Jelenlegi hely

Design ház az Alpokban

Design ház az Alpokban
Az első benyomás, amikor ösztönösen eldöntjük valamiről, hogy tetszik-e vagy sem, az első pillanatban adott. Benyitunk egy ismeretlen ajtón, belecsöppenünk egy család életébe, magánszférájába, érzékszerveinkkel átvesszük a lakás színeit, stílusát, otthonosságát.
Ebben a házban összehangoltak az árnyalatok, megtervezett és jól kitalált az enteriőr, stílusos és elegáns. A fa és kő kombinációját magán viselő ház külső formája kevésbé sejteti az extra építészeti adottságú belső teret. A felső emeleten található lakótér mintegy stúdiólakásként funkcionál, hiszen a helyiség egyáltalán nem osztott, még oszlop és paraván sem tagolja. A hegyekben gyakran használatos gerendás fa tetőszerkezet különleges formája és modern kivitelezése finoman hangolja egységbe a hagyományt  és az abszolút modern be és elrendezést egyaránt.

A hatalmas nyílászárók szinte minden oldalfalat elfoglalnak, így az egyébként is hatalmas helyiség optikailag még növekedik. Szokatlan, de annál tetszetősebb lakberendezői megoldás a térbe helyezett fürdőkád, amely oldalfalak nélkül, fedetlenül mintegy ácsorog a nappali és háló rész között.

A kádból is élvezhető a leginkább a panoráma, azonban annak nem mindennapi elhelyezkedése miatt, hagyományos használatát kevésbé teszi lehetővé. Különleges megoldás az üvegfalba épített külső kandalló, amelynek füstelvezetéséről, nem a hagyományos hegyvidéki terméskőből épített kémény gondoskodik.

Plusz kilátást nyertek a kandalló üvegfalba helyezésével, azonban így a kémény erősen indusztriális és tájidegen látványát is jól látható a házból. Amely nagyon érdekes építészeti elem. A berendezésben az otthonosságra törekedtek, így a kanapé hideg bőr felületét meleg állatszőrrel tették kuckósabbá. 

Az alsó szinten egy sokkal komolyabb fogadószoba látvány tárul elénk, stílusát tekintve ez is modern. A szögletes falak és a szintén szögletes, szinte minimál stílusba hajló bútorok élein az oszlopok lágyítanak kicsit. Egyébként minden nagyon szabályos: a beépített könyvespolc, és az ülő alkalmatosságok elrendezése is. Visszaköszön az emeletről már jól ismert tehénbőr mintázat, mely otthonosabbá teszi ugyan a nappalit, ellenben sehol nem lágyítja a berendezést szőnyeg vagy függöny.

A fürdőszoba is a ház modern vonulatát viszi tovább, talán még letisztultabb formában, hiszen itt csak két szín a sötétbarna és a fényes hófehér váltakozik egymással.

A konyhában a praktikum volt az elsődleges cél, a faltól falig beépített fa tálalószekrény és a zöld konyhaszekrény, amely színében az egész ház hangulatához és a táj szépségéhez is illeszkedik. Az étkezőasztal üveglapja köszön vissza a csupa ablak helyiségben, amelyet a biederes hangulatú fa székek koronáznak meg.

A minden ízében 21. századi ház a svájci Alpokban otthonos és remekel a lakberendezői bravúrokban.

Szöveg. Szatmári Éva
Fotó: Jan Carneth

További fotók a galériában.

További cikkek hasonló témában

A lakás hűtése
A megfelelő nyílászáró, redőny vagy zsalugáter...
Kényeztetés felsőfokon
A legendák szerint Egyiptom uralkodónője...
A kő és a fa otthona

Ez az impozáns otthon Ausztráliában...

Fa szerekezetű kocka-ház

Ausztráliában található ez a megújított...

Hozzászólások