Jelenlegi hely

CO, a láthatatlan gyilkos

CO, a láthatatlan gyilkos
Sűrűsége közel áll a levegőéhez, annál csak csekély mértékben kisebb, ennélfogva a szénmonoxid bár jellemzően felfelé száll, a levegővel kis légáramlás hatására is intenzíven keveredik, ezért helyiségen belüli rétegződést gyakorlatilag nem mutat (plafonon nem gyűlik össze).
Minél nagyobb a szénmonoxid koncentrációja, annál gyorsabban halmozódik a vérben, annál gyorsabban jelentkeznek a mérgezési tünetek. Az enyhe CO mérgezés tünetei a fejfájás, szédülés, egyensúlyvesztés, émelygés, hányinger, hastáji fájdalom. Ahogy halmozódik a szénmonoxid a szervezetben, úgy erősödnek a tünetek. Árulkodó jel lehet, ha a család több tagjának is egyszerre hasonló tünetei vannak, vagy ha a tünetek gyorsan elmúlnak, ha elhagyják a lakást és újra jelentkeznek, ha haza térnek, illetve ha a tünetek szezonálisan jelentkeznek, például jellemzően a fűtési szezonban.

Hogyan keletkezhet szénmonoxid?

Minden olyan készülék potenciális veszélyforrás, mely fosszilis tüzelőanyagot (gáz, olaj, fa, szén, egyéb) használ fel működése során. Ilyen készülékek a gázzal működő kazán, konvektor, vízmelegítő, tűzhely, főzőlap, hősugárzó, a fával, olajjal, szénnel, vagy egyéb tüzelőanyaggal fűtött vegyestüzelésű kazán, kandalló, kályha, cserépkályha.
Nem csak a saját készülékeink, de a szomszéd készülékei is veszélyforrást jelenthet.
Számos szomorú példa mutatja, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt szenvednek szénmonoxid mérgezést, vagy a nem megfelelő beszerelés okozza a bajt. Becslések szerint évente 10-30 ember szenved halálos szénmonoxid mérgezést Magyarországon, az enyhébb lefolyású mérgezések számát pedig megbecsülni sem lehet.

Három lépés a CO mérgezés elkerülése érdekében

    * Telepítsen CO riasztót
    * Végeztessen rendszeres karbantartást a tüzelő berendezésein
    * Ismerje meg, és ismerje fel a jeleket, a mérgezés tüneteit

Fenti lépésekkel jelentősen csökkenteni lehet a szénmonoxid lakásba történő bejutásának veszélyét és így a mérgezés kockázatát, de a legnagyobb gondosság ellenére is - rajtunk kívülálló okok miatt (például: készülék meghibásodás, időjárási körülmények, szomszédok tevékenysége) veszélyes szintet érhetnek el a mérgező gázok a lakásban.
Egy megfelelően működő és megfelelő helyre felszerelt szénmonoxid riasztó segítségével még azelőtt értesülhetünk a szénmonoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket is okozna. A készülékek rendszeres karbantartásával minimalizálhatjuk a meghibásodás okozta szénmonoxid mérgezések kockázatát.

Hogyan működik a szénmonoxid vészjelző?

Sokféle szénmonoxid vészjelző kapható a piacon ezek lelke, az érzékelő szenzor, ami a szénmonoxid jelenlétét érzékeli és veszély esetén riaszt. Az érzékelő szenzor lehet katalitikus, félvezető, vagy elektro-kémiai elven működő. A 2001-ben bevezetett, CO vészjelzők tulajdonságaira és üzemeltetésére vonatkozó szabvány előírásainak csak az elektro-kémiai szenzorral szerelt vészjelzők képesek megfelelni.
A korszerű szénmonoxid vészjelző működése azon alapszik, hogy egy, a szénmonoxidot elnyelni képes vegyi anyag a szénmonoxid elnyelt mennyiségétől függően megváltoztatja fizikai jellemzőit, melyet elektronikusan mérve veszély esetén a készülék fény és hangjelzéssel riaszt, esetleg ezeken felül elektromos kapcsolójelet is ad (például kazánt áramtalanít). Mivel az emberi szervezetben a szénmonoxid halmozódva okoz mérgezést, a szénmonoxid vészjelzőknek a halmozódás veszélyére kell figyelmeztetniük.
Ez azt jelenti, hogy az emberi egészségre nem ártalmas CO koncentráció esetén a készülék nem riaszthat. Kis koncentráció esetén a vészjelzőnek csak akkor szabad riasztania, ha a szénmonoxid olyan sok ideig van a légtérben, hogy a halmozódás miatt mérgezés léphet fel. Minél nagyobb a CO koncentráció, annál gyorsabban kell a készüléknek riasztania.

