Jelenlegi hely

Fényforrások a lakásban

Fényforrások a lakásban
A legfontosabb a természetes fény, amely a szemnek elengedhetetlen a helyes működéshez, az agy frissességéhez és a tudat tisztaságához. A helyes fényforrás megválasztása mellett apró trükkökkel tehetjük fényesebbé otthonunkat.
A jól megválasztott és elhelyezett világítás megnyugtat és pihentet. Barátságos légkört ad étkezéskor, családi együttléteknél vagy beszélgetéseknél. Hozzájárul kikapcsolódásunkhoz egy nehéz munkanap után, segíti a koncentrálást a szellemi munkánál és lehetővé teszi, hogy a kétkezi munkát is könnyen és gyorsan végezhessük. Mikor a világítást tervezzük, a következőket kell figyelembe venni: milyen minőségű és erősségű fényre van szükség egy-egy adott helyen, milyen világítótest képes ezt a fényt biztosítani és milyen lámpák illenek a lakás stílusához.

A természetes fényre rendkívül nagy szükségünk van. Még a vitaminok beépítéséhez, pl. a C-vitamin helyes hasznosulásához is fényre van szükség. A napfényből nyerjük a D-vitamint és azokat a hatásokat, amelyek szükségesek a melankólia, a depresszió leküzdéséhez. A természetes fény otthonunkba a nyílászárókon át érkezhet meg.
 

Ha szeretnénk több fényt otthonunkba, és megengedhetjük magunknak, használjunk üvegtéglás megoldásokat házunk falán, pl. a lépcsőfordulókba és akár üvegcserepet a tetőmegoldásokhoz.

A világítás megtervezéséhez tisztán kell látnunk az alaprajzot, a bútorok helyét és főként az egyes helyiségek funkcióját. Amíg a természetes fényt a lakásban az ablakok mérete és elhelyezkedése határozza meg – ebbe csak akkor van beleszólásunk, ha magunk építkezünk – a mesterséges világítás szinte teljes egészében tőlünk függ.

A mesterséges fényeknek számos fajtája létezik. A lámpák titka, hogy jó helyre kell őket felszerelni, és mindig az adott térrel arányos mennyiségben. Ha egy helyiségben tanulunk, több fényt kell belejuttatnunk. Ha egy szobát inkább csak aludni szánunk, akkor nem fontos sok lámpatestet felszerelnünk. Ahol gyermek van, különösen ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű fényforrásra!
Érdemes arra törekedni, hogy minden szobában legyen egy központi, középen elhelyezett csillár és egy-két kisebb fényforrás is, szükség esetén így a nagy és erős fény letompítható, a kellemesebb hangulat kialakítható.
 

Hasznos tudnivalók a tervezéshez

- Inkább a szükségesnél több kiállást tervezzünk, mint kevesebbet.
- Sok, különböző fényerősségű és színű fényforrás legyen az adott térben.
- Az energiatakarékos izzóknál figyeljünk oda arra, hogy a fényük sárgásfehér (2700K jelzésű) legyen.
- A túl erős világítás várótermi hangulatot eredményez. Inkább több, árnyékokkal megtört fényszigetet alakítsunk ki.
- A lámpát a helyes magasságba szereljük fel, hogy ne világítson a szemünkbe!
- Ha esténként az erkélyen vagy a teraszon is szeretnénk olvasgatni, még időben gondoljunk a szükséges csatlakozók kialakítására!
- A folyosóra, az előszobába érdemes mozgásérzékelős darabot tervezni.

Világítási megoldások, amire kevesen gondolnak

Nagyon sok “periferikus” területe van a lakásnak, amelyre legtöbbször csak későn gondolunk. Ilyen például a lépcső. A klasszikus föntről lefelé világítás itt gyakran nem működik, elsősorban helyhiány miatt. Az oldalfalra szerelt falikarok gyakran útban vannak, különösen a költözések idején, emellett esztétikailag is zavarók lehetnek. Jó ötlet azonban a lépcső menti oldalfalba, 60-80 cm magasságba süllyesztett, a járófelületet megvilágító lámpatestek vagy a lépcsőfokokat közvetlenül megvilágító un. élvilágítók felszerelése. A lépcsőt mindkettő biztonságossá, a látványt pedig izgalmassá teszi.

Növények
Ha az építészeti tervezés folyamán eldöntjük, hová kerülnek növényeink, megvilágításukról se feledkezzünk meg. Bensőséges hatásúak a növények közé helyezett, padozatba vagy dobogóba süllyesztett, víz ellen védett lámpatestek. Ha növényeinket sötét helyiségben tartjuk, akkor a mesterséges fényt, a direkt erre a célra kifejlesztett növényvilágító lámpatestekkel és fényforrásokkal oldhatjuk meg.

További cikkek hasonló témában

Olasz kényeztetés

Hogyan fér meg egymás mellett a múltat idéző falak esendő bája, a...

Hangyaűző biotippek
Tavasszal és nyáron igen gyakori jelenség a...
R+E ház a DP+HS építészek által

A 2016-ban tervezett épület Jakartában...

Hozzászólások