Jelenlegi hely

A magyarok kedvence a rántott hús és sültburgonya

A magyarok kedvence a rántott hús és sültburgonya

Túrós csusza, pörkölt, rántott hús és sült burgonya vagy esetleg palacsinta? Mind tipikusan olyan ételek, melyeket előszeretettel készítenek a magyar háziasszonyok. De vajon melyik kerül legsűrűbben a magyar családok asztalára?

A Vénusz kíváncsi volt, hogy milyen ételeket készítettek leggyakrabban a magyarok, valamint mik a jellemző tendenciák a napraforgó-étolaj felhasználás során. A GFK által végzett kutatásból1 kiderült, hogy a leggyakrabban tálalt ételek között az élen a sült burgonya áll 91%-kal, melyet a rántott hús valamint rántott hal, illetve a sült csirke és sült hal követ (90%). A listára ezt követően még olyan ételek kerültek fel, mint a tészta (89%), a pörkölt, a tojásrántotta és tükörtojás (88%), a rizs (86%), főzelékek (85%) valamint a babgulyás és gulyásleves (85%). Érdekes, hogy hurkát, kolbászt csupán a megkérdezettek kicsit több mint fele készít.

A Vénusz szerette volna azt is megtudni, hogy a sült krumpli esetében mire esküsznek a magyar háziasszonyok. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede a mai napig friss burgonyából készíti a sült krumplit, melyet a többség (90%) hagyományos módon, bő olajban süt ki családjának.

A bő olajban történő ételek készítéséből egyenesen következik az a kérdés, hogy egy-egy sütés után átlagosan hányszor használják fel újra az olajat a magyarok, illetve egyáltalán újrahasználják-e. Az eredmények azt mutatják, hogy panírozott ételek esetében leggyakoribb az egyszeri újrafelhasználás (35%), míg a háziasszonyok egyharmada soha nem süt benne még egyszer. Ezzel szemben, a panírozatlan ételek elkészítésekor már csak 18% nem használja újra az olajat. Az egyszeri újrafelhasználók aránya a panírozott ételekhez hasonlóan 35%, a kétszeri újrahasználók aránya viszont már 26%. Ez 8%-kal magasabb, mint a panírozott ételek esetében.

Az eredményekből tisztán látszik, hogy rántott illetve bő olajban készült ételek kerülnek leggyakrabban a családok asztalára. Ehhez a magyar étkezési szokáshoz igazodott az új Vénusz Sütőolaj, mely a hozzáadott speciális Omega-9 zsírban gazdag FritoptiTM étolajnak köszönhetően tökéletes bő olajban sült ételek elkészítéséhez. Ráadásul laboratóriumi teszt igazolja, hogy a Vénusz sütőolajjal többszöri újrahasználás után is ugyanolyan kiváló minőségű, ropogós sült krumplit készíthetünk.

További cikkek hasonló témában

Stílusosan, szeretettel felszolgálni

Anyák napja alkalmából lepje meg édesanyját egy saját készítésű...

Luxus a Budai Várban
A Budai Vár-negyed sajátos varázsa vitathatatlan...
CO, a láthatatlan gyilkos
Sűrűsége közel áll a levegőéhez, annál csak...

Hozzászólások