Jelenlegi hely

Csodálatos panoráma

Csodálatos panoráma

A tervezési feladatot 3 évvel ezelőtt kaptuk, amikor a Pest megye északi részén lévő község rendezési terve lehetőséget adott a hegyoldal területén lakóépületek építésére. Az utca elején a 80-as évek építészetére jellemző családi házak épültek, míg a hegy gerincén 4 szintes lakótelepi házak sorakoznak.

A telek jó természeti adottságai miatt az épület elhelyezése nem okozott problémát, nem kellett meglévő épületekhez szorosan igazítani, de a később létrejövő utcaképre gondolni kellett. A terület erős lejtése és a déli tájolás is szerencsésen egy irányba esett, így a megrendelő és a tervező egyetértésével az épületet a telek bal felső végpontja felé igazítottuk, úgy, hogy kellő távolságot tartsunk a felettünk lévő gerincen álló sorházaktól. Alaprajzilag az épület elfordul ettől az iránytól. A feltáruló csodálatos panoráma felé irányítottuk a lakóházat, melyet L alakban nyitottunk meg. Az L középső részébe köríves lezárással került a földszinten az étkező helyiség, a völgy felé eső "szárba" pedig a nappali. A kilátás érvényesülése érdekében ezekben az irányokban nagyméretű üvegfelületeket terveztünk.

A nappali véghomlokzatán tovább fokozva a tájolásból adódó lehetőséget, félköríves záródású télikertet terveztünk, melyet felülről a tetőtér hasonló alakú erkélye fed. Az építés első fázisában ez a télikert még nem készült el. A ház északi frontja felé helyeztük a konyha, kamra, fürdőszoba, lépcsőtér helyiségeket, és megfelelő ablakokkal láttuk el, funkció és irány szerint. A lépcsőtér egyedi alakja töri meg az L alakú épület külső tömegét, mely belül egyedi húzott lépcsőt takar. Fontos, hogy a szabályosan szerkesztett - nem egy pontba húzott - lépcsőt a tervek szerint készítették el, amit sajnos sok helyen a mesterek nem követnek. A lépcső az épület súlypontjához közel indul és érkezik a tetőtérben, ezzel csökkentve a közlekedő területet. Fent három szobát, fürdőszobát, wc-t, gardrób helyiséget terveztünk.

A tető két nyeregtető metszete, egy fióknyereggel az L szárai között lévő részre, és egy fióknyereggel a lépcsőtér felett. A déli irányba eső erkély felé a tető szerkezetét kinyújtottuk, a középső nyereg feletti gerinc végpontját pedig kihúztuk. A homlokzaton a természetes anyagok használata dominál. A héjazat koronafedéssel rakott hódfarkú cserép, a nyílászárók fából készültek, és bátran megmutattuk a tetőszerkezet látszó részeit, melyeket anyagában színeztünk.

Reméljük, hogy az épület formavilága, elhelyezése, és homlokzatképzése hozzájárul a település építészeti értékeihez.

Tervezô: SzeRaKo Építész Tervezô Iroda
Információval szolgált: Rákos Bertalan

További cikkek hasonló témában

2013-as szocpol igénylése - mire számíthatunk 2014-ben?

A szocpol legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű új...

Színek, formák kavalkádja

Az antik mozaikművészetet nehéz überelni, de a mozaik ma is...

Szerelt technológiák a lakóházépítésben 2.

A továbbiakban szólnunk kell az épületekkel szembeni...

Hozzászólások