Jelenlegi hely

Étkező a lakásban

Étkező a lakásban
Az otthon szíve az étkező! Ha a mindennapi rohanásban el is szakadunk szeretteinktől, az étkező mégis biztos pont marad életünkben, hiszen reggelente innen indul, este pedig ide érkezik meg a család összes tagja. Éppen ezért fontos, hogy ez a helység idilli és esztétikus legyen, bármely stílust is képviseli. Napjainkban csak kevés házban vagy lakásban van külön étkező, általában a konyha vagy a nappali egy részét alakítják ki e funkciónak megfelelően.
Manapság ismét fontossá váltak a családi együttlétek, a baráti kapcsolatok ápolása, melynek a legkiválóbb helyszíne a közös étkezéseknek helyet adó, megfelelő méretű és hangulatú étkező. Akár a közös ebéd vagy vacsora legyen is az, ahol végre együtt van a család, meg lehet beszélni az aznapi eseményeket, szorosabbra fonni a gyermek-szülő viszonyt, vagy a netán széthulló félben lévő házasságokat megmenteni. A közös étkezésekkel ünnepivé tehetjük a hétköznapokat.

A szeparált étkezők legnagyobb előnye, hogy az asztalokat már jó előre meg lehet teríteni, ki lehet dekorálni. Ebben az esetben célszerű tároló szekrények elhelyezése is ebben a helyiségben, ahol a tálaláshoz szükséges étkészleteket és evőeszközöket tatjuk, így a terítés jóval egyszerűbbé válik, hiszen nem kell minden egyes darabot külön behordanunk a konyhából. Étkezés után pedig a társaságot át lehet terelni egy másik helyiségbe - mondjuk a nappaliba -, anélkül, hogy az asztal leszedése zavarná a vendégeinket. Az is a szeparált étkezők mellett szól, hogy a család tagjait, akik nem vesznek részt a vendégségben, nem zavarják a látogatók, és fordítva. Fontos azonban, hogy az étkezőt úgy tájoljuk a lakáson belül, hogy közvetlen összeköttetése legyen a konyhával, és ha lehet a szobákkal is. Látványos, ha szárnyas ajtóval van elválasztva egymástól az étkező és a nappali.

           

Gyakoribb az a megoldás, hogy az étkező ne egy külön helyiségben elszeparálva a konyhától létezzen, hanem azzal egy légtérben, annak és a nappalinak szerves részeként kapjon helyet. Ha elég nagy a nappali, akkor ez minden probléma nélkül kivitelezhető, csak a harmonikus összhangra kell ügyelni. Akár a konyha részét is képezhetik az étkezők. Fontos, hogy valamilyen módon elválasszuk egymástól a főzést és a vendéglátást. Például érdemes az étkező részt parkettával burkolni, ami kellemes melegséget sugall, míg a konyhában fektessünk le csempét, járólapot.

Együtt a konyhával: A konyha-étkező mindennapi életünk színtere, mindamellett a lakás szerves része. Ha a konyhában kerül sor az étkező rész kialakítására, funkciója nem csupán az ételkészítésre terjed ki, hanem ez a helyiség lesz az, ahol zajlanak a családi összejövetelek. Fontos tehát, hogy kényelmes és hangulatos, esztétikus legyen, hogy minden családtag szívesen töltse itt az időt. Így a konyha nem pusztán kisegítő helyiség, konyha összeolvad az étkezővel, tehát a tűzhely, mosogató és a hűtőszekrény társaságában étkezünk. Mindezért a kialakítására gyakran akkora összeget költünk, mint a lakás többi részére együttvéve.

Az étkezőt akár tehetjük a télikertbe, vagy a lakás nagy üvegfelülettel ívesen kialakított reprezentatív részébe, de csatlakozhat a konyhai pulthoz annak folytatásaként. Mind attól függ, hogy milyenek a lakásban élők szokásai, hányan étkeznek általában együtt a nap bizonyos időszakaiban.

Bármilyen elosztású lakásban is lakunk, törekedjünk arra, hogy legyen legalább egy étkezősarkunk, mert enni jó, de együtt, barátok közt, vagy családi körben, nyugodtan leülve, nagyokat beszélgetve még jobb.

(Képek: www.flickr.com,www.sxc.hu)

További cikkek hasonló témában

Dekoratív húsvéti váza kókuszdióból

A természetes elegancia jegyében a Dremellel.

1,6 milliárd épületek energetikai korszerűsítésére
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd...
Luxus faház panorámás kilátással

A Lakecrest Residence impozáns hegyi faház egy tóparton fekszik...

Csúcstechnológiai apartman

Az oroszországi Szentpéterváron...

Hozzászólások