Jelenlegi hely

Amit a konyhabútorokról tudni kell...

Amit a konyhabútorokról tudni kell...

A KERMI megszűnésével Magyarországot olyan mértékű konyhabútor-dömping érte el, hogy vevő legyen a talpán aki el tud igazodni a konyhák világában. Bútorgyártók sokasága gyárt, vagy szeretne konyhabútort gyártani. Ez nem lenne baj, ha értene is hozzá. Sajnos nagy többségük silány minőségű anyagok felhasználásával igényesség nélkül teszi mindezt.

A konyha külön világ a lakásban, lehet a lakás "ékszere", de rossz tervezés vagy rossz minőség esetén sok bosszúságot okozhat. Szeretném a tisztelt olvasó figyelmét felhívni néhány fontos szempontra mielőtt konyhabútort vásárolna.Az első, egyik legfontosabb a bútor (korpusz) vázrendszere. Viszonylag jó gépparkkal rendelkező gyártó is 1-1,5 mm-es eltéréssel gyárt korpuszt, ami konyhabútor esetében komoly esztétikai hiányosságokhoz vezethet. Gondoljunk bele, ha két elem kerül szélsőséges méretekkel egymás mellé, akkor a méretkülönbség akár 3 mm is lehet.Ma már alapvető követelmény, hogy az elemek 1-2 tizedmilliméteres pontossággal illeszkedjenek. Illesztett csapokkal legyenek egymáshoz rögzítve, biztosítva legyen a függesztett elemek bármilyen irányú állíthatósága. Az alsó elemeknél szükséges a lábazat állíthatósága (kamarláb), az egybefüggő takarólábazat por- és vízzárása.
Fontos része a bútornak az ajtókivető pánt minősége. Sok kellemetlenséget okoz, ha néhány hónap használat után lóg az ajtó és soha többet nem lehet beállítani. Ennek elkerülése érdekében, csak jó minőségű, tiplizett kivető pánttal érdemes megrendelni a bútort.Kedves háziasszony! Kellemetlen meglepetés, mikor a fiók előlap a kezében marad, vagy éppen leszakad a fiókfenék. Javaslom, hogy csak fémkerettel és korpusz vastagságú fenéklappal szerelt fiókot fogadjon el.A konyhabútor következő kritikus pontja a munkalap. Komoly gyártók ma már 4 cm vastagságú munkalapot használnak. Figyeljen, hogy a felületi kemény réteg alatti laminált lap egybefüggő ragasztási vastagsága minimum 5 milliméter legyen. Óvakodjon a túl olcsó munkalapoktól! L vagy U alakú elrendezés esetén a munkalapok illesztett marásokkal tökéletesen összehuzathatók legyenek.Most hogy a teljesség igénye nélkül túl vagyunk a bútor vázrendszerén válassza ki a megfelelő színű, marásmintájú, minőségű frontot.
Jelenleg Magyarországon elsősorban pénztárcakímélés miatt legkedveltebbek a fóliás felületek. Sokféle marásmintával, illetve színben kaphatóak. Fóliás frontú konyha vásárlásánál legyen nagyon körültekintő.A forgalomban lévő fóliás frontok nagy többsége túlzottan sérülékeny, 70-80 foknál leolvadhat (pl: sütő melletti elemek). Esetenként a nem megfelelő fóliavastagság miatt leválik, csillog, mű hatású. Van néhány magyar, illetve import konyha, melynek fóliái 120-130 fokot is kibírnak, nagyon jó minőségű fóliából, speciális eljárással készülnek. Nem csillog, fahatású, tökéletes minőségű. Ezekre a bútorokra a gyártók általában 36 hónap garanciát vállalnak, ami nem utolsó szempont. Érdemes a bútorstúdióknál érdeklődni.Következő kategória a festett felületű konyha, melynek kiválasztása még a fóliásnál is nagyobb körültekintést igényel. Legkedveltebbek a magas fényű frontok, melyeknél alapvető követelmény, hogy UV stabil festékkel készüljön, mert csak így biztosítható a fény- illetve színtartósság. Ne legyen a festésen narancsosodás, az éleken festékfolyás és a felület oldalról nézve is tükörsima kell hogy legyen.
Általában teljes RAL színskála szerint is rendelhető, de célszerű a gyár által ajánlott színekből választani.Legmagasabb árkategóriájú konyhák, a fa illetve MDF furnérozott frontúak. Ebben a kategóriában a legnehezebb a döntés. A fa természetes, élő anyag, ennél fogva rossz feldolgozási technológia esetén néhány év múlva az illesztéseknél megnyílhat. Egyre több vásárló kifogásolja, a frontok színegyenetlenségét, de mivel a fa a pácolásra erezettől függően különbözőképen reagál, ezért a színeltérés kiküszöbölhetetlen, sokak számára ettől szép. Aki egységesebb, homogénebb frontokat szeretne, annak javaslom, az MDF furnérozott felületeket. Nyugat-Európában egyre elterjedtebb, mivel lényegesen stabilabb, ellenállóbb mint a fa, külső hatásokra nem reagál. Az MDF furnér a jövő konyhabútorfrontja, sajnos Magyarországon jó minőségű furnérozással nagyon kevés konyhastúdióban rendelhető.Remélem a fenti néhány tanácsommal segítségére tudtam lenni, mielőtt konyhabútor vásárlásra gondolna.Információval szolgált:

Péter István, Glória Bútorbolt

További cikkek hasonló témában

Stájer-i építészet

Egy kortárs épület átalakulása.

Talpalatnyi természetesség
Napjainkban, otthonunkban reneszánszát éli a...
5 szuper légfrissítő
Télen kevesebbet szellőztetünk így otthonunk...
Gyerekjáték elkészíteni
Minion figurás italos palackok. A Minion figurás...

Hozzászólások