Jelenlegi hely

Az otthon színei

Az otthon színei
Bátran lemondhatunk az egyhangú fehérről és párosíthatjuk merészen a színeket, de csak óvatosan: ne az egész helyiséget fessük be egy erőteljes színnel, hanem csak egy-egy olyan falszakaszt, ahol kiemelni, hangsúlyozni szeretnénk valamit.  Gyakran előfordul, hogy bizonytalanok vagyunk a színek kiválasztását illetően és ez nem véletlen.
Gondoljunk csak egy virágzó kertre, pl. a piros rózsa, ami feltölt energiával, vagy a kék nefelejcs, ami megnyugtat. Ne kifejezetten egy bizonyos színre gondoljunk, mivel ha megnézünk egy színskálát, látható, hogy mennyi árnyalat létezik egy színen belül.

A színválasztásnál figyelembe kell vennünk a helyiség méretét és a belmagasságot is. Köztudott, hogy a világosabb árnyalatok optikailag tágítják, míg a sötétebbek „összenyomják” a teret.

Mi is a színek jelentése?

Piros
Önmagában a legdinamikusabb és legszenvedélyesebb szín, a szerelmet, a szenvedélyt és a bátorságot szimbolizálja. Figyelmet parancsoló szín, a pirosnak nagy érzelmi hatása van. A piros a tűz és az erő színe, nagyon energikus. Világosabb árnyalatai az érzékenységet, a szenvedélyt jelképezik, míg a sötétebbek az akaraterőt, a dinamizmust és a bátorságot sugallják. A használatánál érvényes az a szabály, hogy a kevesebb, több!

Narancs
A sárga és a vörös keverékéből előállított narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz.
A lelkesedés, a kreativitás, a praktikusság, az elhatározottság és a koncentráltság színe. Mivel nagyon meleg szín, növeli a szervezetben az oxigén mennyiségét. Élénk, világos tónusban a narancssárga kedélyes, vidám és játékos. Sötétebbé téve egzotikussá, izgalmasabbá válik. Fiataloknak kifejezetten ajánlott.

Sárga
A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít és tágassá tesz. A nap melegét érezzük egy sárga színű helységben. Boldogságot, nevetést és energiát termel. Erősíti az együttműködést a családban, társaságban és a barátok között. A világossárga a frissesség és az öröm színe. Az árnyékos színekkel vigyázzunk, mert borús érzetet kelthetnek.

Zöld
Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. A természet és az új energiák színe, a fejlődést, a harmóniát és a termékenységet szimbolizálja. Az emberi szem számára nagyon megnyugtató szín. Új lendületet ad. A sötétzöld a harag és a becsvágy színe, míg a moha zöld az érzelmeink gyógyítását szolgálja, az olívazöld pedig a béke színe. A kivizöld a friss energiákat gerjeszti, a smaragdzöld a gondolatok vagy az anyagi javak gazdagodásához kapcsolódik.

Kék
A gondolkodás és a koncentráció színe. A kék ég és a tengerek színe. A reményt, a bölcsességet, az intelligenciát és a becsületet szimbolizálja, a nyugalomra és a békességre asszociál. Csökkenti az étvágyat, inkább a folyadékbevitelre, az ivásra serkent. A világoskék nyugtató, relaxáló és gyógyító hatással bír. A sötétkék a komolyság és a becsületesség segédeszköze.

Fekete
A fekete szín az intelligencia és az erő. Ha mondjuk naranccsal vagy pirossal kombináljuk, csökkenthetjük a agresszivitását. Világos színekkel elegáns hatást érhetünk el.

     

Fehér
A fehér jóságot, egyszerűséget és ártatlanságot sugall. A tisztaság, a könnyedség, a frissesség érzetét kelti. Tökéletes szín, mert minden más színt magában hordoz.

Barna
Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza berendezési tárgyainkat. Szimbolizálja a testi kényelmet, a nyugalmat és az elégedettséget.

A színek megfelelő párosításával egyedivé, karakteressé tehetjük lakásunkat.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Energetikai tanúsítvány

Kérdések-válaszok.

Brit Pop

Ben Rousseau fenegyerek,  új üstökös a brit design közel sem...

Adventi koszorú

Az ünnepek közeledtével mindenki elkezd ilyen vagy olyan módon...

Hozzászólások