Jelenlegi hely

Előzzük meg a szén-monoxid mérgezést !!!

Előzzük meg a szén-monoxid mérgezést !!!

A szénmonoxid-mérgezés veszélye minden tüzelő-fűtő berendezésnél fennállhat. A forrásai: az elromlott vagy nem az előírások szerint működtetett fűtőkészülék, vízmelegítő, sérült, elzáródott kémény, hibás gáztűzhely, kandalló, gázzal működő hősugárzó, stb.

A halálos kimenetelű szénmonoxid-mérgezés két okra vezethető vissza, a levegőhiányra és a készülékek karbantartásának elmaradására. A két ok önmagában is okozhat mérgezést, együtt azonban a hatásuk megsokszorozódik és felgyorsul. A szén-monoxid a tüdőbe kerülve a vér oxigént szállító hemoglobinjához kapcsolódik, s ennek hatására a vér alkalmatlanná válik az oxigén szállítására. A szén-monoxid-mérgezés mértékétől függően fejfájás, szédülés, hányinger, görcsök jelentkezhetnek. Súlyosabb esetben a mérgezés halálos.

A szakértők általában azt tapasztalják, hogy az emberek nem megfelelő gondossággal bánnak a gázkészülékeikkel: nem ismerik a kezelési útmutatót, vagy figyelmen kívül hagyják az előírásokat. Nem ellenőriztetik a készülékeket, megfeledkeznek a karbantartásról, föl sem merül bennük, hogy erre időről-időre szükség van. A szén-monoxid-mérgezésekért az emberi hanyagság is felelőssé tehető. A fűtési szezon kezdete előtt minden esetben célszerű ellenőriztetni a gázkészülékeket szakemberrel. Sose felejtsük el: a szén-monoxiddal nem lehet tréfálni!

Mi a szén-monoxid? Hogyan keletkezik lakásunkban?

A szénmonoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, mérgező gáz. Ezt a gázt a tökéletlen égés termelheti, minden széntartalmú, szilárd, folyékony, vagy gáznemű anyag égetésekor. Például: természetes gázok (metán, etán, földgáz, stb), kőolajszármazékok (benzin, petróleum, kerozin, gázolaj, propán-bután (LP) gáz), kőszén, fa.

Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő oxigén az égéshez (pl: eltömődött kémény, vagy erős leszálló légmozgás miatt), a fentiekben felsorolt anyagok bármelyikét használó berendezések termelhetnek szén-monoxidot.

Mik a tünetei a CO-mérgezésnek?

A CO-mérgezés kezdeti tünetei hasonlóak az influenzáéhoz, de láz nélkül: fejfájás, fáradtság, szapora lélegzetvétel, émelygés, szédülés, erős szívdobogás. Némely ember összetéveszti a mérgezés tüneteit az influenzával. Ez azonban egy oxigénhiányos állapot az egész szervezetben.

Mit tudunk tenni a CO-mérgezés megelőzésére?

Bizonyosodjunk meg róla, hogy a felszerelt berendezéseink a gyártó, és az épületgépészeti biztonsági előírásoknak megfelelően vannak telepítve. A berendezések telepítését és ellenőrzését minden esetben bízzuk szakemberre. Soha ne próbáljuk házilag megbarkácsolni berendezéseinket.

Ellenőriztessük kéményeinket minden fűtési szezon előtt, engedjük a kéményseprőnek, hogy elvégezze a feladatát. Szereljünk fel CO-detektort, de ügyeljünk rá hogy olyan detektort vásároljunk, amely megfelel a legújabb (MSZ) EN-50291-es Európai Szabványnak, mert csak ezek a készülékek képesek a megfelelő biztonságot nyújtani. A CO-detektor használata lényegesen magasabb biztonságot jelent, de csak abban az esetben ha, megfelelően használjuk. A CO-detektor optimális elhelyezése a hálószobák előtti helység, ideális szerelési magassága 1,6 méter. Ügyeljünk rá, hogy a detektor ne legyen eltakarva bútorokkal, egyebekkel.

Mi az a CO-szint, ami ártalmas az egészségre?

A CO-gáz egészségre gyakorolt hatása minden esetben a szén-monoxid szintjétől, a benne eltöltött időtől, valamint a személy egészségi állapotától függ. A CO-koncentráció mérésére nemzetközileg egységesen a -ppm- mértékegységet használjuk. A ppm jelentése parts per million, magyarul rész a millióban.

