Jelenlegi hely

A télikert

A télikert
Rohanó korunk embere nagyon keveset van a szabadban, és ezért keveset van természetes fényben. Az emberi szervezetnek pedig szüksége van a természetes megvilágításra, a napfényre.
Elsődleges céljuk, hogy olyan új lakóteret hozzon létre, amely az évszaktól és az éppen aktuális hőmérséklettől, napszaktól függetlenül biztosítja számunkra a természet közelségét, a virágok szépségét és a napsütés élvezetét az általuk megnövelt lakótérben.

A télikertek méretét a helyi adottságok határozzák meg, de minél magasabb a belső tere, annál kellemesebb és hangulatosabb időtöltést garantál, főként a melegebb, nyári időszakban.

Tavaszi, téli napsütésben nagyon kellemes kiülni a télikertbe, azonban egy 10-12 m² körüli télikert még nem igazán alkalmas arra, hogy a növényeken kívül bútorokat is elhelyezzünk benne. A terasznövények jellemzője, hogy mennyiségük évről-évre nő, egyre több helyet igényelnek. Ha viszont egy ekkora helyiséget inkább berendezünk, a kevés növény nem adja azt a kellemes klímát, amiért tulajdonképpen az egész készült. Ha szeretnénk kerti bútorokat is elhelyezni benne, legalább 16-18 m²-re kell számítanunk.

A télikert elsődleges funkciója, hogy minél közvetlenebb kapcsolatot teremtsen a környező világgal, a természettel. Ezért minden szabad felületének átlátszónak, illetve fényáteresztőnek kell lennie.

A télikert nem lehet huzatos, nem eshet be az eső és bírnia kell a hőterhelést is. Nagyon fontos a megfelelő hőszigetelés mind energiatakarékossági, mind pedig funkcionális szempontból. A rosszul szigetelt télikert használati értéke a falak és a mennyezet állandó nedvessége miatt leromlik, a ház élettartama pedig lerövidül.

A télikert hagyományos szerepétől elrugaszkodva, ma már teljes értékű lakótérként funkcionál, lehet akár nappaliként, tárgyalóként vagy konyhaként is használni.

Fotók: www.flickr.com

További cikkek hasonló témában

Nagy fürdőszoba, dupla mosdó

A mai Kaliforniában az egyensúly a trendi. Jing és jang, fekete-...

Egységben  az egyensúly

A Fiesta együttes énekese, Csordás Tibi...

Élje át a kő és a design elbűvölő erejét
Fedezze fel a Semmelrock beton térburkoló...

Hozzászólások