Jelenlegi hely

Bali - Keletről az Édenbe

Bali - Keletről az Édenbe
A szigetnek sok arca van: varázslatos tengerpartjai mellett festői szépségű tája rizsteraszokkal tarkított, és a balinéz őslakosok által istenként tisztelt tűzhányók kristálytiszta vizű tavai is szemet gyönyörködtetőek. A mesés szigeten elbűvölő harmóniában él együtt ember, természet, kultúra, spiritualizmus és vallás.

A kortárs, nyaralónak szolgáló villa építése során elsőd­leges szempont volt a kör­nyezetbe való tökéletes be­­illeszkedés. A hagyo­má­nyos mediterrán lakó­házakat az egy­sze­rűség, a szárazföld és a tenger in­­­tegrálása jellemzi, építészeik figye­lembe veszik a kontextust, a természeti kör­nyezetet és a fenn­tarthatóságot. Egyedi sajátosságuk visszanyúlni a hagyo­má­nyokhoz, tradíciókhoz és helyi stílusokhoz – s ezek segítségével eredetit és természet közelit alkotni. A letisztult, tengerparti villa érzékenyen reagál a kör­nyezetére, ezt rögtön a külső fa­bo­rításon is jól látjuk. A természetes anya­gok használata az egész épületben fon­tos szerephez jut. A nappali födémszerkezetét is fával bur­kolták, kikü­szöbölve a hagyo­má­nyos mennyezetet, így a tér még nagyvonalúbb és szellősebb. A nappali szo­bá­ban a merbau fa és fehér szín kom­binációja váltakozik. A klasszikus és glamour kiegészítő lakberendezési tárgyak keveredéséből egy letisztult vonalvezetésű, nyugodt ente­ri­őr bontakozik ki.

Ér­de­kes és szép megoldás az ugyanazon fahatású és textúrájú fal­dekoráció és az azt keretező két falikar lámpaernyője. A folytonosság ábrázolásaként, a modern, geometrikus formába rendezett 6-4-4 elosztású hófehér ülőgarnitúrát két lábzsámoly zárja. A párnák kék színe töri meg az egysíkú színvilágot, így hozva a térbe a vízparti jelleget.

A hálószobában is folytatódik a kon­zekvens lakberendezési ötlet, a sötét-világos színkontraszt. A franciaágy baldachinja az intimitást erősíti, a hófehér muszlin anyag könnyedségével be­engedi a tengeri fuvallatot a helyiségbe. A fürdő és hálószoba egyaránt a te­raszra nyílik, amelynek deszkázata egy szintben fekszik a belső tér padlójával, ennek köszönhetően az üvegajtók eltolásával szinte törés nélküli átmenet keletkezik a belső és a külső tér között.

A fürdő és hálószoba különlegessége a franciaágy mögött kialakított falszakasz, amelyet a fürdő felőli oldalán gardróbszekrénnyel láttak el a tervezők – így hódolva még inkább a termé­sze­tességnek és a szabadságvágynak.

A fürdőszobában a fény–árnyék kontrasztját figyelhetjük meg, melyet a világos–sötét színváltások erősítenek. Modern stílusúak a nagyméretű, kőhatású világos burkolólapok, a hófehér porcelán- szaniterek, a sötét tónusú kiegészítő bútorok és dekorációk. Az üvegajtók a zuhanyzóba vezetnek, melyet fadeszkás hátlap zár, az átlátszó tetővel olyan érzést keltve, mintha egy kültéri zuhanykabinba sétálnánk. A fehér, dupla mosdótálak, a szabadon álló vaskos kád és a szintén szabadon álló különleges csaptelep is modern hangulatot teremt a fürdőben.

A zuhanykabin másik oldalán, a vendég fürdőszo­bából egy hatalmas méretű kültéri medencébe vezet­het utunk. A vízszintes kialakítású tükör biztosítja a tér nagyvonalú megjelenését. Ha egyáltalán lehet még fokozni a luxus érzését, akkor a televízió ezt támasztja alá. A teraszon az úszómedence kék mozaik burkolata az ég színét ismétli, amelyet a keményfa padló burkolata keretez.

Természetes és tradicionális. Modern és mediterrán. És ennél még sokkal több, ami elmondható a Bali szigetén álló édenkerti, családi villáról.

Szöveg: Szatmári Éva
Fotó: Joahim Weber

További fotók a galériában.

További cikkek hasonló témában

Én-idő, otthon-idő

Mit nevezünk Én-időnek, és vajon mi lehet az otthon-idő? Az Én-idő...

Pazar panoráma

Budapesttől néhány különleges panoráma fogadja a település...

Passzív hűtéssel a hőguta ellen
A passzívházakban télen kellemes meleg van, bár...

Hozzászólások