Hozzunk erre egy példát. Ha a CO-koncentráció 50 ppm, ez azt jelenti hogy egymillió levegőmolekula között 50 CO-molekula található. Ez viszonylag egy alacsony koncentráció, de ha tartósan ebben a közegben lélegzünk hosszútávon elkerülhetetlenül károsodik az egészségünk. Ha például egy szívbeteg ember ebben a közegben tölt 2 órát, azt érzékeli, hogy mellkasi fájdalmai felerősödnek. Ha a CO-szint felemelkedik 150-200 ppm fölé, a tünetek tájékozódási zavarok, zavartság, eszméletvesztés, és lehetséges elhalálozás.

Mit tegyünk ha CO-mérgezés tüneteit észleljük?

Ha CO-mérgezés tüneteit észleli, azonnal friss levegőre van szüksége. Nyisson ki minden lehetséges nyílászárót és szellőztesse ki a helységeket. Második lépésként, amennyiben lehetséges (gázfűtés esetén) kapcsoljon ki minden fűtőberendezést (célszerű a főcsapot elzárni), tűzhelyet, és hagyja el a lakást. Ha szén, vagy egyéb fűtéssel rendelkezik, ne próbálja eloltani, a tűzet, azonnal hagyja el a veszélyes területet. Hívja fel a tűzoltókat és mondja el nekik a tüneteit. Ha Ön a tünetek jelentkezésekor nem tesz semmit, el fogja veszteni az eszméletét és meg fog halni. Nagyon fontos, hogy CO-mérgezés után orvoshoz forduljon, aki a szükséges kezelést fogja alkalmazni. Ne kapcsolja újra be a fűtőberendezéseit addig, amíg nem javíttatta meg képzett szakemberrel.

Mit változtat a veszélyen, ha CO-detektort használ?

A CO-detektorok úgy vannak tervezve, hogy még azelőtt figyelmeztetik Önt, mielőtt észlelné a CO-mérgezés bármely tünetét, egészsége károsodna, vagy cselekvésképtelen állapotba kerülne. CO-detektor használata esetén, Önnek mindig lesz elég ideje cselekedni.
Ez csak a legújabb EN-50291 szabványnak megfelelő készülék esetén érvényes, ezért NE vásároljon olyan terméket, ami nem felel meg ennek a szabványnak. Az EN-50291-es szabványnak kizárólag csak az elektro-kémiai szenzorral szerelt készülékek felelnek meg, angolul "electro chemical sensor". Amely készülék nem ilyen szenzorral készült az nem megbízható, és nincs rá garancia, hogy időben fogja figyelmeztetni Önt.

Mit tegyek, mikor a CO-riasztás megszólal?
Soha ne bírálja felül a CO-detektor jelzését!

1./ A tünetek észlelése esetén:
Nyissa ki a nyílászárókat, szellőztesse ki a helységeket.
Gázfűtés esetén kapcsolja ki a fűtőberendezéseket (zárja el a gáz főcsapot, gázpalackot).

2./ Egyéb fűtési módok esetén (szén, fa, stb):
Ne próbálja eloltani a tüzet, hanem azonnal hagyja el a területet.
Ellenőrizze, hogy mindenki elhagyta a veszélyes területet.
Értesítse a tűzoltókat.
Forduljon orvoshoz a további szükséges kezelések végett.
A fűtőberendezéseket ellenőrzésig ne kapcsolja vissza!

- Soha ne használjon faszenes grillezőt, vagy hasonló eszközt zárt térben.
- Soha ne használjon hordozható PB-gázos, vagy szenes fűtőberendezést zárt térben.
- Soha ne hagyja az autóját járó motorral a garázsban, zárt garázsajtó mellett.
- Soha ne próbálja megjavítani fűtőberendezéseit, hacsak Ön nem szakember, és rendelkezik a szükséges tudással, valamint eszközökkel.
- Mielőtt lényeges beállítási változtatásokat eszközölne bármely fűtőberendezésen, olvassa át a használati útmutatót.
- Ne használja fűtésre, a nem erre a célra készült berendezéseket, pl. gáztűzhely, ruhaszárító stb.
- Ne használjon kémény nélküli fűtőberendezéseket zárt ajtóknál olyan helyen, ahol emberek alszanak.
- Ne használjon robbanómotoros eszközöket zárt térben, ha mégis szükséges, gondoskodjon a megfelelő szellőzésről.
- Modern nyílászáróval szerelt lakások esetében gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről.
 / légzsilip, klímaberendezés, gépi szellőztetés stb. /

(Forrás: szentesinfo.hu)

További cikkek hasonló témában

Kortárs Ausztrál ház

A nyugodt udvarok triója egy külvárosi...

Rovarirtás otthonunkban
Mielőtt a vegyszerhez nyúlnánk, ha ellepnek...

Hozzászólások