsit ünnepélyesebbé, kortalanabbá teszik a látványt.

A rézzel és bronzzal való kombinálás a helyiség további pontjain is feltűnnek; mint például az étkező részen vagy a kandalló feletti tükrök keretezésénél, a modern vonalvezetésű asztali lámpáknál, illetve az azokat tartó, filigrán lerakó asztalkák lábain. Ezek mind az időtlenség és a stílusok összekapcsolódásának érzetét keltik.

A letisztult vonalú, fehér kanapék és a kissé klasszikus ízű, kék fotelek felett egy igazán lenyűgöző, egyedi gyártású, modern csillár kapott helyet, méghozzá úgy, hogy szövevényes kialakítása révén a felső szintről se akadályozza a páratlan kilátást a Hyde Parkra. Az alatta elhelyezett markáns, nyers, szinte már az indusztriális stílust is érintő, négy darabból álló dohányzóasztal érdekes ellenpontja a finom részletekkel kialakított, klasszikus kandallónak.

A reprezentatív nappaliban alkalmazott eklektikus stílus-ellentétek a lakás további, privát területein is megfigyelhetőek.

A hálószobákban és az ide kapcsolódó gardrób helyiségben újra a férfias szürke-kék színpárosítást találjuk, amely modern, visszafogott, szinte már meditatív atmoszférát teremt a pihenéshez. Ugyanakkor a klasszikus stílus is tetten érhető a domináns fejtámlákban illetve a dús anyaghasználatban. A világosabb tónusú hálószobában az ágyvégnél pedig egy bútortörténeti klasszikussal találkozhatunk; az antik korból származó, összecsukható „X” lábú szék modernkori átiratával.

A Pooley stílusára annyira jellemző nemes anyagok halmozása, továbbá a buja textilek és elegáns kiegészítők felhasználása luxushatást kelt, mintha csak egy ötcsillagos hotelben járnánk.

A fürdőszobákban szintén megfigyelhető a különböző korok ötvözése. Az anyaghasználat, vagyis az erőteljes rajzolatú márványlapok felhasználása a klasszikus stílust erősítik, viszont az egyenes vonalvezetés, a modern szaniterek és a letisztult hangulat egyértelműen a mai irányzatokhoz kapcsolja a helyiségeket.

Katharine Pooley remek munkát végzett, és legfontosabb feladatát is mindvégig szem előtt tudta tartani, vagyis hogy modern enteriőrt hozzon létre úgy, hogy tiszteletben tartsa, sőt megidézze az épület építészeti korát és adottságait.

Tervező:
Katharine Pooley
katharinepooley.com

Szakértő:
Jaksa Szilvia Anita
tervező lakberendező
művészettörténész
Dekortech Stúdió
+36 20 476 4369
jaksa.szilvia@dekortechstudio.hu
www.dekortechstudio.hu

További cikkek hasonló témában

Világítás ünnepi díszben
A „Lumenio család” dizájnerei a fényt és a...
Az előtér berendezése
Az előtér vagy előszoba nem önálló szoba nincs...
Karácsonyi dekoráció a lakásba és a kertbe
Akár az évek során felhalmozott karácsonyi...
Legyen minden fehér!

A tulajdonosok a TimeLessDesign tervező-párosát bízták meg új...

Hozzászólások