Jelenlegi hely

Egészségesebb étkezés

Egészségesebb étkezés

Nehézséget okoz átnevelni a gyereket, férjet, anyukát, apóst a teljes értékű gabona, a több zöldség- és gyümölcsfogyasztásra? Az alábbi egyszerű, ám annál hasznosabb tippek segítenek ebben, amelyeket bátran vessünk be egy-egy ebéd vagy vacsora alkalmával!

- Kínáljunk alternatív gabonaféléket, például bulgurt, kuszkuszt vagy árpát. Ne próbáljuk meg rögtön csak a teljes kiőrlésű gabonákat tenni az asztalra, hanem legyünk fokozatosak: az első pár alkalommal kerüljön ki többféle köret is.

- Ugyanígy ügyeskedhetünk a szendvicsekkel is: egyik fele legyen fehér, a másik pedig teljes kiőrlésű kenyér.
   
- Tegyük színessé a tányért: a főfogásokat tálaljuk szépen, a tányér felén legyen friss kevert saláta, sütőben sült zöldség.

Zöldség, gyümölcs - hogyan legyen meg a napi öt adag?

Az Ötször egy nap elve nem csak az étkezések gyakoriságára, hanem a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztására is igaz. Egészségünk megőrzése érdekében naponta legalább ötször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt friss, fagyasztott, szárított vagy konzerv formájában.

Figyeljünk oda a változatosságra: minden nap különböző típusú (színű) gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk/szolgáljunk fel családunknak.

1 adag zöldség vagy gyümölcs az alábbiakkal egyenlő:

Gyümölcsök: egy nagyobb alma, körte, narancs, banán, őszibarack, egy nagyméretű grapefruit fele, egy szelet sárgadinnye, 2 mandarin, 3 egész sárgabarack, 3 púpozott kanál friss gyümölcssaláta, 3 dkg aszalt gyümölcs, 1 pohár (2 dl) 100%-os gyümölcslé, 10-15 dkg friss, párolt vagy mirelit bogyós gyümölcs (pl. málna).

Zöldségek: 1 nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 1 közepes burgonya, 10 dkg főtt, párolt zöldség, saláta, főtt hüvelyes (pl. bab, lencse), 1 pohár (2 dl) 100%-os zöldséglé.

Esti gasztronómia: Miért fontos, hogy együtt egyen a család?

Ha a gyermek válogatós, játszik az étellel vagy étkezés közben inkább a tévére figyel, akkor bizony baj van. Sajnos sok szülő szembesül ezzel a problémával, aminek elkerülésére az egyetlen módszer, ha nyugodt körülményeket teremtünk az otthoni közös étkezésekhez. Kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le az újságot, és inkább teremtsünk közös élményt a család számára a beszélgetéssel fűszerezett étkezés alkalmával. Ne feledjük, hogy a gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások, illetve elsajátított ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is.

A vacsora lehet hideg is, meleg is, váltogathatjuk is, hogy két-háromnaponta főzünk, máskor pedig szendvicseket készítünk krémekkel vagy sajttal, de nyers zöldséget is kínálhatunk könnyű mártogatóssal. A lényeg, hogy a hangsúly itt is a változatosságon legyen. Amikor nincsen sok időnk, de szeretnénk valami különleges vacsorát kínálni, akkor se essünk pánikba: készítsünk valamilyen tésztaételt (teljes kiőrlésű lisztből készült tésztából) hirtelen sült zöldségekkel, párolt hallal vagy csirkével, dobjunk össze egy tartalmas zöldséglevest, vagy készítsünk például bulgurt, kuszkuszt, kölest (ezek a köretfélék nagyon hamar elkészülnek) gabonafasírttal, sült tofuval.

Hogyan lehet formálni a gyermek helyes étkezési szokásait?

Azzal, ha játékos módon bevonjuk őket az étrend megtervezésébe és az ételek elkészítésébe. A kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust. Formálódik az ízlésük, rögzülnek a táplálkozási minták, illetve a táplálkozási magatartás is.

Már az óvodások is élénken érdeklődnek a külvilág iránt, és ezt az ügyes szülők ki is használhatják, hiszen a gyerekeket bevonhatják az ételkészítésbe – a gyerek ügyességétől függően, és a megfelelő biztonság mellett. Ha aktív részesei az előkészületeknek, akkor biztos, hogy az étkezésnél sem csak passzív megfigyelők lesznek, sőt még büszkék is lesznek rá, hogy a reggeli elkészítéséhez ők is hozzájárultak.

Forrás: Nestlé

További cikkek hasonló témában

Stílusok tökéletes ötvözése
Az épület (Cove Hollow) New Yorkban található, a...
Szilveszteri buli az otthonodban
Annak, aki házigazdája lesz egy évbúcsúztató...
18. őszi BabyMarkt Babaholmibörze és Gyerek Expo ®

Téged is vár az ország legnagyobb babaholmibörzéje!

Jacuzzi otthon
Egy közismert név, márka és egy életérzés,...

Hozzászólások