Hova kell a szénmonoxid vészjelzőt felszerelni?

A szénmonoxid vészjelző csak akkor nyújt biztonságot, ha megfelelően került elhelyezésre. A helyes elhelyezéshez figyelembe kell venni, hogy a szénmonoxid bár felfelé száll, a levegővel elkeveredve nem mutat olyan rétegződést, mint például a földgáz. A szénmonoxid belélegezve okoz mérgezést, ezért a riasztó elhelyezése légzési magasságban célszerű. A riasztás hangját éjjel a hálószobában is olyan hangerővel lehessen hallani, hogy arra felébredjenek. A veszély korai észlelése érdekében a vészjelzőt a szénmonoxidforrás (pl. kazán, kandalló) közelében kell elhelyezni.
Ha a készüléket a falra rögzítjük, akkor az legyen magasabban az ablak és az ajtó felső élénél, de legalább 15 cm-rel a mennyezet alatt legyen. Ha a készülék a mennyezetre kerül, akkor legyen legalább 30 cm-re minden egyes faltól. Ha a helyiségben válaszfal vagy más térelválasztó is található, akkor a vészjelzőt a potenciális szénmonoxidforrással azonos részben kell elhelyezni. Ha a mennyezet lejt, akkor a készüléket a helyiség magasabb részében kell elhelyezni. A hálószobában és más a potenciális szénmonoxid forrástól távoli helyiségben elhelyezett vészjelzőt a helyiség azon részén kell felszerelni, ahol a helyiségben tartózkodók levegőt vesznek. Tehát hálószobában a vészjelzőt az ágy magasságában kell felszerelni.

Nem szabad szénmonoxid vészjelzőt felszerelni az épületen kívül, szekrénybe, vagy az alá, nedves, vagy nyirkos helyre, közvetlenül a mosogató vagy tűzhely fölé. Ugyanígy ablak, ajtó közelébe, vagy olyan helyre sem, ahol légáramlat, huzat az érzékelést befolyásolhatja, (pl. beszívó vagy elszívó ventilátor, függöny, bútor.)
Ahol a por vagy egyéb szennyeződés összegyűlhet és elszennyezheti az érzékelőt, megakadályozhatja annak működését. Olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet -10°C alá süllyedhet, vagy 40°C fölé emelkedhet, ne szereljünk érzékelőt.

Mit tegyünk, ha megszólal a szénmonoxid vészjelző?

A legfontosabb szabály, hogy soha ne vonjuk kétségbe a szénmonoxid riasztó jelzését. Ha a szénmonoxid vészjelző riaszt, akkor nyissuk ki az ablakokat, kapcsoljuk le a fűtő készüléket, és ne is kapcsolja vissza, amíg azt szakemberrel át nem vizsgáltatta. Menjünk ki a lakásból tiszta levegőre, és győződjünk meg arról, hogy mindenki elhagyta a lakást. Kérjünk orvosi segítséget, ha szénmonoxid mérgezési tüneteket észlelünk magunkon vagy másokon.

További cikkek hasonló témában

Lakásfelújítási ötletek
Minden ember álma vagy rémálma, azonban ha...
A túllocsolás jele növényeinknél!
Fehéredik és penészedik a föld? Sárgulnak a...
Modern ház Ptujban

A szlovén Ptuj városában található ez a...

Hozzászólások