Jelenlegi hely

Allergénmentes otthon

Allergénmentes otthon
Az allergiás betegség egyfajta életmódváltást is kíván, a környezet allergénmentesítésével ugyanis a tünetek előfordulása és mértéke is csökkenthető, az esetleges új megbetegedések kialakulása pedig elkerülhető. Ismerjük meg most azokat a módszereket és eszközöket, melyek segítségével otthonunk allergénektől mentessé tehető!
A penészgomba és a házi poratka az allergiás és asztmás tünetek leggyakoribb kiváltó tényezői. Elszaporodásukat a lakás magas páratartalma kifejezetten segíti. Ennek elkerülésére fontos, hogy hőszigeteléshez, festéshez jó légáteresztő képességű anyagokat használjunk, így a „lélegző falak” is segíthetik a pára távozását.

A penész mellett a másik fő beltéri allergén a háziporatka ürüléke. A poratkák kedvenc élőhelye a szőnyeg, a kárpit, a függöny, a bútorhuzat. Az atkák elleni harc első lépése legyen ezek kiiktatása. A háziporatka allergiában szenvedő beteg lakásának padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen. A lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek. A bútorok bőr illetve műbőrborításúak.

Plüssállat-mentesítés

A gyermekek igen gyakran játszanak és alszanak különböző plüssállatokkal. Sajnos bármennyire kedvesek ezek a játékok, tudni kell, hogy igen jó búvóhely az atkák számára. Lehetőleg az allergiás gyermekek ne aludjanak plüss-állattal. Igyekezzünk olyan állatot beszerezni, mely magas hőfokon (60 Ceslius fok felett) havonta mosható. Ha ez nem lehetséges, akkor hetente fagyasszuk le a játékállatot legalább 12 órára.

A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után mosunk is, ugyanis a fagyasztás elöli az atkákat, de megmaradnak az allergének, melyeket csak mosással lehet eltávolítani. Az atkákra a napfény is pusztítólag hat, ezért az állatok napoztatása is megfelelő megoldás lehet. Sajnos az allergének ezen esetben sem távoznak, ezért a mosás itt is indokolt.

Tippek

- Az ágynemű huzatot hetente cserélje, s legalább 60 °C-on mossa!

- Használjon olyan matrac- és ágyneműhuzatot, mely az atkák számára átjárhatatlan, s mégis jól szellőzik.

- Soha ne fésülködjön a hálószobában!

- Ne engedjen be háziállatot a lakásba, főképp ne a hálószobába!

- A bútorok kárpitja lehetőleg szintetikus anyagú legyen! A bőrhuzat előnyösebb, mint a természetes anyagból készült szövet.

- A szőnyegeket lehetőség szerint cserélje ki résmentesen fugázott parkettára, melyek könnyen tisztíthatók!

- Lehetőség szerint minden "porfogót" távolítson el, mint például szőnyeg, falvédő, párna, plüssállat, stb.!

- Lakása ne legyen túlzsúfolva növényekkel, amin a penészgomba növekedhet!

- Portörléshez mindig nedves ruhát használjon! Egy csepp eukaliptuszolaj segít elűzni az atkákat.

- Szellőztessen rendszeresen!

- Ha teheti magas hegyekbe menjen üdülni, ugyanis 1600 m tengerszint felett az atkák életképtelenek!

- Felmosás, nedves porszívózás után nyissunk ablakot, mert ha sokáig nedves marad a szőnyeg, baktériumok szaporodnak el benne.

További cikkek hasonló témában

Őszi Orchidea és Bromélia Kiállítás

A Budavári Kertészetnek állít emléket az őszi Orchidea és Bromélia...

WWW.DESIGNMANIA.HU - Szerethető tárgyak

Várjuk kiskereskedők jelentkezését termékeink forgalmazásához,...

Színek, formák kavalkádja

Az antik mozaikművészetet nehéz überelni, de a mozaik ma is...

Tetőfedés betoncseréppel
1844-ben Adolf Kroher találta fel Bajorországban...

Hozzászólások