Jelenlegi hely

Country a városban?

Country a városban?
A huszadik század első évtizedeinek kereskedői még jól tudták, hogy a kirakat, amelyen át egy hangulatos és vonzó világot pillantunk meg, megállítja, majd becsalogatja az üzletbe az utca emberét.  Ezzel a nagyon egyszerű és magától értetődő eszközzel manapság mintha kevesebben élnének, noha az elv továbbra is „működik”, ahogy erről éppen a napokban bizonyosodtam meg. Egy Budapestre ritkábban látogató barátom a Paulay Ede utcán autózva véletlenül pillantotta meg a Kéttemplom Galéria kirakatait - és azonnal „féket nyomott”.  Pár méterrel arrébb leparkolt és tervezett napi programját felülírva, közel egy órát töltött a galériában.
Design orientáltságát tudva meglepő is lehetne , hogy egy country ízlést képviselő üzletben ilyen sokáig időzött, ám mégsem  csodálkozom. S hogy miért?  A válasz igen egyszerű: a Kéttemplom Galéria több mint másfél évtizedes fennállása alatt nagyon következetesen képviseli a leginkább az „otthonosság” fogalmával leírható lakberendezési irányzatot.

Működésének első, még kizárólag Kecskeméthez kötődő időszakát a hazai népi kézművesség, tárgy- és lakberendezés hagyománya motiválta. A városiak által megvásárolt vidéki birtokok és a környékbeli tanyák autentikus berendezési igényéhez alkalmazkodva formálta kínálatát, ám a közelmúltban a country fogalmát – és francia, belga, holland termékekkel kínálatát is - erőteljesen kitágította és a városi környezethez, akár egy körfolyosós bérházi lakás adottságaihoz is jól alkalmazkodó lakberendezési arculatot alakított ki. Hát ez utóbbit pillantotta meg a kirakaton keresztül a kortárs design iránt elkötelezett ismerősöm! 

A népi gyökerek ma is felfedezhetők a bútorok kézi faragásaiban, a természetes anyagokban, az arányokban és formákban, ám ezek kifinomultsággal, érzékenyen megmunkált részletgazdagsággal és a 21. századi városi életformában is tökéletes kényelmet nyújtó otthonossággal társulnak. A klasszikus country mellett megjelentek az erőteljes – meggypiros, sötétzöld, mélykék – színű fenyőbútorok, a meleg fényű asztali lámpák, de látható klasszikus füles fotel vagy  16. Lajos stílusú kanapé is  - akár a legújabb textiltrendből választott kárpittal bevonva.

           

A fából faragott hatalmas holland gyertyatartókkal, francia porcelán tányérokkal, és belga csiszolt üvegpoharakkal terített asztal már a közelgő ünnepre emlékeztet, miként karácsonyfára való különleges szépségű díszek és a fa alá helyezhető tárgyak, ajándékötletek sokasága. Jól tudom, vannak törzsvevők szép számmal, akik év közben is gyakran bekukkantanak, ám karácsony előtt egészen biztosan megjelennek és csomagokkal megrakottan távoznak.

           

De mint a fenti példa is jelzi, van, akik csak mostanában figyelt fel a Kéttemplom Galériára és saját bevallása szerint, azonnal „függővé” is vált. S ha ez a függőség az ízlésről, az otthonosságról, a szépségről szól, ne féljenek tőle!

           

Pillantsanak be a kirakaton át, a többi már megy magától!

Cikk szerzője: Rubóczki Erzsébet.

További cikkek hasonló témában

Újkori kényelem
Mexikó-cityben élő vendéglátóinknak egyetlen...
Egyszintes lakás Franciaországban

Ez az egyszintes apartman Rennes...

Egyensúlyban a színekkel

A StudioPine Iroda által készített...

Londoni képeslap

Mintha egy képeslapba csöppennénk, olyan pazar panoráma tárul...

Hozzászólások